Της Δήμητρας Φιλιπακοπούλου,
Παγκόσμιο σάλο προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ να αποκλείσει από τις εφαρμογές της Google τον κινέζικο κολοσσό, Huawei εγκαινιάζοντας επίσημα έναν αμιγώς εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Η προκείμενη εξέλιξη ακολουθούσε από το προηγούμενο έτος έντονη κλιμάκωση θέτοντας υπό αμφισβήτηση την διπολική συμπεριφορά των ΗΠΑ. Ένα χρόνο πριν ο αμερικανός πρόεδρος αύξησε από το 10% στο 25% τους δασμούς σε κινέζικα αγαθά ύψους 200 δις.δολαρίων. Φυσικά, το πρόσχημα αυτής της κυβερνητικής απόφασης προσανατολιζόταν σε εθνικιστικές αντιλήψεις αλλά στον πυρήνα ενδημούσαν τα αιώνια σύνδρομα φόβου και ανταγωνισμού της οικονομικής εξάπλωσης του Κίτρινου Δράκου.
Ο πόλεμος ως στρατηγική αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης για τους διεθνείς δρώντες. Η εγκαθίδρυση σχέσεων οικονομικής εξάρτησης στους άξονες κόστους και οφέλους ενός κρατικού δρώντος από έναν έτερο αποτελεί συνυπογραφή σε μια αιώνια καταδίκη. Αυτό ακριβώς επιτύγχανε η Huawei, η οποία κατάφερε μεθοδικά να καταστεί υπεύθυνη για το 23,34% των αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής σε πωλήσεις κινητών συσκευών. Στην αρένα της τεχνολογίας έκλεψε την σκυτάλη από τις Αpple και Samsung.
Στην παγκόσμια βοή της εξάπλωσης της κινέζικης αυτοκρατορία, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε μια κίνηση ματ με εμπορικό μανδύα. Η 22 Ιανουαρίου αποτέλεσε τον προάγγελο αυτής της απόφασης αφού κατηγόρησε ευθέως την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδιοκτήτη της Ηuawei, Ουάνγκζου για εξαπάτηση των αμερικανικών δικαστικών αρχών ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και σύναψης συνεργασιών στο Ιράν. Η Κίνα ξαναμοίρασε τα χαρτιά της παγκόσμιας τράπουλας αναδιαμορφώνοντας τα παίγνια της γεωστρατηγικής και αποκτώντας υπερπόντιους συμμάχους.
Κίνηση αιφνιδιασμού ή απόλυτης πολιτικής ψυχραιμίας, ο αμερικανός πρόεδρος έπεισε την Google να αποκλείσει από τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών της και το λογισμικό Android τις συσκευές Huawei με φόντο τον εφιάλτη της κυβερνητικής κατασκοπεία καθώς η κινεζική εταιρεία πιθανόν να διαθέτει κρυφά δίκτυα παροχής πληροφοριών προς την κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA.
Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις του κινέζικου κολοσσού καθώς πληθώρα εταιρειών προμηθεύουν την αμερικανική Apple όπως η Sunwoda Electronics την προμηθεύουν με μπαταρίες ενώ η ίδια η συσκευή συναρμολογείται από την Foxconn. Ίσως οι ΗΠΑ δεν έχουν εντρυφήσει στις συνέπειες αυτής της εμπορικής διαμάχης.
Από την σκοπιά ενός οικονομικού αναλυτή, τα ηγεμονικά σύνδρομα των ισχυρών κρατικών δρώντων είναι ικανά να λειτουργήσουν ως επιταχυντές της υπονόμευσης του επιχειρηματικού κόσμου και ενός βραχυκυκλώματος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Αναμένουμε τις εξελίξεις με αγωνία και την απόφαση της πληγωμένης Κίνας.