8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιάννης Κεφαλογιάννης: «Ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια...

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη κυβερνητική πλειοψηφία με κόμματα τα οποία θα έχουν έναν καθαρά φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα»


Συνέντευξη στον Νικόλαο Ερμή,

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1982 στο Ρέθυμνο και γρήγορα έδειξε την κλήση και την αγάπη του για τις θεωρητικές σπουδές. Φοίτησε με επιτυχία στη Νομική Αθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Πολιτική και στις Διεθνής Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη και έπειτα κατέκτησε την υποτροφία του ιδρύματος John Nichoplas λόγω των άριστών επιδόσεων στο πανεπιστήμιο Columbia. Τέλος, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών του συνέχισε με ειδίκευση στη τέχνη της νομικής διαπραγμάτευσης στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε απαρχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ έπειτα εργάστηκε ως δικηγόρος στην Ελλάδα σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Η εκλογική του παρουσία ξεκίνησε το 2012 όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου, ο νεότερος της κοινοβουλευτικής συνόδο για την ΝΔ, ενώ τελεί μέχρι σήμερα εν ενεργεία και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος της UNICEF και έχει ασχοληθεί ενεργά με τον εθελοντισμό, από εξαιρετικά νεαρή ηλικία.

Στο OffLine Post απαντάει στις ερωτήσεις μας γύρω από την προσωπική του πολιτική σταδιοδρομία αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές και το διακύβευμα του αποτελέσματος της κάλπης, γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανανέωση του κόμματος. Μιλάει δε για τα σημαντικά τοπικά ζητήματα της Κρήτης.

  • Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. φέρνει αναμφίβολα μαζί της και έναν νέο αέρα, μια ανανέωση στο κόμμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διαδικασία οικονομικής «διαφάνειας» που είχε εξαγγείλει κατά την εκλογή του. Εσείς θεωρείτε ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε κάποιο μεταίχμιο εσωτερικής οργανωτικής/πολιτικής ανανέωσης;

Νομίζω ότι τώρα τρία χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πράγματι βρισκόμαστε σε μία, θα έλεγα, κρίσιμη καμπή για την παράταξη, με την έννοια ότι όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η ΝΔ είχε ηττηθεί το 2015 σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα, όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι και τότε δείχνανε ότι υπολειπόμασταν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 6 με 7 μονάδες και νομίζω ότι πρώτον, έδωσε έναν νέο αέρα η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία, γιατί αμέσως, όπως θυμάστε οι δημοσκοπήσεις δείξαν ότι η ΝΔ πέρασε μπροστά και πλέον από τότε καμία δημοσκόπηση – και νομίζω αυτό είναι πολύ κρίσιμο – δεν δείχνει ότι η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ – υπάρχουν αυξομειώσεις μόνο όσον αφορά τα ποσοστά. Δεύτερον, υπήρξε μία οργανωτική ανανέωση πρώτα με την εκλογή ενός νέου γραμματέα, του Λευτέρη Αυγενάκη, του συναδέλφου από το Ηράκλειο, ο οποίος έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά και επίσης υπήρξε οργανωτική ανανέωση και στους τομεάρχες, αλλά και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Προσωπικά ο κος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή το 2016 να με ορίσει Τομεάρχη Εξωτερικών, σε μία σχετικά νεαρή ηλικία και αμέσως μετά, έναν χρόνο μετά, να με ορίσει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και είναι πολλά τα παραδείγματα νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πλαισιώσει το νέο οργανόγραμμα της ΝΔ, όπως θα δείτε για παράδειγμα από τους βασικούς τους συμβούλους, οι πιο στενοί του είναι άτομα τεχνοκράτες και καλύπτουν μία μεγάλη ηλικιακή γκάμα – και νεαροί αλλά και πιο έμπειροι- . Τρίτον, όσον αφορά το θέμα της εσωτερικής οργάνωσης είδαμε ότι υπάρχει μία τεράστια ανανέωση και στις περιφερειακές οργανώσεις της ΝΔ, δηλαδή στις  ΝΟΔΕ και στις τοπικές οργανώσεις, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριό μας, όπου η κεντρική επιτροπή της ΝΔ, η οποία εξελέγη στο συνέδριο του Δεκεμβρίου ήταν ανανεωμένη κατά 50%.

  • Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι δικογραφίες των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα σχετικά με την υπόθεση Novartis αρχειοθετούνται. Από την άλλη ο εισαγγελέας καλεί για απολογία τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή ότι οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν προς το αντίθετο, σε ουσιαστικά μία σύσταση σκευωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης;

Θα σας είμαι απόλυτα ειλικρινής. Προσωπικά δεν έχω δει την δικογραφία, όπως δεν την έχει δει κανείς από τους βουλευτές. Και σαν νομικός σας λέω πως αν κανείς δεν έχει δει την δικογραφία δεν μπορεί να πει εκ του ασφαλούς, αν υπάρχουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα πολιτικά. Εγώ στέκομαι στην απόφαση των εισαγγελικών αρχών, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κρίθηκαν κατά πόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ενοχής η όχι, στην ουσία ο μόνος που κλήθηκε σε απολογία ήταν ο κος Λοβέρδος και ο οποίος νομίζω, επειδή υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας θα έχει την ευκαιρία να πει και ο ίδιος κάποια πράγματα όσον αφορά την δική του θέση. Μπορώ να σας πω όμως το εξής και αντιπαρέρχομαι το θέμα της δικογραφίας γιατί όπως σας είπα δεν έχω γνώση, είναι βέβαιον ότι ήταν μία υπόθεση, η οποία ξεκίνησε, κατά τα λεγόμενα του υφυπουργού δικαιοσύνης του κου Παπαγγελόπουλου, ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και βλέπουμε ότι στην ουσία από όλα τα πολιτικά πρόσωπα καλείται μόνο ο κος Λοβέρδος, που όπως είπα προηγουμένως θα έχει την ευχέρεια να πει πράγματα για την δική του θέση. Άρα πρώτον καταρρέει αυτό που είχε προσπαθήσει η κυβέρνηση σαν πυροτέχνημα, να πει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο να πω ότι αν υπάρχει σκάνδαλο βεβαίως και θα πρέπει να διερευνηθεί και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στο θέμα εν γένει της υγείας. Απ΄ την άλλη βλέπουμε ότι στην ουσία δεν βγαίνει αυτή η σκανδαλολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, διότι όπως είπα προηγουμένως, βλέπουμε ότι ξεφουσκώνει το συγκεκριμένο ζήτημα και σίγουρα υπάρχει μία μεθόδευση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος, γιατί να θυμίσω και τις γνωστές φράσεις του κου Πολάκη ότι «θα πρέπει να μπούνε μερικοί άνθρωποι στην φυλακή μέχρι τις εκλογές», ο οποίος αν θέλετε, εν τη ρύμη του λόγου ή εκφράζοντας φωναχτά τη σκέψη του, αποκάλυψε ποιος θα είναι ο τρόπος που θα πολιτευθεί η κυβέρνηση εν όψει εκλογών, δηλαδή προσπαθώντας να ρίξει λάσπη σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που τυχαίνουν και πολιτικοί τους αντίπαλοι. Μπορώ να σας πω όμως και το εξής, επειδή υπήρξα και μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Σκανδάλων – σε εισαγωγικά σκανδάλων – για την Επιτροπή Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και το πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή, τουλάχιστον από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω και από την κυβέρνηση, κατέδειξε ότι αλλιώς ξεκινήσαμε να διερευνούμε τα σκάνδαλα και ακουγόντουσαν δεκάδες δισεκατομμύρια από την πλευρά της κυβέρνησης και τελικά αλλιώς κατέληξε. Θέλω να πω λοιπόν και να κλείσω για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι πράγματι υπήρξε μία μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτή η μεθόδευση δεν τους βγήκε…

  • Πώς εκτιμάτε την υποψηφιότητα Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για την περιφέρεια της Κρήτης; Θεωρείτε ότι αποτελεί μια κίνηση –ευκαιρία ώστε νέοι άνθρωποι να εισέλθουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής κάνοντας πράξη το αίτημα της ανανέωσης; Πώς αποτιμάτε το νεαρό της ηλικίας;

Σας μιλάω ως ένας πολιτικός που ασχολήθηκε με τα κοινά εν μέσω της κρίσης, όταν με τιμήσανε οι συμπατριώτες μου στο Ρέθυμνο και με εξέλεξαν βουλευτή το 2012 ήμουνα μόλις 30 ετών και μπορώ να σας πω ότι επειδή η δική μας γενιά, αυτοί οι οποίοι ζήσανε την κρίση, οι νέοι άνθρωποι, ήταν αυτοί οι οποίοι βιώσανε περισσότερο τις επιπτώσεις της κρίσης, θεωρώ ιδιαίτερα θετικό νέα άτομα να ασχολούνται με τον στίβο της πολιτικής εν γένει, είτε λέγεται κεντρική πολιτική σκηνή, είτε λέγεται αυτοδιοίκηση. Άρα σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη είναι κάτι θετικό, ανανεώνει το πολιτικό στελεχιακό δυναμικό της Κρήτης και νομίζω ότι επειδή και ο ίδιος, τυχαίνει και τον γνωρίζω, είναι ένας άνθρωπος νέος, ο οποίος φέρνει ένα διαφορετικό ήθος στην πολιτική αντιπαράθεση, θεωρώ ότι θα διεξάγει έναν πολιτικό αγώνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως για παράδειγμα ο κος Αρναουτάκης και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι του, ο οποίος θα κυμανθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και νομίζω ότι οι πολίτες της Κρήτης και συμπατριώτες μας θα έχουνε την ευχέρεια να συγκρίνουν τα προγράμματα του καθενός και να κρίνουν εν τέλει, με βάση αυτά τα οποία πρεσβεύει ο καθένας, τις προτάσεις τους και όχι αυτό το οποίο δυστυχώς βλέπουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή, να υπάρχει μία προσωπική αντιπαράθεση, πολλές φορές άνευ ουσίας, η οποία το μόνο που κατατείνει είναι να προσβάλλει ο ένας τον άλλον. Άρα, υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι το νεαρό της ηλικίας του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, η φρεσκάδα την οποία βγάζει, είναι θετική και για τον ίδιο αλλά και εν γένει για την πολιτική αντιπαράθεση στην περιφέρεια Κρήτης.

  • Το ΕΛΚ είναι ένας μία η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς θα θέλατε να δείτε την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και τι επιθυμείτε να αλλάξει, ύστερα και από την (προσωρινή) αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Β. Ορμπάν, τόσο στη δομή του κόμματος όσο και στις πολιτικές που προτείνει; Είχαμε πρόσφατα και την απόσυρση της υποστήριξης του Ορμπάν στο πρόσωπο του Βέμπερ…

Το ΕΛΚ, η Χριστιανοδημοκρατία μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπήρξαν οι δύο δυνάμεις οι οποίες από την αρχή του ευρωπαϊκού πρότζεκτ προχωρήσανε μπροστά και ήτανε, αν θέλετε, το καύσιμο προκειμένου να φτάσει η ΕΕ μετά από περίπου 50-60 χρόνια στο σημείο στο οποίο βρίσκεται. Δηλαδή ξεκινώντας από τις αρχικές ενώσεις Άνθρακος και Χάλυβος, μέχρι να φτάσουμε στην ΕΟΚ και μέχρι να φτάσουμε στην ΕΕ. Άρα, ήτανε οι δύο βασικές ομάδες, οι φιλοευρωπαϊκές που στην ουσία ήταν αυτές που οδηγήσανε μπροστά όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και ειδικά εμείς οι νεότεροι. Ήτανε, αν θέλετε, ο βασικός λόγος που η ευρωπαϊκή ήπειρος έζησε μετά τον πόλεμο, από το ’45 και μετά περίπου 70 χρόνια χωρίς να υπάρξει αντίστοιχος πόλεμος, χωρίς να υπάρξει σύγκρουση τέτοιας κλίμακας, κάτι το οποίο είναι μοναδικό, αν δει κανείς την ιστορία τους προηγούμενους αιώνες. Άρα το ΕΛΚ έχει παίξει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και είναι ιδιαίτερα θετικό που τα τελευταία 15 χρόνια είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα παραμείνει και η μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό το οποίο πρόκειται να αλλάξει είναι ότι οι δύο μεγάλες ευρωομάδες μαζί θα απολέσουν, απ’ ό,τι φαίνεται, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί και η συνδρομή κάποιας άλλης ευρωομάδας, απ’ ο,τι φαίνεται μάλλον των Φιλελεύθερων, του ALDE, που είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκή ομάδα, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία εντός κοινοβουλίου, πρώτον για να ψηφιστούν στα αντίστοιχα όργανα οι επικεφαλής που θα προέρχονται από αυτές τις ευρωομάδες, δηλαδή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επίσης και βασικότερο, να μπορούνε να περνάνε τα διάφορα νομοθετήματα και ψηφίσματα με τέτοια πλειοψηφία, ώστε να μην υπάρχει, αν θέλετε η «μειοψηφία μπλοκαρίσματος» από κάποιες άλλες ευρωομάδες οι οποίες κινούνται κυρίως στον ευρωσκεπτικισμό ή πολλές φορές και στον αντιευρωπαισμό, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Άρα ο ρόλος του ΕΛΚ θα παραμείνει ισχυρός. Είναι πολύ θετικό επίσης ότι μπορεί και προχωράει σε μία –θα έλεγα- αυτοκάθαρση, όταν κάποια από τα μέλη του ξεφεύγουν από τις αρχές του ΕΛΚ και της Χριστιανοδημοκρατίας, όπως πρόσφατα συνέβη με την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, του κόμματος του Όρμπαν στην Ουγγαρία και βεβαίως πρέπει να θυμίσουμε ότι ένας από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία στους κόλπους του ΕΛΚ υπήρξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέσα από αυτή την κίνηση πέρασε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι εντός του ΕΛΚ πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις που είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκές, σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σέβονται και στις χώρες τους κανόνες του κράτους δικαίου και σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

  • Πρόσφατα ο κος. Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρθηκε με ευθύτητα εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογραφικού και πολιτικού καθημερινού εντύπου, το οποίο γνωρίζαμε ως χρόνιο υποστηρικτή του δεξιού πολιτικού χώρου στην Ελλάδα και που ουκ ολίγες φορές στήριξε ανοιχτά τη Ν.Δ. Μάλιστα το αποκάλεσε «Δούρειο Ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι ποιοι οι λόγοι αυτής της πράξης εκ μέρους της εφημερίδας;

Επί της αρχής νομίζω ότι όσοι βρισκόμαστε στην δημόσια σφαίρα, τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι δημοσιογράφοι -και βεβαίως και τα έντυπα- βρισκόμαστε υπό την κρίση του καθενός και νομίζω αυτός είναι και ένας από τους κανόνες της δημοκρατίας. Πράγματι υπήρξε μία αναφορά από τον πρόεδρο της ΝΔ σε ένα συγκεκριμένο έντυπο, διότι είδαμε ότι σε μία σειρά δημοσιευμάτων, στην ουσία αναπαρήγαγε μία σειρά από fake news, από διάφορες ειδήσεις δηλαδή που στην ουσία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και όχι μόνο αυτό, πολλές φορές δυστυχώς ξεφεύγανε και από έναν κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ο οποίος λέει πως θα πρέπει να τσεκάρεις τις πηγές σου, θα πρέπει να δεις αν είναι πραγματικότητα αυτό το πράγμα και σε κάθε περίπτωση να δίνεις και το δικαίωμα σε αυτόν ο οποίος, σε εισαγωγικά έχεις βάλει μία δήλωσή του, να δεις αν πράγματι την έχει πει η όχι. Άρα πράγματι μία σειρά από δημοσιεύματα, δυστυχώς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και όχι μόνο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αναπαραγωγή, ώστε να χτυπηθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και συνολικά η ΝΔ. Και νομίζω ότι μέσα από αυτή την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι και στον δρόμο προς τις εκλογές δεν πρόκειται να ανεχτούμε φαινόμενα fake news, πόσο δε μάλλον από έντυπα που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς.

  • Είστε ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μια και κατάγεστε από νομό εκτός του λεκανοπεδίου;

Σας είπα και προηγουμένως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε με την θέση του τομεάρχη εξωτερικών το 2016 σε νεαρή ηλικία, των 34 ετών και αμέσως μετά από έναν χρόνο με τίμησε με μία αναβάθμιση, κάνοντάς με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο μία θέση η οποία πραγματικά είναι ιδιαίτερα τιμητική, θυμίζω ότι τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι ότι αναπληρώνει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, όταν ο ίδιος είναι εκτός της αίθουσας της ολομέλειας, δηλαδή έχει όλα τα καθήκοντα και όλα τα προνόμια που έχει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι είναι πάρα πολλά τα καθήκοντα γιατί αντιλαμβάνεστε, ειδικότερα όταν υπάρχει ένα βαρύ νομοθετικό έργο το οποίο το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, αναγκαστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βρίσκεται εντός κοινοβουλίου πάρα πολλές ώρες, διότι θα πρέπει βεβαίως να παρακολουθεί το νομοθετικό έργο, τις τροπολογίες οι οποίες έρχονται και δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο όσον αφορά και τον αριθμό, αλλά και το εκπρόθεσμο των συγκεκριμένων τροπολογιών, άρα θα πρέπει να είναι και ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πάρα πολύ ενημερωμένος στο τι έρχεται, να διαβάζει και πολλά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι καθ’  όλη την διάρκεια της εβδομάδας, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, αναλώνει πάρα πολλές ώρες εντός του κοινοβουλίου. Πράγματι, υπάρχει μία πρόσθετη δυσκολία, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι βουλευτής περιφέρειας, όπως τυχαίνει να είμαι εγώ από το Ρέθυμνο και για να είναι συνεπείς στις πολιτικές του υποχρεώσεις στον νομό, δυστυχώς θα πρέπει να γίνει αυτό που λέμε λαϊκά «χίλια κομμάτια». Δηλαδή το δικό μου πρόγραμμα το εβδομαδιαίο είναι ότι κάθε Παρασκευή ή Πέμπτη, αναλόγως το νομοθετικό έργο που έχουμε, βρίσκομαι στην εκλογική μου περιφέρεια στο Ρέθυμνο, είμαι σε επαφή με τους συμπολίτες μου, γιατί πιστεύω πρέπει να βρισκόμαστε μπροστά στον κόσμο, να παίρνουμε αυτά τα οποία έχουνε να μας πούνε για να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε εντός και εκτός κοινοβουλίου και κάθε Κυριακή με Δευτέρα επιστρέφω πίσω. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο, χωρίς, μπορώ να πω, επαρκή χρόνο ξεκούρασης, αλλά σε άλλη περίπτωση είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μας γεμίζει και είναι κάτι, νομίζω, και ουσιαστικό, γιατί ο βουλευτής και ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός, πρέπει να έχει παρουσία και εντός κοινοβουλίου, είμαι από αυτούς που πιστεύουνε βαθύτατα στον κοινοβουλευτισμό, αλλά βεβαίως πρέπει να βρίσκεται και κοντά στην κοινωνία και να μην είναι κλεισμένος μέσα σε μία γυάλα, γιατί πολλές φορές, αν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή βρισκόμαστε μόνο εντός κοινοβουλίου ή κινούμαστε εντός συγκεκριμένου μόνο χώρου αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε και ένα συγκεκριμένο feedback από την κοινωνία.

  • Προεκλογικές εξαγγελίες, προερχόμενες από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μιλάνε για νέο ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης) δίχως διόδια. Είναι πράγματι εφικτό; Ποια η γνώμη σας για αυτό το φλέγον ζήτημα;

Νομίζω πως το θέμα του Βόρειου Δυτικού Άξονα που πράγματι είναι ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει κι από πολύ παλιότερα. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια, όχι μόνο δεν προχώρησε τίποτα, αλλά είδαμε ότι σε πολλά σημεία που ήταν ώριμα, είχαν δημοπρατηθεί και στην ουσία θα μπορούσαν να εκτελεστούν, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Πάνορμου-Εξάντη στο Ρέθυμνο ένα έργο περίπου 60 εκατομμυρίων απετάχθηκε και στην ουσία αυτά τα χρήματα χάθηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού. Άρα, πρώτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Σπίρτζης τον οποίο έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δυστυχώς δεν προχώρησαν τίποτα. Προχθές πάλι κατέβηκε στη Κρήτη ο πρωθυπουργός και πάλι ακούσαμε διάφορες εξαγγελίες, παροχολογίες, υποσχεσιολογίες που δυστυχώς πάλι δείχνουν ότι όχι μόνο η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, αλλά ένα τέτοιο μείζον αναπτυξιακό ζήτημα το αντιμετωπίζει με μία πολύ μεγάλη ελαφρότητα. Ακούσαμε εξαγγελίες για δίχως διόδια, με έναν πονηρό αστερίσκο, εννοώντας για τους Κρητικούς, άρα ενδεχομένως διόδια για τους επισκέπτες ή ακόμα για τους ξένους που έρχονται στη Κρήτη, αυτό μένει να το δούμε στη πορεία. Εμείς θεωρούμε ότι πράγματι πρέπει να γίνει μια στρατηγική μελέτη για το Βόρειο Δυτικό Άξονα, να δούμε πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική μελέτη, δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει, δεν ξέρουμε ποιες περιοχές περιλαμβάνει, τι παρεμβάσεις χρειάζονται, άρα αυτή τη στιγμή συζητάμε επί χάρτου κι αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα μεγάλο έργο που θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκατομμύριο απ’ ότι λένε οι ειδήμονες, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη και δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση χωρίς να υπάρχει στρατηγική μελέτη. Εμείς θεωρούμε λοιπόν και μάλιστα το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι όσον αφορά τις υποδομές αφορά θα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για την επόμενη κυβέρνηση κι όχι επειδή έχει ο ίδιος καταγωγή από την Κρήτη αλλά επειδή πράγματι η Κρήτη έχει ένα αναπτυξιακό έλλειμμα όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους και είναι η μόνη περιφέρεια στην επικράτεια  που δεν έχει τέτοιο έργο. Όπου κι αν πάει κανείς, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται τέτοιοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι που είχαν ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Κρήτη δυστυχώς έχει αυτό έλλειμμα και νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει το λίθο προκειμένου να γίνει αυτό το μεγάλο έργο

  • Τέλος, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταλάβει την πρώτη θέση σε ψήφους δίχως όμως την αυτοδυναμία, που θα πιστεύετε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί για την συγκρότηση κυβέρνησης;

Σας είπα και προηγουμένως, ότι από το 2016 μέχρι και σήμερα, δηλαδή επί τρία συναπτά έτη, όλες οι δημοσκοπήσεις ανεξαιρέτως δείχνουν ένα πράγμα, ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη. Το λέω αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία χρήσιμα για τη δική μας δουλειά, οι οποίες όμως πολλές φορές πέφτουν έξω, αλλά καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι η ΝΔ δεν προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, καμία δημοσκόπηση το τελευταίο διάστημα δεν έχει δείξει ότι ο κύριος Μητσοτάκης  υπολείπεται του κυρίου Τσίπρα, αντιθέτως είναι με μεγάλη διαφορά πρώτος και καταλληλότερος με μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τη πρωθυπουργία, το οποίο είναι ένα εύρημα μοναδικό, τουλάχιστον όσον αφορά αφορά τη μεταπολίτευση, διότι συνήθως ο εν ενεργεία πρωθυπουργός είναι πάντα μπροστά του εν δυνάμει πρωθυπουργού ή αν θέλετε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι επίσης, ένα τρίτο εύρημα στο ερώτημα το οποίο εγώ το βλέπω ποιοτικά στις δημοσκοπήσεις, είναι ότι όλες συμφωνούν ότι στο ερώτημα ποιος θα είναι επόμενος νικητής των επόμενων εκλογών, η ΝΔ είναι επίσης με μια τεράστια διαφορά μπροστά. Αυτό δείχνει ότι σίγουρα θα είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών. Πράγματι, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να έχει την αυτοδυναμία των εδρών. Θυμίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα του ισχύοντος εκλογικού νόμου, άρα με το μπόνους των 50 εδρών. Αυτό κάνει πιο εύκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, δηλαδή των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, του ποσοστού των κομμάτων που θα είναι εκτός βουλής, μ’ ένα ποσοστό του 34,5-35%, και με συνάρτηση άλλων παραγόντων, θεωρούμε ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Στη περίπτωση όμως που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, θεωρώ ότι κόμματα εντός βουλής θα είναι πρόθυμα, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, να συνδράμουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω, και το έχει πει πολλές φορές και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, εμείς θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη κυβερνητική πλειοψηφία με κόμματα τα οποία θα έχουν έναν καθαρά φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα και για να μην κρυβόμαστε αναφερόμαστε κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) αλλά και με άλλα κόμματα που ενδεχομένως εισέλθουν στη Βουλή κι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας θα είμαστε ανοιχτοί σε μία μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής & Διευθυντής
Νικόλαος Ερμής, Ιδρυτής & Διευθυντής
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, Κρήτης και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις, συνέδρια και σεμινάρια της νέας γενιάς. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο ελεύθερο του χρόνου ασχολείται με την ιστορία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο και την μελέτη του ελληνικού τραγουδιού.