10.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

26η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

121: Γεννιέται στη Ρώμη ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος, γνωστός ως Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος. Σε νεαρή ηλικία έλαβε μόρφωση από τους καλύτερους διδασκάλους της Ρώμης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα κοινά της Ρώμης, διατλεώντας ύπατος το 140, το 145 και το 161. Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, ο Μάρκος Αυρήλιος, θετός του γιος, ανέλαβε την εξουσία με συναυτοκράτορα τον Λεύκιο Βέρο. Ο Βέρος απεβίωσε το 169 και ο Αυρήλιος συνέχισε να διοικεί μόνος του το ρωμαϊκό κράτος, προάγοντας μεταρρυθμίσεις, ευνοϊκές προς τις ασθενέστρες κοινωνικές ομάδες της αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε επιτυχώς τους Πάρθους στην Ανατολή και τα γερμανικά φύλα στον Βορρά. Απεβίωσε τον Μάρτιο του 180 στη Βιντομπόνα (Βιέννη) και άφησε ως διάδοχο τον γιο του, Κόμμοδο, η αποτυχημένη διακυβέρνηση του οποίου κατέστησε τον Αυρήλιο ως τον τελευταίο από τους «5 Καλούς Αυτοκράτορες». Εκτός από τις διοικητικές του ικανότητες, έμεινε γνωστός κι ως ένας απ΄τους πιο γνωστούς στωϊκούς φιλοσόφους.


1937: Γερμανικά και ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη, οι πιλότοι των οποίων πολεμούσαν στο πλευρό των Εθνικιστών κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, βομβαρδίζουν την βασκική πόλη Γκέρνικα, σε έναν από τους πιο γνωστούς βομβαρδισμούς της Ιστορίας. Η Γκέρνικα αποτελούσε σημαντικό αστικό κέντρο της χώρας των Βάσκων και η κατάληψη αυτής είχε κριθεί αναγκαία για την πορεία του πολέμου στη βόρειο Ισπανία. Η εντολή των Εθνικιστών είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της πόλης και τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Η τραγωδία έγινε παγκοσμίως γνωστή καθώς αποτέλεσε την έμπνευση του Πάμπλο Πικάσο για τον διάσημό του πίνακα που τιτλοφορείται με το όνομα της πόλης.


1986: Καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την εκτέλεση ενός πειράματος στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ και συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας των αντιδραστήρων, δημιουργείται επιπλοκή η οποία οδηγεί σε αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί με τη σειρά της εκρήξεις, με αποτέλεσμα την ανατίναξη του ατσάλινου καλύμματος του τέτατρου αντιδραστήρα του εργοστασίου και κατά συνέπεια τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Τα άμεσα θύματα τις έκρηξης ήταν 31, ωστόσο, μέχρι και σήμερα η ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε ευθύνεται για τουλάχιστον 25.000 θανάτους πολιτών της, τότε, Σοβιετικής Ένωσης. Η ραδιενέργεια μόλυνε 150.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εσωτερική μετανάστευση. Η σοβιετική ηγεσία προσπάθησε στην αρχή να αποκρύψει το ατύχημα, το οποίο στη συνέχεια χαρακτήρισε «μικρό ατύχημα». Το απαρχαιωμένο τεχνολογικά εργοστάσιο, έκλεισε οριστικά το 2000.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ