Της Σπυριδούλας Βαλασιάδου,
Κι ενώ η Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε, θυμίζοντας στην Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα την ταυτότητά της, “καθαιρώντας” τις ψυχές των “κοινωνών” της, χαρίζοντας την ελπίδα για το ανθρώπινο γένος με τη Θεία Ανάσταση, οι εξελίξεις στη παγκόσμια πολιτική σκηνή ξεδιπλώνουν την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων για μία ακόμα φορά.
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της, Πέδρο Σάντσεθ, αποκήρυξε την προσπάθεια της ακροδεξιάς να αναπτυχθεί περαιτέρω στοχοποιώντας την ως μία “τρομακτική ακροδεξιά”, καθώς αποτελείται από άτομα που υμνούν τον Φράνκο, που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, και που υποστηρίζουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια φάρσα, ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν υφίσταται. Μία “αντιδραστική κίνηση” κατά του ευρωπαϊκού ιδεώδους το οποίο παρασιτεί στον ισπανικό λαό εκμεταλλευόμενο τις οικονομικές συνθήκες του κράτους, την ανισότητα και την απαισιόδοξη οπτική των πολιτών για το μέλλον τους. Υποστήριξε, εν αντιθέσει, ότι η αριστερή πολιτική δράση της χώρας έχει συνεισφέρει σημαντικά στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον ηγέτη των “Ποδέμος”, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ότι: “Μπορώ να έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης για τον κ. Ιγκλέσιας και το κόμμα του. Υπάρχει ένα μάθημα αυτούς τους δέκα μήνες και αυτό είναι ότι η αριστερά μπορεί να πετύχει όταν θέλει και κάνει καλά πράγματα για την κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας. Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη της 28ης Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα”. Δεν αντιτίθεται μάλιστα στην ιδέα του κυβερνητικού συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων μετά τις εκλογές. Επιπρόσθετα, αναφορικά με το κόμμα των Πολιτών, ο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι “Υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση. Οι Πολίτες έχουν αγκαλιάσει την άκρα δεξιά και το πολιτικό τους σχέδιο έχει παρακμάσει…Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα εμφανίστηκε ως πολιτικός ηγέτης που ήρθε για να αναζωογονήσει τη δημοκρατική ζωή αυτής της χώρας και να λέει ότι πρέπει να ανατρέψουμε τον Σάντσεθ, ότι δήθεν αντιμετωπίζουμε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν το φερόμενο “κύμα ανατροπής” από την αντιπολίτευση νικήσει στις εκλογές, θα υπάρξει περισσότερη ανισότητα, η διαφθορά θα επιστρέψει επειδή το Λαϊκό Κόμμα θα έχει αναγεννηθεί, και η πολιτική ένταση και η εδαφική αντιπαράθεση θα εδραιωθούν”. Προεκλογικές εξαγγελίες για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ισχυρότερη εσωτερική νομιμοποίηση μέσω της “πόλωσης” ή πηγαία αγάπη για τη πατρίδα;
Στην αμερικανική ήπειρο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κοπιάζει για να αναγεννήσει το αμερικάνικο όνειρο και να καταστήσει τις ΗΠΑ “Great again“, τερματίζοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, επισφραγίζοντας αυτή την “νέα αρχή” με μία διμερή συμφωνία. Μάλιστα, ανήγγειλε την Πέμπτη πως «σύντομα» θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο. Η Ουάσινγκτον, πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε την Τρίτη πως ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, θα βρίσκονται στο Πεκίνο από την 30ή Απριλίου για να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, αναμένεται κατόπιν στην αμερικανική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις από την 8η Μαΐου.
Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος αγωνίζεται για να κερδίσει έδαφος στη διπλωματική σκακιέρα των “ισχυρών”, εξασφαλίζοντας σημαντικές συμμαχίες, στην πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, δόθηκε η ευκαιρία στον ηγέτη της Λ.Δ Κορέας να αναβιώσει τους “ιστορικούς δεσμούς” της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα επιδιώκοντας να καθιερώσει μια “πιο σταθερή και πιο στέρεη σχέση“. Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε σχόλια που έκανε ο Κιμ στη συζήτησή του με τον Πούτιν, σε τόνο επιθετικό έναντι των ΗΠΑ, μολονότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει προβεί σε μια θεαματική επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον. “Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και στην περιοχή βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε αδιέξοδο και έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο…” Ο Κιμ προειδοποίησε επιπλέον πως η χερσόνησος μπορεί να επανέλθει σε “status quo ante“, αυτό της έντασης, καθώς οι ΗΠΑ “υιοθέτησαν μια μονομερή κακόπιστη συμπεριφορά στην πρόσφατη δεύτερη σύνοδο κορυφής“. Για τον Πούτιν, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, έκρινε ότι “είναι αρκετά ανοικτός και διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα”. Κάλεσε μάλιστα τον Πούτιν να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ “εν ευθέτω χρόνο” και η πρόσκλησή του “έγινε αμέσως δεκτή”, ανέφερε το KCNA.
Η Επιτροπή 1922 των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος ζητά από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποχώρησή της, ακόμη και στην περίπτωση που η συμφωνία που έκλεισε για την έξοδο από την Ε.Ε δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα κάποιων μελών της, υποστηρικτών του Brexit, για αλλαγή των κανόνων του κόμματος που θα επέτρεπαν νέα πρόταση μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ώστε να πιέσουν για την αποχώρηση της Τερέζα Μέι (είχε κερδίσει την ψηφοφορία πρότασης μομφής από τους βουλευτές της τον Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας ασυλία στην ηγεσία του κόμματος για ένα χρόνο). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκρέιαμ Μπρέιντι, η πρωθυπουργός είχε ορίσει πριν από λίγες εβδομάδες το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της από την ηγεσία του κόμματος, σε περίπτωση που το κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία της για το Brexit, αλλά τώρα τα μέλη της ζητούν να ορίσει παρόμοιο, ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την ηγεσία των Συντηρητικών, σε οποιαδήποτε περίσταση, ακόμη και εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία.
Αναφορικά με την ιστορική ημέρα για τους Αρμένιους, την 24η Απριλίου, ο Λευκός Οίκος εξήγγειλε τα εξής: “Σήμερα, θυμόμαστε το Meds Yeghern (μεγάλο έγκλημα) και τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέφεραν σε μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα. Αρχίζοντας το 1915, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή την ημέρα μνήμης, ενωνόμαστε ξανά με την αρμενική κοινότητα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, για να πενθήσουμε τις τόσες πολλές ζωές που χάθηκαν”. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 30 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία. Ο Ερντογάν χαρακτηριστικά αποκήρυξε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δηλώνοντας ότι “Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915“, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση βασίζεται σε “υποκειμενική αφήγηση” και την χαρακτηρίζει ως “άκυρη”. “Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις είναι πάντοτε απαράδεκτη“, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
Το παιχνίδι των διεθνών σχέσεων συνεχίζεται αδιάκοπα, “δούναι και λαβείν” η βάση επί της οποίας οι τύχες των λαών διακυβεύονται. Ποιος θα ανακηρυχθεί ως νικητής και ποιος ως ηττημένος; Είθε το Άγιο Φως να μας φωτίσει…