9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜαρία Λιονή: «Οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα και σημαντικό...

Μαρία Λιονή: «Οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης»


Συνέντευξη στον Μάνο Ανθουλάκη,

Η Μαρία Λιονή είναι δικηγόρος, ενώ κατέχει το αξίωμα της Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Ιανουάριο του 2011. Παρ’ ότι γεννήθηκε στη Βοιωτία, η σχέση της με την Κρήτη, η αγάπη της γι’ αυτήν και ιδιαίτερα για το Ρέθυμνο όπου ζει επί τέσσερις δεκαετίες, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, καθώς ασκεί τη δικηγορία από το 1983 στο νομό Ρεθύμνης και από το 1986 έχει υπηρετήσει σε όλες της βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο σε αυτή του Δήμου Ρεθύμνου, της Νομαρχίας Ρεθύμνης όσο και της Περιφέρειας κατά τα τελευταία εννέα έτη. Παράλληλα, αποτέλεσε επί χρόνια μέλος και Αναπληρώτρια Γραμματέας Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Η πολύχρονη της εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εξειδίκευσή της ιδιαίτερα στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής καθώς και το μεράκι για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, είναι οι λόγοι που οι πολίτες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και την εμπιστεύονται επί χρόνια. Λίγες ημέρες πριν δώσει για μία ακόμη φορά την εκλογική της μάχη μέσα από το ψηφοδέλτιο του Σταύρου Αρναουτάκη «ΚΡΗΤΗ η ζωή μας», μιλάει αποκλειστικά στο OffLine Post για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και την προσωπική της πορεία στην Περιφέρεια.

  • Έχετε μία πολύχρονη κι αξιοπρόσεκτη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από θέσεις ευθύνης, με έμφαση στο Ρέθυμνο όπου είναι ένας τουριστικός προορισμός. Παρά ταύτα, την ίδια ώρα πολλοί θεωρούν πως υπάρχουν προβλήματα αρτιοσκληρωτικά για τον τόπο, όπως ο ΒΟΑΚ. Τι σας δίνει το κίνητρο για μία ακόμη επανεκλογή;

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο ΒΟΑΚ δεν είναι ζήτημα της στενής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης. Ασφαλώς όμως είναι της ευθύνης μας, όπως είναι ευθύνη και των υπόλοιπων φορέων και των πολιτών του νησιού. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί πολύ νωρίτερα, όταν υπήρχαν χρήματα. Τώρα λοιπόν η Περιφέρεια ξανάνοιξε το ζήτημα, που λέγεται νέος ΒΟΑΚ,  ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άσκησε πίεση στην Κυβέρνηση για να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το νησί μας, που είναι απαραίτητο πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού μας. Η Κρήτη που προσφέρει τόσα πολλά στο ΑΕΠ της χώρας δε μπορεί να μην έχει τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως τα μεγάλα αεροδρόμια και ένας αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει τελευταία κατανοητό και έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση τη διαδικασία για τη μελέτη – κατασκευή του ΒΟΑΚ. Είμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους που πιστεύουν ότι αφού ξεκίνησε θα τελειώσει κιόλας, γιατί όλοι έχουν συνειδητοποιήσει, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και όλα τα Κόμματα ότι μιλάμε για ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της Κρήτης.

  • Από το δήμο περάσατε στη Νομαρχία, μετά ξανά στο Δήμο κι από εκεί στην Περιφέρεια. Από τη νομαρχία, περάσαμε στην αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις 13 μεγάλες περιφέρειες με τον Καλλικράτη. Έχοντας μία ευρύτερη εμπειρία με το πέρασμά σας κι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τι σημαίνει να ανήκετε σε ένα ευρύτερο και πιο συγκεντρωτικό διοικητικό σχήμα, με αρμοδιότητες που δεν προϋπήρχαν και άλλες που δόθηκαν με την απορρόφηση των Νομαρχιών; 

Ο «Καλλικράτης» αποτελεί πραγματικά μια «επανάσταση» για την Αυτοδιοίκηση  από την μεταπολίτευση και μετά. Ως νέο εγχείρημα χρειάζεται χρόνο για να φανεί η αποτελεσματικότητά του. Αυτή τη στιγμή μαζί με τον «Καλλικράτη» διανύουμε και όλοι εμείς, που υλοποιούμε τη διοικητική αυτή μεταρρύθμιση, μια περίοδο προσαρμογής. Το διάστημα αυτό θεωρείται πολύ κρίσιμο, γιατί μέσα από τη λειτουργία του νέου Θεσμού είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες – ελλείψεις του, που άλλωστε είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχουν. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφανθούμε με βεβαιότητα για τα οφέλη σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, αφού ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τον βηματισμό μας, να αποσαφηνίσουμε κάποιες αρμοδιότητες, και να προσαρμοστούν τόσο το προσωπικό των Περιφερειών και Δήμων όσο και οι ίδιοι οι πολίτες στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, για αυτούς τους οκτώ μήνες ζωής του «Καλλικράτη», είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων καθώς πλέον η Περιφέρεια λειτουργεί ως μια οντότητα με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης και με γνώμονα τη συνέργεια και τη συναντίληψη. Επιπρόσθετα, προωθείται η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, περιορίζεται η γραφειοκρατία και εξοικονομούνται πόροι, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς.

  • Κρίνετε αναγκαία την αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός και να υπάρξει μία πιο μεστή κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων;

Οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης αποτελούν, αν όχι τη μοναδική, μια μεγάλη ελπίδα και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης. Το κεντρικό κράτος είναι αυτή τη δεδομένη και κρίσιμη για τη χώρα μας χρονική συγκυρία, επιφορτισμένο με την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή του να «επιβιώσουμε οικονομικά», και έτσι αναπόφευκτα οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες για θέματα ανάπτυξης μεταφέρονται πλέον σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο. Άλλωστε, οι τοπικές κοινωνίες  γνωρίζουν καλύτερα από κάθε εθνικό κέντρο λήψης αποφάσεων ποιες είναι οι αναπτυξιακές ανάγκες και οι ελλείψεις σε κάθε περιοχή.

  • Έχοντας αναλάβει κατά το παρελθόν αρμόδια των κοινωνικών ζητημάτων και της κοινωνικής πολιτικής και έχοντας εντρυφήσει ιδιαίτερα σε αυτά, υπάρχει πλέον μία γενικότερη κοινωνική κρίση δεδομένης και της κρίσης του κράτους πρόνοιας. Η υποχρηματοδότηση αυτομάτως εντείνει την κατάσταση. Δύναται η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει το στίγμα πως παρά τους μειωμένους πόρους, μπορεί να επιτευχθεί ένα πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης;

Όλοι στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, βιώνουμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, την οποία πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μέσα από την ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στον Πολίτη, που δοκιμάζεται καθημερινά. Δυστυχώς, τα κοινωνικά ζητήματα είναι πολλά και πολυδιάστατα και μέσα από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτουμε από το κεντρικό κράτος, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε μέσα από τις Υπηρεσίες μας, αλλά και άλλου είδους δράσεων, που βασίζονται στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά συμπολιτών μας. Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, είμαστε ικανοποιημένοι που μέσα από τη λειτουργία δομών, όπως το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου και το Κινητό Οδοντιατρείο, καταφέραμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα συνανθρώπων μας, που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

  • Με τον τίτλο της απερχόμενης Αντιπεριφερειάρχης, μπαίνετε στη μάχη των εκλογών από τη θέση της περιφερειακής συμβούλου. Δείχνετε το ίδιο μεράκι για την πολιτική από την πρώτη στιγμή έως τώρα. Τι μπορούν να περιμένουν ακόμα από εσάς οι πολίτες μετά την εκλογή σας;

Ο «Κλεισθένης» ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, καθώς αυτός πλέον ορίζεται από τον Περιφερειάρχη όχι εξαρχής, όπως γινόταν τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά από τους εκλεγμένους πλέον Περιφερειακούς Συμβούλους της κάθε Ενότητας. Προσωπικά, θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μου επιτρέψουν να συνεχίσουμε από κοινού αυτό που ξεκινήσαμε πριν από 8 χρόνια, τιμώντας με και με την προσωπική ψήφο τους, αφού πλέον λόγω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας, χρειάζομαι σταυρό προτίμησης για να εκλεγώ Περιφερειακή Σύμβουλος Ρεθύμνης.

Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους Ρεθυμνιώτες όλα αυτά τα χρόνια για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, για τις συμβουλές τους, την αγάπη και την εκτίμησή τους, που έχω εισπράξει. Προσπαθώ στη μέχρι σήμερα πορεία μου τα 40 χρόνια που βρίσκομαι στο Ρέθυμνο να επιστρέψω ένα ελάχιστο μέρος από όλα αυτά τα θετικά, που μου έχει δώσει ο τόπος μας, όλα αυτά τα χρόνια που ζω και εργάζομαι στο Ρέθυμνο εγώ και η οικογένειά μου. Θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξη όλων των Ρεθεμνιωτών και να σημειώσω ότι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να εκλέξουμε ανθρώπους άξιους και ικανούς, που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τον τόπο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ειδικά τους νέους ανθρώπους μας, τόσο αυτούς που έφυγαν για να επιστρέψουν, όσο και αυτούς που βρίσκονται εδώ για να μην εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη.

Την ευχαριστούμε θερμά για τη παραχώρηση της παραπάνω συνέντευξης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ