Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη,
Στις 25 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος πολιτικός Γ. Γεννηματάς απεβίωσε (25 Απριλίου 1994).
Ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ένας από τους πιο λαοπρόβλητους πολιτευτές της μεταπολίτευσης και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος επί Ανδρέα Παπανδρέου. Ανέλαβε και διαχειρίστηκε τέσσερα υπουργικά χαρτοφυλάκια, αυτά των Υπουργείων Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και το Εσωτερικών της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με σημαντικές τομές στην νεότερη Ελληνική πολιτική ιστορία.
Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1939 και μαθήτευσε στο Α’ Γυμνάσιο της Πλάκας στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές στο Ε.Μ.Π στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών όπου και άρχισε να αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση και την συνακόλουθη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Πρωτοστατούσε στις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και σε οργανωτικές δράσεις όπως οι πορείες της εποχής για την Κύπρο. Έχοντας καταταγεί για να υπηρετήσει τη θητεία του χτυπήθηκε από τη νόσο του Κένεντι γνωστή και ως Addison. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών “Αρχιτεκτονική ΕΠΕ” αλλά μετέπειτα ανέπτυξε πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες. Η πτώση της χούντας τον βρήκε να συμμετέχει ως ηγετική φιγούρα σε πολλά σωματεία και ενώσεις κυρίως Μηχανικών.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Από το 1975 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενώ δεν άργησε να διακριθεί για τα ηγετικά και οργανωτικά προσόντα του. Ήταν κομμάτι της γνωστής κομματικής «Τρόικας» του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Λαλιώτη και τον Α. Τσοχατζόπουλο, της πολιτικής τριανδρίας εκείνης η οποία έπειτα από την πολιτική διαγραφή της «Δημοκρατικής Άμυνας» βρέθηκε να εκπροσωπεί τον Ανδρέα Παπανδρέου σε κάθε εσωτερική οργανωτική πτυχή του κόμματος . Είχε τεράστια επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.
Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας, κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με τη λίστα, 1985) και, στη συνέχεια, Α’ Περιφέρειας Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς, από το 1989 διαρκώς). Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (21 Οκτωβρίου 1981 – 17 Ιανουαρίου1984), Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (21 Σεπτεμβρίου 1984 – 5 Ιουνίου 1985), Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (5 Ιουνίου1985 – 5 Φεβρουαρίου 1987) και Υπουργός Εργασίας (23 Σεπτεμβρίου1987 – 2 Ιουλίου1989). Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο του 1989.
Στην κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (23 Νοεμβρίου 1989 – 13 Φεβρουαρίου1990). Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α’ Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Φεβρουαρίου 1994).
Εμβληματική στιγμή της πολιτικής σταδιοδρομίας του υπήρξε η αναγνώριση της Εθνικής αντίστασης επί θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η τομή που επέφερε στη δημόσια υγεία με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον νόμο 1397/83, όταν ήταν υπουργός Υγείας.
Ύστερα από μια μακρά ταλαιπωρία με τον καρκίνο, έφτασε να υποβληθεί σε εγχείρηση στην Νέα Υόρκη το 1992. Ο Γιώργος Θ. Γεννηματάς έχασε οριστικά τη μάχη με τον Καρκίνο στις 25 Απριλίου του 1994. Ο εφηβικός του έρωτας και γυναίκα της ζωής του Κάκια Βέργου απεβίωσε έξι μήνες πρωτύτερα από την ίδια καρκινική ασθένεια. Άφησε πίσω του δύο κόρε την Φώφη Γεννηματά νυν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και τη Μαίρη Γεννηματά. Έπειτα από τον θάνατο του, ως ένδειξη τιμής για το πολιτικό έργο του πολλά νοσηλευτικά και νοσοκομειακά ιδρύματα στην Ελλάδα πήραν το όνομα του.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.