12.5 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

11η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1770: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζορτζ Κάνινγκ, Άγγλοϊρλανδός πολιτικός και φιλέλληνας. Σπούδασε στο Κολλέγιο του Ήτον και στο Κολλέγι Κράιστ Τσερτς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1793 έλαβε για πρώτη φορά βουλευτική έδρα και το 1804 ανέλαβε τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων του Βασιλικού Ναυτικού. Δέκα χρόνια αργότερα απεστάλη ως πρέσβης στην Πορτογαλία, ενώ το 1821 έγινε κυβερνήτης της Βρετανικής Ινδίας. Ο Κάνινγκ υπήρξε υποστηρικτής τόσο της θρησκευτικής ελευθερίας των Καθολικών Ιρλανδών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και του ενόπλου αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά τη δεκαετία του 1820. Τον Απρίλιο του 1827 παρέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, προώθησε δε, τα προαναφερθέντα ζητήματα, τον πρόλαβε, ωστόσο, η πνευμονία και απεβίωσε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στο Τσίζουικ του Λονδίνου. Η Πλατεία Κάννιγκος στην Αθήνα έχει πάρει το όνομά του.


1775: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζέιμς Πάρκινσον, Άγγλος γιατρός, γεωλόγος και παλαιοντολόγος. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος ήταν επιφανής πρακτικός χειρουργός, ο Πάρκινσον ανέλαβε το γραφείο του το 1783 και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα. Παράλληλα υπήρξε πολιτικά ενεργός και όντας σφοδρός υπερασπιστής της Γαλλικής Επανάστασης, συνήθιζε να ασκεί κριτική στους πλούσιους συμπατριώτες του και να διεκδικεί ενεργότερη συμμετοχή του απλού λαού στα κοινά. Στα επόμενά του χρόνια ασχολήθηκε με την ερευνητική ιατρική, με πιο σημαντική του συμβολή στην επιστήμη την καταγραφή της ασθένειας του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία αργότερα θα πάρει το όνομά του (νόσος Πάρκινσον). Η μελέτη του δημοσιεύτηκε το 1817 με τίτλο Δοκίμιο για την τρομώδη παράλυση. Εκτός από την Ιατρική, ασχολήθηκε αρκετά με τη γεωλογία και την παλαιοντολογία και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Γεωλογικής Εταιρείας Λονδίνου. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1824 στο Λονδίνο.


1970: Εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ο Apollo 13, η έβδομη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo, με στόχο να γίνει η Τρίτη που θα προσεδαφιζόταν στη Σελήνη. Το πλήρωμα αποτελούσαν οι Τζέιμς Λόβελ, Φρεντ Χέιζ και Τζακ Σουάιτγκερτ. Η αποστολή παρουσίασε βλάβη μετά από 56 ώρες πτήσης και τόσο το πλήρωμα, όσο και οι άνθρωποι της NASA κλήθηκαν να καταστρώσουν ένα ασφαλές σχέδιο για την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, η οποία συνέβη στις 17 Απριλίου, όταν και ο θαλαμίσκος «Οδύσσεια», στον οποίο βρισκόταν το πλήρωμα, πέτυχε να προσθαλασσωθεί με ασφάλεια στον Ειρηνικό.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ