Επιμέλεια κειμένου: Πλουμής Παναγιώτης, Σερέτη Ιωάννα
Η έναρξη του 5ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης (στο εξής “ΕΔΕΔ“) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/4 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της πολιτείας και των δικηγορικών εταιρειών που στηρίζουν έμπρακτα την διοργάνωση, βρέθηκαν όλοι μαζί στην εκδήλωση, τόσο ώστε να συγχαρούν την ELSA Greece για την πέμπτη εικονική δίκη, όσο και για να ευχηθούν στους νέους νομικούς καλή επιτυχία.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στο Εφετείο Αθηνών αντίστοιχα, έλαβαν χώρα το Σάββατο 13/4 τα τρία σκέλη των προκριματικών γύρων, με την συμμετοχή δύο ομάδων με τέσσερις συμμετέχοντες νέους νομικούς από καθένα νομική σχολή της χώρας. Την Κυριακή 14/4 πραγματοποιήθηκε ο τελικός. Η διαδικασία, ωστόσο, είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν κατατέθηκαν τα δικόγραφα για τα οποία οι ομάδες κρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν.
Το Σάββατο, στην διάρκεια της προφορικής διαδικασίας, η κάθε ομάδα υπερασπιζόταν εναλλάξ και τους δύο αντιδίκους, ενώ ακαδημαϊκοί και δικαστικοί βαθμολόγησαν τις ομάδες και εξέδωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Οι ομάδες που κατάφεραν να αποσπάσουν τους περισσότερους πόντους και να προκριθούν στον τελικό, κλήθηκαν να “αντιδικήσουν” ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο έβγαλε τελικά τη νικήτρια ομάδα.
Στο Εφετείο Αθηνών, η υπόθεση-εργασίας αφορούσε μια διαφορά εμπορικού – αστικού δικαίου δικαιοδοσίας των Πολιτικών Δικαστηρίων. Έθιγε θέματα σύγχρονης προβληματικής, κυρίως κατάρτισης δανειακών συμβάσεων, Γενικών Όρων Συναλλαγών και διαδικασιών κατάσχεσης. Η διαφορά ανέκυψε ανάμεσα σε ένα φυσικό πρόσωπο/επιχειρηματία και το τραπεζικό ίδρυμα από το οποίο είχε λάβει την πίστωση. Η θεματική, αφουγκραζόμενη τις πρόσφατες οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις μετά την οικονομική κρίση, κατέληγε στην αδυναμία του επιχειρηματία να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του και έτσι να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις από τη σύμβαση. Η έκδοση διαταγής πληρωμής που εξέδωσε το πιστωτικό ίδρυμα εις βάρος του οφειλέτη και η οποία αποτελεί νόμιμο τίτλο για την έναρξη της κατάσχεσης, έφερε μπροστά στις αίθουσες του Δικαστηρίου του ΕΔΕΔ την επίδικη διαφορά. Στη συζήτηση στο ακροατήριο της ανακοπής κατά της εκτέλεσης (α. 933 ΚΠολΔ) του οφειλέτη/επιχειρηματία, οι δύο ομάδες κλήθηκαν να υπερασπιστούν τους εντολείς του, προβάλλοντας πειστικά νομικά επιχειρήματα.
Η ανωτέρω υπόθεση αποτέλεσε τη βάση και για τις δύο ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) της διαφοράς. Κατά την ημέρα του Σαββάτου, όπως ελέχθη, από τις έξι συνολικά ομάδες που πήραν μέρος, νικήτρια βγήκε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συγκεντρώνοντας συνολικά 357 πόντους και εκπροσωπούμενη από τους Δέσποινα Κοτταρίδου, Ιωάννη Δόγκα, Ελευθερία Γλαβά και Βασίλειο Τσουρή. Δεύτερη ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εκπροσωπούμενη από τις Μαρία Νικολοπούλου, Νικολέτα Μαματσοπούλου, Μαρία Μποσμπόνη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, η οποία συγκέντρωσε συνολικά 346 πόντους από τους κριτές.
Την Κυριακή, την ημέρα του τελικού, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ενώπιον του Δικαστηρίου. Η ομάδα του ΑΠΘ κλήθηκε να υπερασπιστεί το τραπεζικό ίδρυμα, ενώ η ομάδα του ΕΚΠΑ τον επιχειρηματία. Και οι δύο ομάδες στάθηκαν ισάξια απέναντι στο Δικαστήριο, το οποίο ήταν απαιτητικό και σε κάθε σημείο απαιτούσε εξηγήσεις από τα μέρη και περαιτέρω στήριξη των επιχειρημάτων τους. Τα μέλη και των δύο ομάδων, ωστόσο, ανταποκρίθηκαν στο ύφος και το βάρος υπεράσπισης ενός εντολέα σε δικαστική αίθουσα και ήταν καλά προετοιμασμένα με εύστοχα επιχειρήματα και ακριβή στοιχεία, που δεν κούρασαν το κοινό. Η διαδικασία ενώπιον του ακροατηρίου διήρκησε συνολικά δύο ώρες και με το πέρας της η σύνθεση του Δικαστηρίου απεσύρθει για να συσκεφθεί και να ορίσει τον τελικό νικητή του 5ου διαγωνισμού ΕΔΕΔ.
Με την τελετή λήξης του διαγωνισμού που έλαβε χώρα στις 15:30 της ίδιας μέρας στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ομάδα του ΑΠΘ ανεδείχθη νικήτρια ομάδα, η οποία και καταχειροκροτήθηκε, ωστόσο σημαντικές διακρίσεις και βραβεία απέσπασε η ομάδα του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια του ΕΚΠΑ πήραν το βραβείο συμμετοχής και το βραβείο καλύτερου δικογράφου προτάσεων. Από την ομάδα του ΑΠΘ, ο Δόγκας Ιωάννης απέσπασε το βραβείο του καλύτερου αγορητή, ενώ βραβείο καλύτερου δικογράφου ανακοπής κέρδισε η Τσαβλή Αλεξάνδρα, μέλος της έτερης ομάδας του ΕΚΠΑ που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.
Με το πέρας της τελετής λήξης έπεσε η αυλαία του 5ου διαγωνισμού ΕΔΕΔ. Η συμμετοχή σε μια εικονική δίκη αποτελεί, τουλάχιστον για τον νέο νομικό, μια σημαντική εμπειρία. Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια της ELSA Greece, αλλά και η συνεισφορά όλων των ακαδημαϊκών και νομικών φορέων είναι πολύτιμη τόσο στη διοργάνωση όσο και εδραίωση του ΕΔΕΔ ως θεσμού. Θα τα ξαναπούμε σίγουρα του χρόνου.