18.1 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ευρωεκλογές 2019: Τα κόμματα ‘’φτωχοί συγγενείς’’

Ευρωεκλογές 2019: Τα κόμματα ‘’φτωχοί συγγενείς’’


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Η μάχη των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019 μπαίνει στην τελική ευθεία, με τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις έδρες να έχουν επιδοθεί σε επίμονες προσπάθειες αύξησης της δυναμικής τους και προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων. Ωστόσο, το αλατοπίπερο της όλης υπόθεσης είναι η κατανόηση ότι στην εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν συμμετέχουν μόνο τα βασικά έξι με επτά κόμματα, που είναι ταυτόχρονα και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και δεκάδες ακόμη εξωκοινοβουλευτικοί πολιτικοί και κομματικοί συνδυασμοί, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για μια θέση στον ήλιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε τις θέσεις και τις απόψεις κάποιων από τα λεγόμενα ‘’μικρά’’  κόμματα, ώστε να δοθεί στον αναγνώστη και ψηφοφόρο η ευκαιρία να έχει μια σφαιρική άποψη για τους εκλογικούς συνδυασμούς που κατεβαίνουν με ψηφοδέλτιο στην εκλογική αυτή μάχη.

Ας ξεκινήσουμε την πορεία μας με το κόμμα ‘’Νέα Ελληνική Ορμή’’ της Κατερίνας Παπακώστα, πρώην βουλευτή και υπουργό με την Νέα Δημοκρατία, πλέον ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργό της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Η κ. Παπακώστα ίδρυσε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό τον Ιούλιο του 2018, έχοντας διαγραφεί λίγους μήνες νωρίτερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κεντροδεξιός αυτός πολιτικός φορέας με το όνομα Ν.Ε.Ο. κινείται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, μακριά από ταμπέλες Αριστεράς – Δεξιάς, όπως αναφέρεται στη πολιτική διακήρυξη της οργάνωσης και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού. Το κίνημα αυτό σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάχωμα και μια ικανή βάση ώστε να μαζέψει ψηφοφόρους κυρίως από την Νέα Δημοκρατία, με την οποία η κ. Παπακώστα έχει έρθει σε ρήξη εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αν και εκλεγμένη με τη γαλάζια παράταξη, συμμετέχει στο υπουργικό σχήμα της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επόμενο κόμμα με το οποίο θα συνεχίσουμε την ανάλυση μας είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Γιά(ν)ης Βαρουφάκης, το περιβόητο ‘’Με.Ρ.Α. 25’’ ή αλλιώς Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής 25 (DIEM 25). Το κίνημα αυτό υποστηρίζει το τρίπτυχο του ευρωπαϊκού διεθνισμού, του οικονομικού ορθολογισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης και με λίγα λόγια θέλει να εκφράσει το παλαιό και αυθεντικό κοινό που είχε κάποτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν στραφεί στον δρόμο των μνημονίων. Όπως παρατηρούμε και στο επίσημο site του κόμματος, οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για ‘’χρεοδουλοπαροικία’’ όσον αφορά την εξάρτηση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς μηχανισμούς και επισημαίνουν τα οφέλη που θα έχουν οι Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι αν αλλάξουν κατεύθυνση οικονομικού σχεδιασμού, ενώ τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά υπό μια αριστερή οπτική που θυμίζει έντονα μια σοβιετοποίηση της Ε.Ε. μακριά από έννοιες όπως νεοφιλελευθερισμός και εθνικό κράτος.

Το κόμμα ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’, με αρχηγό και ιδρύτρια την πάλαι ποτέ Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα δώσει τη μάχη του για την προσέλκυση ψηφοφόρων επενδύοντας σε δυσαρεστημένους, με τις πολιτικές της κυβέρνησης, πολίτες. Η κ. Κωνσταντοπούλου, έχοντας αποσχισθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το αλησμόνητο εκείνο καλοκαίρι του 2015, ίδρυσε το κόμμα αυτό ως αντίδραση στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα που εφαρμόζει κατά την ίδια τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στηριζόμενη σε αρχές όπως η Δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, τα δικαιώματα, η διαγραφή του χρέους και η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ επιθυμεί να ‘’αγκυροβολήσει’’ το καράβι της στο λιμάνι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ώστε να επαναφέρει τον παραδοσιακό ριζοσπαστισμό, που κάποτε εξέφραζε το πρώην κόμμα της, καθώς και να εκφράσει την Αριστερά που δεν υποτάχθηκε μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Άλλο ένα νεότευκτο κόμμα που διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι αυτό των ‘’Ελλήνων Ριζοσπαστών’’ με αρχηγό τον πρώην βουλευτή και υπουργό με την Νέα Δημοκρατία, Σάββα Τσιτουρίδη. Στόχος του κόμματος αυτού, που ήδη μετράει κάποιες εβδομάδες ζωής, είναι η προστασία των οικουμενικών αξιών του ανθρωπισμού, η στήριξη του εθνικού κράτους με ταυτόχρονη προστασία της εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης, καθώς και η συσπείρωση των κεντροδεξιών δυνάμεων που είναι απογοητευμένες με το μητρικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι θέσεις του πολιτικού αυτού φορέα δεν απέχουν πολύ από αυτές της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με μόνη διαφορά την έντονη αντίθεση στην νεοφιλελεύθερη στροφή που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών και μελών του νέου αυτού κόμματος.

Το κόμμα ‘’Ελληνική Λύση’’ του Κυριάκου Βελόπουλου είναι επίσης ένα από τα κόμματα που δίνουν μάχη για την απόσπαση κάποιας έδρας στο ευρωκοινοβούλιο. Έχοντας ουσιαστικά αντιγράψει και ενσωματώσει όλο το πολιτικό πρόγραμμα και τα μέλη του πάλαι ποτέ Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Βελόπουλος έχει ως στόχο να εξαργυρώσει την απουσία του από την πολιτική τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τον πολιτικό εξαγνισμό του από τις ‘’κακές’’ μνημονιακές πολιτικές τις οποίες πολύ πρόθυμα είχε ψηφίσει προ δεκαετίας. Επίσης, η εκμετάλλευση της προβολής του αρχηγού της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ μέσα από εκπομπές του ίδιου που προβάλλονται αδιάκοπα σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει δημιουργήσει μια ικανή βάση υποστηρικτών, οι οποίοι συνηθίζουν να αναλώνονται σε θεωρίες συνωμοσίας και στην υπεράσπιση του τρίπτυχου ‘’Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια’’, με ταυτόχρονη θετική στάση υπέρ της δικτατορίας και των ανελεύθερων πολιτικών της επταετίας.

Ένα από τα παραδοσιακά ‘’μικρά κόμματα’’ που δίνουν κάθε φορά την εκλογική μάχη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, είναι το λεγόμενο ΜΛ – Κ.Κ.Ε. , δηλαδή το Μαρξιστικό- Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Παρά την σχετικά ανύπαρκτη εμβέλεια του, το κόμμα αυτό είναι από τα λίγα του μεγέθους του που έχουν πανελλαδική εκπροσώπηση, ενώ συμμετέχει ενεργά  σε συνδικάτα εργατών σε όλη τη χώρα. Στόχος του πολιτικού του προγράμματος είναι η άμεση απεμπλοκή από την Ευρώπη των μονοπωλίων και του Κεφαλαίου, η υιοθέτηση αντιιμπεριαλιστικής ατζέντας, και η ταξική πάλη με στόχο την ανατροπή του αστικού καθεστώτος, θέσεις που δύσκολα μπορούν να μην ταυτιστούν με το επίσημο Κ.Κ.Ε.

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα λοιπά κόμματα που κατεβαίνουν υποψήφια στην μάχη των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα δεκάδες κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί που θα αναφέρουμε εν συντομία, όπως: Λαϊκή Ενότητα- Μέτωπο Ανατροπής, Άλλη Ελλάδα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  Φιλελεύθερη Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι, Υπερήφανη Ελεύθερη Ελλάδα, Νέα Δεξιά, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, Οργάνωση Κομμουνιστών- Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.), Δημιουργία Ξανά, Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι κλπ.

Η Δημοκρατία για να λειτουργεί ομαλά και σωστά οφείλει να δίνει βήμα σε κάθε πολίτη που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του ελεύθερα και δημοκρατικά. Οι επιλογές των ψηφοφόρων κατά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, πρέπει να είναι προϊόν συνετής και θεμελιωμένης άποψης και όχι ψήφος διαμαρτυρίας και εκδίκησης. Ο καθένας ας κρίνει τα πολιτικά προγράμματα των κομματικών σχηματισμών και ας ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, επιλέγοντας το κόμμα που θέλει να μεταφέρει την φωνή του στις Βρυξέλλες. Γιατί μην ξεχνάμε πως στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Ας γίνουμε, λοιπόν, άξιοι συνεχιστές της ευρωπαϊκής ιδέας και όχι αυτοί που θα γκρεμίσουν ότι χτίστηκε εδώ και μισό και πλέον αιώνα.

Πηγές

Για το κόμμα ‘’Νέα Ελληνική Ορμή’’ : https://neaellinikiormi.gr/

Για το κόμμα ‘’ΜέΡΑ25’’: https://mera25.gr/

Για το κόμμα ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’: https://www.plefsieleftherias.gr/

Για το κόμμα ‘’Έλληνες Ριζοσπάστες’’: https://deri.gr/

Για το κόμμα ‘’Ελληνική Λύση’’: https://elliniki-lisi.gr/

Για το κόμμα ‘’ΜΛ- Κ.Κ.Ε.’’: https://www.m-lkke.gr/


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.