13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚαλοκαίρι ή φθινόπωρο; Που θα χτυπήσει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο;

Καλοκαίρι ή φθινόπωρο; Που θα χτυπήσει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο;


Της Γιώτα Κοσκινά,

Ημέρες αργίας, γεμάτες ξεγνοιασιά, θαλπωρή και οικογενειακά τραπέζια. Αυτά είναι ίσως τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ημερών που διανύουμε. Ημέρες γεμάτες γιορτές, γιορτές του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Μέρες γεμάτες οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, όπου συχνά- πυκνά η συζήτηση κινείται γύρω από τα πολιτικά, τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το ρόλο της αντιπολίτευσης και τις πιθανές ημερομηνίες των εθνικών εκλογών. Θα γίνουν πριν τα καθιερωμένα μπάνια του λαού, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ή στη λήξη της τετραετίας, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση;

Οι απόψεις σίγουρα διίστανται. Πολλοί τοποθετούνται με την άποψη του Πρωθυπουργού, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας –περί τα τέλη Σεπτεμβρίου- άλλοι, όμως υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, μπορεί ο Πρωθυπουργός να γιόρτασε οικογενειακά το Πάσχα στο Ρέθυμνο, το τελευταίο όμως διάστημα το πολιτικό σκηνικό της χώρας θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο (και σίγουρα δεν σχετίζεται με τις ευρωεκλογές). Εντός και εκτός της Βουλής υπάρχουν έντονες, συνεχείς διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ταυτόχρονα εσωτερικές έριδες στη κυβέρνηση, λόγω του χειρισμού της στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί σημαντικά επικοινωνιακά ζητήματα. Ένα εξ αυτών ήταν η επίθεση του κ. Πολάκη προς τον κ. Κυμπερόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία επίθεση την οποία «κάλυψε» με κάθε τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας ένα τεράστιο φάουλ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διστάζοντας, όπως υποστήριξαν πολλοί, να κάνει αλλιώς.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τις γιορτές του Πάσχα ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για διαχείριση και προγραμματισμό έκτακτων παροχών και επιδομάτων. Έχει να διαχειριστεί, δηλαδή, το μοίρασμα του πλεονάσματος. Με μειώσεις φόρων, επιδόματα, 13η σύνταξη και χιλιάδες προσλήψεις, αναρωτιέται κανείς γιατί να αφήσει τις εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο κι όχι τώρα που όλα αυτά θα είναι πρόσφατα στη μνήμη του κόσμου και θα έχουν «μπαλώσει» τις τσέπες χιλιάδων πολιτών.

Σε όλη τη παραπάνω λογική βέβαια, έρχεται να ακολουθήσει στις 26 Μαΐου η διαχείριση της αναμενόμενης ήττας- με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης- στις ευρωκάλπες και στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Αν η διαφορά ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πάνω του 5% στις ευρωεκλογές πώς θα μπορέσει να σταθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου; Πώς θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά ένας πρωθυπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά ιστορικά, παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεύτερος σε σειρά καταλληλότητας για τη πρωθυπουργία; Θα πάει σε πρόωρες εκλογές για να μη χάσει και άλλο από το ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές; Αν η κ. Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ) ή ο κ. Δανέλλης (προερχόμενος από “Το Ποτάμι”) ή ένας εκ των δύο εκλεγεί στην Ευρωβουλή τότε θα χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις 2 Ιουνίου που θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα και θα προκηρυχθούν αναγκαστικά πρόωρες εκλογές; 

Στον αντίποδα αυτής της άποψης, υπάρχει ο αντίλογος περί διεξαγωγής των εθνικών εκλογών τον Οκτώβρη. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης διατείνονται αφενός τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και αφετέρου το ότι γνωρίζει ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε χρονικά θέλει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια ως πρωθυπουργός.

Όπως και να έχει η ιστορία μας έχει αποδείξει χιλιάδες φορές ότι ο χρόνος όλα τα φανερώνει. Έτσι, λοιπόν, μέρα με τη μέρα πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο καλοκαίρι και τον Οκτώβριο, μη έχοντας ακόμα κάποια ανακοίνωση για τις εκλογές. Αναμένουμε, ως εκ τούτου, να δούμε πότε θα προκηρυχθούν και αν θα γίνουν με τη λήξη της τετραετούς θητείας ή πρόωρα εντός του θέρους.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.