12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

27η Απριλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1805: Στο πλαίσιο του Α΄ Βερβερικού Πολέμου (1801 – 1805), ξεκινάει η μάχη της Ντέρνα, στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, οι οποίοι λυμαίνονταν τις ακτές της Βορείου Αφρικής και εμπόδιζαν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο. Με την ονομασία «Βερβερικά Κράτη» ήταν γνωστά,  το ανεξάρτητο Σουλτανάτο του Μαρόκου και τα πασαλίκια του Αλγερίου, της Τύνιδας και της Τρίπολης (σημερινής πρωτεύουσα της Λιβύης), που ανήκαν μεν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά στην ουσία ήταν σχεδόν ανεξάρτητα. Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο το 1801, όταν ο Γιουσούφ Καραμανλή, ο οποίος ήταν ο πασάς της Τρίπολης, απαίτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Thomas Jefferson, το ποσό των 225.000 δολαρίων, για να επιτραπεί η ακώλυτη διέλευση των αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο. Ο φιλελεύθερος Jefferson, ο συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, προσαρμόστηκε σύντομα στις απαιτήσεις της εξουσίας. Η απαίτηση του Καραμανλή θεωρήθηκε αιτία πολέμου και γι’ αυτό το λόγο απέστειλε στη Μεσόγειο ναυτική δύναμη αποτελούμενη από επτά φρεγάτες. Αρχικά, οι Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν, καθώς το ναυτικό του Καραμανλή αιχμαλώτισε τη φρεγάτα «Φιλαδέλφεια» το πλήρωμά της, τον Οκτώβριο του 1803. Έπειτα από αψιμαχίες, οι Αμερικανοί συγκρούστηκαν με τους βέρβερους πειρατές στην αποφασιστική μάχη της Ντέρνα. Με επικεφαλής ένα τον Γουίλιαμ Ίτον, και δύναμη 10 πεζοναυτών και των 500 μισθοφόρων, οι Αμερικανοί πέτυχαν μια σχετικά εύκολη νίκη απέναντι στους 4.000 άνδρες, που παρέταξε ο Καραμανλή. Οι απώλειες για τους Αμερικανούς και τους μισθοφόρους τους ήταν 11 νεκροί και 3 τραυματίες, ενώ για τους Τριπολίτες, 800 νεκροί και 1200 τραυματίες. Η νίκη αυτή τόνωσε το εθνικό γόητρο και ανέδειξε το Σώμα των Πεζοναυτών, που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους. Αυτή υπήρξε η πρώτη επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος και μάλιστα υπερπόντια, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις  του νεοσύστατου κράτους να αποκτήσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από 500 Έλληνες και Άραβες μισθοφόρους.


1941: Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαρίτα» (Επιχείρηση εισβολής στην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα), τα ναζιστικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, με «όλας τα προφυλάξεις», όπως μετέδιδε ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος. Η Γερμανία αποφασίζει να εισβάλλει στην Ελλάδα και στην Γιουγκοσλαβία μέσω Βουλγαρίας. Η εισβολή αυτή συνέβη με βάση δύο επιχειρήσεις της Ναζιστικής Γερμανίας, από τη μία με την «Επιχείρηση Μαρίτα» (επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα) και με την «Επιχείρηση Ερμής», (αεραπόβαση και κατάληψη της Κρήτης) γνωστότερη ως «Μάχη της Κρήτης». Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα υπαγορεύθηκε, από τη μία, από το «Χαλύβδινο Σύμφωνο», μετά και την αποτυχημένη ιταλική εαρινή επίθεση και αφετέρου από την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τα μετόπισθεν της Γερμανίας, στην σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, γνωστή ως «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα αποτέλεσε τμήμα των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και ειδικά της Βαλκανικής Εκστρατείας. Για την Ελλάδα ήταν συνέχεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που είχε ξεκινήσει την 28η Οκτωβρίου 1940. Δύο γερμανικά σώματα στρατού έβαλαν κατά των ελληνικών θέσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, η μάχη διήρκεσε, μόλις, τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας επικράτησε των ελληνικών θέσεων άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων. Στις 9 Απριλίου παραδόθηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων.


1992: Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης, που σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1992, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και τα εναπομείναντα μέλη τής, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο (μαζί με τις αυτόνομες περιοχές της Βοϊβοδίνας και του Κοσόβου), μετά την απόσχιση των υπολοίπων μελών από το ενιαίο κράτος.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ