Του Φώτη Τεγόπουλου,
Απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι τη διεξαγωγή ίσως των κρισιμότερων ευρωεκλογών από τότε που η εν λόγω διαδικασία έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1979 και τα κόμματα εργάζονται κάτι παραπάνω από πυρετωδώς για να είναι έτοιμα την προσεχή Κυριακή, 26/5 ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Η αντιπαράθεση κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, έφτασε στα όρια της πόλωσης αλλά ωστόσο δεν ελέχθησαν και πάρα πολλά για το μέλλον της Ευρώπης και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει… Θα έλεγε κανείς πως συνέβη ότι συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε παρόμοια εκλογική αναμέτρηση. Τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής κυριάρχησαν και πάλι, τα γνωστά διλήμματα μπήκαν στο τραπέζι και οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους αντί να υιοθετήσουν μια πιο ψύχραιμη, συναινετική και διαλλακτική στάση.
Πολλοί κάνουν λόγο για το «πρώτο ημίχρονο» ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου στη χώρα μας, ενώ άλλοι αντιμάχονται αυτό τον ισχυρισμό προβάλλοντας τα δικά τους επιχειρήματα… Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου και τον εκλογικό αιφνιδιασμό.
Αλλά και στην Ευρώπη συνολικά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα… Η γνωστή σε όλους διαμάχη μεταξύ φιλοευρωπαϊκών και λαϊκιστικών/ακροδεξιών δυνάμεων εξακολουθεί να μαίνεται, με τις τελευταίες δυνάμεις να φαντάζουν οι κερδισμένες των επικείμενων εκλογών εκμεταλλευόμενες το θυμό και την απογοήτευση των πολιτών έναντι του τρόπου που η ΕΕ χειρίστηκε σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η χρηματοπιστωτική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα και το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, δίχως ωστόσο να γίνουμε σοφότεροι… Τις εντυπώσεις κέρδισαν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Frans Timmermans με τις θέσεις του και το ζήλο με τον οποίο τις υποστήριξε, αλλά και η Margrethe Vestager από την παράταξη των Φιλελευθέρων. Αμφότεροι εντούτοις συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες να εκλεγούν στην προεδρία του εκτελεστικού φορέα της Ένωσης. Ενδεχομένως να επιλεγεί τελικά κάποιος εκτός του πλαισίου των υποψηφίων που συμμετείχαν στην τηλεμαχία, όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit που δεν ανήκει σε κάποια πολιτική ομάδα.
Στα αξιοσημείωτα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας περιλαμβάνεται και η παραίτηση του Αντικαγκελαρίου της Αυστρίας με αφορμή την ύπαρξη ενός βίντεο όπου φαίνεται να υπόσχεται σε γυναίκα από τη Ρωσία, που παρίστανε τη δισεκατομμυριούχο, ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιες συμβάσεις στη χώρα, κάτι που εντείνει την ανησυχία για την ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα σε σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να το ανασχέσει στο μέτρο του δυνατού αυτό τον κίνδυνο, αλλά και να προλάβει φαινόμενα fake news. Θα φανεί στην πράξη και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε μια εβδομάδα το αν αυτό ευοδώθηκε ή όχι και σε ποιο βαθμό.
Αυτή ήταν μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης λίγο πριν την κάλπη εντός και εκτός συνόρων. Αξίζει να σταθούμε στο ότι οι πολίτες κατά μήκος της ηπείρου πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου στην ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στους νέους, καθώς εκεί παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα. Γενικότερα ωστόσο, η απάθεια δε συνιστά σε καμία περίπτωση την επιθυμητή λύση, μιας και στέλνει το μήνυμα πως αδιαφορούμε και μένουμε άπραγοι ως προς τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα όργανο που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας, καθώς αποτελεί μέρος του πλαισίου όπου λαμβάνεται σχεδόν το 80% των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το λάβουμε έτσι αψήφιστα. Ας το κάνουμε επιτέλους πράξη… Ήρθε επιτέλους η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Υ.Γ. Η Κυριακή είναι μια μέρα που μπορούμε να συνδυάσουμε με ευκολία μια έξοδο ή το πρώτο μας μπάνιο με το να πάμε στην κάλπη, υπάρχει χρόνος για όλα…
Μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, με εξειδίκευση στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, με καταγωγή από την Λάρισα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται των διεθνών σχέσεων, των ευρωπαϊκών θεμάτων, της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Συγγράφει άρθρα εδώ και πέντε έτη.