Της Κατερίνα Κοντογιάννη,
Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με μια (άστοχη;) δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την 7ήμερη εργασία. Για την ακρίβεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διακαναλική του συνέντευξη που έλαβε μέρος την περασμένη Κυριακή, ανέφερε: «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Αμέσως, το Μαξίμου βρήκε πάτημα σε αυτό το επικοινωνιακό λάθος του κ. Μητσοτάκη και αναφέρθηκαν σε προσπάθεια του Προέδρου της ΝΔ για «κατάργηση του οκτάωρου» και «καθιέρωση της επταήμερης εργασίας». Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».
Η απάντηση της Πειραιώς ήταν άμεση και έκαναν αναφορά για μια σκόπιμη και τερατώδη διαστρέβλωση όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης ,ενώ, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τόνιζαν πως όταν κάποιος λέει «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο», προφανώς εννοεί ότι η επιχείρηση πάει από πενθήμερο σε επταήμερο λειτουργίας της ίδιας και όχι ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την επιχείρηση να πάνε από πενθήμερο σε επταήμερο εργασίας.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, σε πρώτο πλάνο, φωτογράφιζε το τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Ειδικότερα, με τη σύμφωνη γνώμη του 92% των εργαζομένων της «Παπαστράτος», αλλά και τη συναίνεση και υποστήριξη της κυβέρνησης, κατέστη δυνατή η μετατροπή του εργοστασίου σε επταήμερης λειτουργίας και έτσι, με την υπογραφή της σύμβασης στις 3 Απριλίου του 2018, εισήχθη ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με τέσσερις ημέρες 8ωρης εργασίας, ακολουθούμενες από δύο ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γιώργο Δρούγκα, εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο περί τις 18 ημέρες επιπλέον αργίας ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας μειώνεται σε 37,3 ώρες αντί για 40, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών και αύξηση των προσλήψεων. Η 7ημερη λειτουργία βασίζεται σε τρεις νόμους: τον 1876/90, τον 3896/11 και τον 1892/90. Ειδικά ο τελευταίος ρυθμίζει το ζήτημα της επταήμερης λειτουργίας. Τα νομικά αυτά ερείσματα της σύμβασης προέκυψαν μετά από (άτυπη) διαβούλευση μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων και υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, νομικοί και άλλοι σύμβουλοι του οποίου είναι μεταξύ εκείνων που βοήθησαν στην οικοδόμηση της νομικής τεκμηρίωσης.
Στην εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής με θέμα «ευρωεκλογές και βιομηχανία» ο κ. Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της εταιρίας, τόνισε ότι η συμφωνία με τους εργαζόμενους, αποτέλεσε μέρος της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η Παπαστράτος στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, μιας και το εργοστάσιο είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς μεταξύ των μονάδων παραγωγής της μητρικής πολυεθνικής Philip Morris.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διαστρέβλωση των λεγόμενων του από τον Πρωθυπουργό: «Το πρώτο ζήτημα είναι πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας ώστε να μην λέει πια ο ίδιος ψέματα αλλά να βάζει ψέματα στο στόμα των άλλων. Αυτό που έγινε με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε είναι πρωτοφανές» ενώ, ταυτόχρονα υπογράμμισε, πως η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο.
Μήπως στην τελική η κυβέρνηση “έβαλε τα χεράκια και έβγαλε τα ματάκια της;!, καθώς την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε καμία άλλη από την σημερινή υπουργό Εργασίας , κ.Έφη Αχτσιόγλου, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον πρώην υπουργό μεν για άγνοια και δε, για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία». Επιπρόσθετα, ο Κωστής Χατζηδάκης για «να καταδείξει την υποκρισία της κυβέρνησης που κατακεραυνώνει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δήθεν μίλησε για επταήμερο εργασίας» κατέθεσε στη Βουλή, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 2018-2020 που υπεγράφη στις 15.11.2018 από τον Χρήστο Σπίρτζη και εγκρίθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει επταήμερη εργασία των μηχανοδηγών όπου πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για δύο επιπλέον μέρες (επτά συνεχόμενες μέρες)».
Εν κατακλείδι, θεωρώ σώφρων να αφήσουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις διαστρεβλώσεις και να επικεντρωθούμε σε ουσιαστικότερα θέματα εν όψει αυτών των πολύ κρίσιμων εκλογών.
Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.