8.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιάννης Ανδρουλάκης: «Η φιλελεύθερη οπτική είναι δικαιωμένη από την ιστορία και αυτό...

Γιάννης Ανδρουλάκης: «Η φιλελεύθερη οπτική είναι δικαιωμένη από την ιστορία και αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε με σθένος και πειστικότητα»


Συνέντευξη στον Ραφαήλ Μπελενιώτη,

Ο Γιάννης Ανδρουλάκης κατάγεται από την Κρήτη. Ζει εδώ και εργάζεται εδώ και χρόνια στην Θεσσαλονίκη, έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολής του Α.Π.Θ., και λάβει εν συνεχεία μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο δημόσιο δίκαιο και την πολιτική επιστήμη. Είναι μαχόμενος δικηγόρος από το 1993 ενώ διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο project του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο εν εξελίξει στην επικράτεια.

Συμμετείχε ενεργά σε κινήσεις του φιλελεύθερου χώρου, φθάνοντας στην θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος ΔΡΑΣΗ,  μιας πολιτικής κίνησης που έδιδε έμφαση στις ιδέες της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομίας της αγοράς και της ανοιχτής κοινωνίας. Έπειτα από την προσχώρηση της ΔΡΑΣΗ στην Νέα Δημοκρατία στις 19 Ιανουαρίου του 2017, τα στελέχη της συνδράμουν ενεργά στη Ν.Δ. Ο Γιάννης Ανδρουλάκης αποδέχθηκε τη πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Στο Off Line Post απαντάει σε μια σειρά ερωτήσεων για αυτήν την απόφαση, όπως επίσης για τη πορεία και τις προτάσεις της Ν.Δ., ενώ μοιράζεται τις σκέψεις του για το πως φαντάζεται την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της παρούσας συνέντευξης.

  • Η υποψηφιότητα σας για την κάθοδο στις Ευρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία είναι η επισφράγιση μιας μακράς ιδεολογικής εγγύτητας με το μεγάλο κόμμα της Ελληνικής κεντροδεξιάς ή είναι μια απόφαση η οποία εγκαινιάζει την μάχιμη στράτευση σας με ένα ιστορικό κόμμα που καταφέρνει να συνδυάσει συντηρητικές με φιλελεύθερες απόψεις;

Είναι το επιστέγασμα μιας προοδευτικής ταύτισης απόψεων, διακηρυκτικού και προγραμματικού λόγου με την Νέα Δημοκρατία. Προηγήθηκε η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και η έγκριση του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού του σχεδίου από την πλειοψηφία των μελών και φίλων του καθώς και η γόνιμη ζύμωση των απόψεών μας με τις απόψεις και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την συμμετοχή μας με δικαίωμα λόγου στο πρωτοποριακό συνέδριο θέσεων τον Δεκέμβριο του 2017. Η μάχιμη στράτευσή μου επομένως είναι προϊόν ώριμων πολιτικών διεργασιών, αφού η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ένα μεγάλο συμπεριληπτικό κόμμα, που εξελίσσεται και στο οποίο οι φιλελεύθερες αντιλήψεις βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο.

  • Υπήρξατε Γενικός Γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΔΡΑΣΗ. Μια κίνηση η οποία πρωτοστατούσε για την διάδοση των αρχών της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς, των ιδέες της ανοιχτής κοινωνίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Από τις 19 Ιανουαρίου 2017, το κόμμα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Τι «μάχες» δίνουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. τα στελέχη της πρώην ΔΡΑΣΗ και σε ποιο επίπεδο, για την ίδια την ατζέντα του κόμματος; 

Η Δράση διατήρησε την αυτοτέλειά της, ως πολιτικό κόμμα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε υλοποιώντας τις αποφάσεις δύο διαδοχικών τακτικών συνεδρίων της και μάλιστα ομόφωνες, ανέστειλε την λειτουργία της και έθεσε στην διάθεση της προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας όλες της τις δυνάμεις, όλο το στελεχιακό της δυναμικό αλλά και τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεών της. Το κάναμε με ελεύθερη βούληση, χωρίς τεχνικές και άλλες προϋποθέσεις ή παζάρια, αφού αυτό κρίναμε ότι ήταν πολιτικά επιβεβλημένο για το καλό της χώρας, έχοντας πειστεί από την σαφήνεια και την πληρότητα του μεταρρυθμιστικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό λοιπόν που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να δίνουμε καθημερινά, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας την μάχη των ιδεών και της πολιτικής πειθούς, ώστε η νίκη να μην είναι απλά εκλογική αλλά και πολιτική. Αυτή είναι μια μάχη που δίνεται στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την ευχέρεια αλλά και την ενθάρρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό.

  • Στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο πιστεύετε και για το οποίο μάχεστε, τι θέση κατέχουν τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και πως αυτά ιεραρχούνται στις προτεραιότητες μιας αυριανής διακυβέρνησης;

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του δυτικού πολιτισμού και ο σεβασμός τους είναι απόλυτος και καθολικός. Αυτό για κάθε «κεντροδεξιό» κόμμα δυτικού τύπου είναι ζήτημα προϊδεολογικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σύγχρονος πολιτικός, με σπάνια θεσμική παιδεία και συναίσθηση του πολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο επέλεξε να ανήκει η χώρα. Στην καρδιά του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος βρίσκεται ο σεβασμός στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής,που πραγματώνεται πολιτικά με την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην μόρφωση αλλά και την ενίσχυση της αξιοκρατίας. Γύρω από αυτόν τον μεγάλο στόχο θα ξεδιπλωθούν προγραμματικές στρατηγικές και θα ληφθούν αποφάσεις που αποτελούν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

  • Προκάλεσε εντύπωση η αποφασιστικότητα με την οποία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αναστολή του κόμματος του Β. Όρμπαν, από το Ε.Λ.Κ. Αρχικά εξηγήστε μας τους λόγους της αναστολής αυτής και έπειτα, αναλύστε μας τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη για τη Νέα Δημοκρατία συνολικά.

Απόψεις, όπως αυτές που εκφράζει ο Όρμπαν  βρίσκονται έξω από το σύστημα αξιών του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού που έχει την καταγωγή του στον Διαφωτισμό και, ως τέτοιες, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή και αυτήν την ίδια την ιδέα και προοπτική της ολοκληρωμένης πολιτικής ένωσης. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη οριοθετεί το δεξιό όριο του Ε.Λ.Κ. καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της πολιτικής μετριοπάθειας και ταυτίζεται ιστορικά με την μεγάλη επιλογή της χώρας να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και αποτελεί πράξη με υψηλή συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία. Ταυτόχρονα με την κίνησή του αυτή καθιστά σαφές με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι παρόμοιες απόψεις δεν έχουν θέση στην Νέα Δημοκρατία.

  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι -τα τελευταία χρόνια- η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πως βλέπετε την επόμενη μέρα του ΕΛΚ και τι προσδοκάτε να αλλάξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στις πολιτικές που προτείνει;

Στο εσωτερικό του δεν πρέπει να μεταφέρονται αυτούσιοι οι συσχετισμοί ισχύος που υπάρχουν στα αποφασιστικά όργανα της Ε.Ε. αλλά να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με προορατικότητα και με επίγνωση της ευθύνης ότι στους ώμους του πέφτει η ευθύνη της διάσωσης της Ευρώπης και της προόδου της ενωσιακής διαδικασίας. Ως προς τις πολιτκές που προτείνει, πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε έναν πιο δυναμικό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της ένωσης, που θα επιταχύνει την τραπεζική ενοποίηση και τον κοινό προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης με ταυτόχρονη ενίσχυση της έρευνας και των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και ειδικώτερα στην βιοτεχνολογία. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του τοποθέτηση στο προσφυγικό που θα στοχεύει στην εστία του ζητήματος, δηλαδή στην άσκηση επιρροής, πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

  • Η αήθης επίθεση του κ. Παύλου Πολάκη στον συνυποψήφιο σας για την Ευρωβουλή  κ. Κυμπουρόπουλου έχει προκαλέσει την απέχθεια στην συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Η κάλυψη του κ. Τσίπρα, ωστόσο, προς τον υφιστάμενο του ήταν παροιμιώδης. Πιστεύετε ότι στα εθνολαϊκιστικά πολιτικά γονίδια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εκείνη η περιφρόνηση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες που συναντούσαμε στα εθνικοσοσιαλιστικά κινήματα του Μεσοπολέμου;

Η επίθεση του κ. Πολάκη στον Στέλιο είναι μία πράξη πρωτόγονης πολιτικής βαρβαρότητας και είναι ένα πράγμα, που θα ήταν αδιάφορο εάν την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας τον είχε απολύσει. Το ερώτημά σας αποκτά όμως νόημα και είναι δικαιολογημένο από την στιγμή που ο πρωθυπουργός παρέχει πολιτική κάλυψη στον υπουργό του. Και, ακόμη χειρότερα, από την στιγμή που υπήρξε ανοχή σε αυτήν την ασχήμια από την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λανθάνουσα μορφή λοιπόν μπορεί πράγματι να υποκρύπτεται περιφρόνηση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες όμοια με εκείνη που συναντούσαμε στα εθνικοσοσιαλιστικά κινήματα του Μεσοπολέμου και αυτό είναι αληθινά αποκρουστικό.

  • Ένας ακόμη συνυποψήφιος σας, ο κ. Καιρίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη του έχει υποστηρίξει ότι ήρθε καιρός, και είναι ζωτικής σημασίας, η νομισματική ένωση στην Ε.Ε. να μετατραπεί σε πολιτική ένωση με την ανάλογη εμβάθυνση και μεταρρύθμιση (ίσως και ανάγκη για μία νέα συνθήκη). Τι σημαίνει πρακτικά με λίγα λόγια αυτό για τους Ευρωπαίους πολίτες και ποιες είναι οι πολιτικές αυτές που πρέπει να ακολουθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση; Η δική σας άποψη για την επόμενη Ευρώπη, που εστιάζει;

Η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη από όλες τις συζητήσεις, αυτή της πολιτικής ενοποίησης με την μορφή ομοσπονδίας, που νομοτελειακά θα επέλθει, είναι άγνωστη ή υποτονική στο εσωτερικό της χώρας, όπου, και εδώ όπως και σε άλλες χώρες, κερδίζουν έδαφος αντιλήψεις εθνοαπομονωτικές. Κατά την γνώμη μου θα είναι ολέθριο να τεθεί σε διακινδύνευση η εξελικτική πορεία προς την πλήρη πολιτική ενοποίηση και άρα, κάθε βήμα πρέπει να εμπεδώνει αυτόν τον στόχο. Τόσο η τραπεζική ενοποίηση όσο και η δημοσιονομική σύγκλιση αλλά και η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αυτό πρέπει να κατατείνουν. Προϋπόθεση για την πολιτική ενοποίηση είναι να παγιωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και ευημερίας, που θα κατασιγάσει τις ακραίες διαλυτικές φωνές. Θα καταλάβετε καλά τι εννοώ εάν συνειδητοποιήσετε ότι, από τότε που ξεκίνησε η ιδέα των κοινοτήτων και μετέπειτα της ευρωπαϊκής ένωσης, η ευρωπαϊκή ήπειρος  βιώνει μια μακρά περίοδο ειρήνης και προόδου και δικαιούται να αισθάνεται ικανή να αντιμετωπίσει τις νέες δυσκολίες, τις ασύμμετρες απειλές και τις νέες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Στο τέρμα αυτής της πορείας βρίσκεται το ευρωπαϊκό σύνταγμα και η πραγμάτωση μίας νέας συλλογικής αυτογνωσίας, ενός νέου ευρωπαϊκού συνταγματικού πατριωτισμού.

  • Tέλος, θα ήθελα να μου πείτε εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, κατά πόσον είναι σημαντικό το να προσέλθουν οι νέες και οι νέοι στην Ευρωκάλπη ψηφίζοντας φιλοευρωπαϊκές/φιλελεύθερες δυνάμεις; Είναι αυτό το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί;

Η ψήφος των νέων ανθρώπων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εξ αντικειμένου αφού το μέλλον είναι δική τους υπόθεση. Επομένως πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών δύσπιστοι απέναντι στον λαϊκισμό και την ευκολία και καλά πληροφορημένοι. Αυτό είναι υπόθεση αμφίπλευρης ευθύνης. Τόσο οι ίδιοι πρέπει να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την ευχέρεια πρόσβασης στην σφαιρική ενημέρωση όσο και εμείς που πολιτευόμαστε πρέπει να ακούσουμε, να μιλήσουμε, να πείσουμε αλλά-και γιατί όχι-να μεταπειστούμε. Η φιλελεύθερη οπτική είναι δικαιωμένη από την ιστορία και αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε με σθένος και πειστικότητα. Δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία, ευημερία και πραγματική δημοκρατία χωρίς οικονομική ελευθερία. Κλειστές αγορές, σημαίνουν κλειστά σύνορα, κλειστά μυαλά, φτώχεια, επίφαση δημοκρατίας και ανελευθερία. Επομένως η ενίσχυση των φιλελεύθερων δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της Ευρώπης και των προοπτικών της.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.