13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠροεδρία Κομισιόν: Ένα Debate για την Ευρώπη

Προεδρία Κομισιόν: Ένα Debate για την Ευρώπη


Του Βασίλη Χρίστογλου, 

Χθες πραγματοποιήθηκε το debate μεταξύ των υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα μπορούσα να πει κανείς πως όλα τα κύρια θέματα που απασχολούν πολιτικούς και πολίτες συζητήθηκαν. Οι Nico Cue, Zka Keller, Jan Zahradil, Margrethe Verstag, Manfred Weber και Frans Timmermans διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε αυτή την πολιτική «μάχη» με εκατομμύρια τηλεθεατές να τους παρακολουθούν. Πριν ξεκινήσουν τη θεματολογία του debate απευθύνθηκαν στον κοινό σχολιάζοντας τη σημασία των ερχόμενων εκλογών. Η θεματολογία είχε τα εξής θέματα: Μεταναστευτικό, Εξωτερική πολιτική, Κλιματική Αλλαγή, Νέοι και εργασία, Φόροι και πολυεθνικές και Δυσλειτουργία της Ε.Ε και Brexit.

Μετανάστευση

Το λόγο αρχικά πήρε ο πρόεδρος των Συντηρητικών κ. Zahradil μιλώντας με προβληματισμό για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο θέμα αυτό η Ευρώπη και πως θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην σύλληψη όλων των διακινητών σε παράλληλοι συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Από την άλλη o Weber πως πρέπει να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος και παράλληλα να ανακτήσει η Ευρώπη τα σύνορα της συμφωνώντας με τον Timmermans πως θα πρέπει ο επίτροπος να ασχοληθεί με το θέμα της Αφρικής. Σε πιο έντονο βαθμό ο Nico Cue σχεδόν κατηγόρησε την Ε.Ε ως βασική υπεύθυνη για πολλούς από τους θανάτους στη μεσόγειο και επισήμανε πως οι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν στην Ευρώπη. Από την άλλη ο Timmermans με τον πύρινο και πολλές σαρκαστικό λόγο του επιτέθηκε στον Σαλβίνι και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους καραβοκύρηδες μεταφέρουν μετανάστες σε ιταλικά εδάφη. Τέλος η Verstag έκανε λόγο για για μακροπρόθεσμες λύσεις που πρέπει να βρεθούν στο ζήτημα αυτό ενώ η Keller τόνισε ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.

Νέοι και Εργασία

Αργότερα το θέμα πέρασε στους νέους και την εργασία. Στο θέμα αυτό είχαμε μία από τις πρώτες αντιπαραθέσεις με τον Nico Cue να επιτίθεται στον κ. Weber λέγοντας πως η λιτότητα είχε ως αποτέλεσμα η ανεργία των νέων να φτάσει το 39% και πως θα πρέπει να στηριχθεί η σύμβαση για τους νέους που θα τους εξασφαλίζει τον κατώτατο μισθό τους. Κοντά σε αυτή την θέση ήταν και ο Τimmermans που ανέφερε την ύπαρξη ελάχιστου μισθού ως μείζον ζήτημα αλλά και η Keller σχετικά με την λιτότητα. Ο Weber από την σημασία της μείωσης της ανεργίας στο Νότο για να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία μέσα στην ένωση. Τέλος ο κ. Zahradil επίσήμανε πως η επιτροπή αυτή δεν δημιουργεί δουλειές αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις εταιρείες ώστε να μπορέσουν και αυτές να επενδύσουν στις χώρες.

Κλιματική αλλαγή

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης του debate ήταν ο κίνδυνος του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνώρισαν τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή και το γεγονός πως, όπως ανέφερε και η κα Keller ‘’έχουμε μόνο ένα πλανήτη’’, πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις, το κύριο θέμα ήταν με τι τρόπο και σε τι χρονικό διάστημα. Πάνω σε αυτό διαφώνησαν οι Keller και Webber με την πρόεδρο του Πράσινου κόμματος να τονίζει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε και τον πρόεδρο του Λαϊκού κόμματος να τονίζει πως μια λύση θα πρέπει να σέβεται τις ανάγκες όλων. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τόνισαν τα δικά τους επιχειρήματα παραμένοντας πάντως στη ρητορική της συνεργασίας.

Φόροι και Πολυεθνικές

Το θέμα των πολυεθνικών βρήκε σύμφωνους τους Timmermans, Keller και Verstag που τόνισαν πως θα πρέπει αυτές οι εταιρείες να αρχίσουν να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της επιτροπής έθεσε το ζήτημα του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας που θα πρέπει να υπάρξει ενώ η Verstag ανέφερε τη ψηφιακή φορολόγηση ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Nico Cue κάλεσε την Ευρώπη να προστατέψει τους πολίτες ενώ ο κ. Zahradil ανέφερε ακόμα μια φορά πως μόνο τα κράτη μπορούν να φορολογούν και όχι η Ε.Ε θέτοντας για ακόμα μια φορά ζήτημα αυτοκυριαρχίας. Κλείνοντας το θέμα ο κ. Webber κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την ισχύη της ώστε όλοι να πληρώνουν αυτό που πρέπει.

Εξωτερική Πολιτική

Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής οι υποψήφιοι σχολίασαν τη στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Ε.Ε με τον Timmermans να καλεί τους Ευρωπαίους να προστατέψουν την Ένωση από αυτούς που επιθυμούν να την βλάψουν εντός και εκτός. Η Keller του πράσινου κόμματος ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναλώθηκαν σε ζητήματα εμπορίου και επιχειρήσεων.

Brexit και απειλή των Ευρωπαϊκών αξιών

Στο τελευταίο θέμα όλοι οι υποψήφιοι σχολίασαν την κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την εντάσεις που υπάρχουν εντός ένωσης με την Πολωνία και την Ουγγαρία. Έθεσαν ζήτημα αρχής αλλά και καθήκοντος με την δουλειά τους να σταματήσουν την έπαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη με τον Timmermans να κάνει παράλληλα την αυτοκριτική πως απέτυχαν να κερδίσουν όλες οι δημοκρατικές παρατάξεις την εμπιστοσύνη πολλών πολιτών και πως πρέπει να την κερδίσουν ξανά πίσω. Από την άλλη ο πρόεδρος των Συντηρητικών κ. Zahradil ανέφερε πως οι λαοί απομακρύνονται από την Ε.Ε επειδή νιώθουν πως απειλείτε η ταυτότητα τους.

Οι υποψήφιοι έκλεισαν το debate καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες με σκοπό να αλλάξουν την Ευρώπη.  Ας ελπίσουμε ότι το κάλεσμα τους θα ακουστεί!

Υ.Γ Το χθεσινό debate μου προκάλεσε μια περίεργη αισιοδοξία. Όλες σχεδόν οι πλευρές παρά τις διαφωνίες τους φαίνονται να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για το καλό της Ευρώπης. Ευχή όλων αυτή εικόνα να μην είναι μόνο φαίνεσθαι.


Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ