11.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Αντίστροφη μέτρηση για την ένατη αναμέτρηση

Αντίστροφη μέτρηση για την ένατη αναμέτρηση


Της Γιώτα Κοσκινά,

Μπορεί να μετρούμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ως κράτος, οι ευρωπαϊκές όμως αναμετρήσεις μας είναι μόλις οχτώ. Την πρώτη εκλογική διαδικασία την διεξαγάγαμε τον Οκτώβριο του 1981 και σε λίγες, συγκεκριμένα σε μία εβδομάδα θα διεξάγουμε την ένατη σε σειρά εκλογική αναμέτρηση. Μία αναμέτρηση κατά την οποία κρίνονται πολλά για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας- αλλά και ταυτόχρονα πολλά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόστασή της- και η οποία έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες τη πολιτική ζωή της χώρας.

Εσωτερικά βομβαρδιζόμαστε από τα μηνύματα των ελληνικών πολιτικών κομμάτων διαρκώς, καθώς το καθένα προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα του στους ψηφοφόρους του. Η κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι οι ευρωεκλογές είναι μία «μεγάλη δημοσκόπηση». Μία δημοσκόπηση πανελλαδική, η οποία θα καταγράψει τις τάσεις, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι της κυβέρνησης. Ποτέ ως τώρα οφείλω να πω οι ευρωεκλογές –με τη σχετικά σύντομη αυτή ύπαρξη τους- δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως πανελλαδική δημοσκόπηση, αλλά ως ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ. Μία αναμέτρηση, με δικό της νόημα και ουσία ύπαρξης. Μία αναμέτρηση στην οποία διακυβεύονται τα συμφέροντα της χώρας και η εκπροσώπησή της στα ευρωπαϊκά όργανα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αν κάνουμε ένα flashback στο όχι και τόσο μακρινό 1981 έως και το 2014 – στις τελευταίες ευρωεκλογές- θα παρατηρήσουμε ότι η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα (κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) έκλεινε πάντα μεταξύ του 3% και του 9%, το οποίο μία φορά σημειώθηκε στις πρώτες ευρωεκλογές το 1981, όπου ταυτόχρονα διενεργούνταν και οι βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα 38 χρόνια μετά, στην ένατη αναμέτρηση η συζήτηση, η οποία εγείρεται είναι αν η ψαλίδα θα ανοίξει πέρα από το 9%, αν δηλαδή σημειωθεί «ρεκόρ» διαφοράς μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις –τάσσεις- δείχνουν σαφές προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο η διαφορά ποικίλει. Σύμφωνα με το μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε το προεκλογικό διάστημα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο –για όλα τα κράτη μέλη του- αποτυπώνει σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό της τάξης του 10.8%. Με βάση την παραπάνω έρευνα, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται ότι θα λάβει 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, η Χρυσή Αυγή, με 7,4%, το ΚΚΕ, με 6,2% και η ΛΑ.Ε με 3,2%. Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,7%) και οι ΑΝΕΛ (1,2%). Τα παραπάνω ποσοστά δίνουν 9 έδρες στη ΝΔ, 6 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από 2 έδρες στο ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή και από 1 έδρα στο ΚΚΕ και τη ΛΑ.Ε.

Η έως τώρα εμπειρία των εκλογών έχει δείξει ότι το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών –ευρωεκλογών και μη- καθορίζει κατά ένα μεγάλο βαθμό την πόλωση, το ποσοστό της αποχής, αλλά και την διαφορά μεταξύ των δύο ισχυρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα η χρονική στιγμή διεξαγωγής των ευρωεκλογών στον εκλογικό κύκλο των βουλευτικών εκλογών, τη σημασία του αξιώματος που διακυβεύεται και τα αντίστοιχα επίπεδα ανάλυσης της εκλογικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το ισχύον εκλογικό σύστημα και τέλος το θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής της αναμέτρησης.

Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια από τις τελευταίες ευρωεκλογές, η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ελληνικός λαός δεν έχει κλιθεί σε οποιαδήποτε ψηφοφορία (τέσσερα συναπτά έτη), θα παίξει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι δεν έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές, αλλά και η ελληνική και ευρωπαϊκή ρητορική που αναπτύσσεται για τις πολιτικές και τις ανάγκες της Ελλάδας, το μέλλον της και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης υπό την άνοδο των ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων και φωνών στην Ευρώπη.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ένατη σε σειρά ευρωπαϊκή αναμέτρηση στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει. Τα ελληνικά κόμματα έχουν τοποθετηθεί επί σειρά θεμάτων. Η επόμενη Κυριακή ανήκει στους Έλληνες Ευρωπαίους ψηφοφόρους…


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.