10.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

9η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1336: Γεννιέται στο Σαχρισάμπζ της Υπερωξιανής ο Τιμούρ, γνωστός και ως Ταμερλάνος, τουρκομόγγολος κατακτητής. Υπήρξε ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας των Τιμουριδών στα εδάφη της Περσίας και της ευρύτερης Κεντρικής Ασίας και ο πρώτος της δυναστείας του. Αφού ανελίχθηκε στις τάξεις του χανάτου Τσαγκατάι, απομάκρυνε σταδιακά τον Τσαγκατάι Χαν και το 1370 ανέλαβε την ηγεσία του, ανακηρύσσοντας τον ευατό του διάδοχο του Τζένγκις Χαν. Ο Ταμερλάνος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου της εξουσίας του διεξάγοντας κατακτητικούς πολέμους. Αρχικά κινήθηκε εναντίον των Περσών και συνέχισε εισβάλλοντας στα εδάφη της μογγολικής Χρυσής Ορδής. Δεν προχώρησε, ωστόσο, σε περαιτέρω επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές, καθώς έστρεψε το βλέμμα του προς την Ινδία και κατέλυσε το σουλτανάτο του Δελχί. Μέχρι το 1400 είχε σταθεροποιήσει την εξουσία του στην κεντρική Ασία και το 1401 κατέλαβε τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό. Την επόμενη χρονιά επιτέθηκε στους Οθωμανούς και τους συνέτριψε στη μάχη της Άγκυρας, ενώ αργότερα κατέλαβε και τη Σμύρνη, προξενώντας σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να δώσει παράταση στη ζωή του Βυζαντίου. Επόμενος στόχος του ήταν η Κίνα. Τον πρόλαβε, όμως, ο θάνατος, ο οποίος τον βρήκε τον Φεβρουάριο του 1405 στο Ορτάρ του σημερινού Καζακστάν. Ο Τιμούρ τάφηκε στην Σαμαρκάνδη, έχοντας προλάβει να μοιράσει την αυτοκρατορία του στους γιους του. Άξια αναφοράς είναι και η, παρά τον ανελέητο και σκληρό του χαρακτήρα, ανάπτυξη που σημειώθηκε στις τέχνες και τις επιστήμες εντός της επικράτειάς του.



1885: Γεννιέται στην Ύδρα ο Παύλος Κουντουριώτης, Έλληνας αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού και πολιτικός. Προερχόμενος από μία ναυτική οικογένεια, ακολούθησε την παράδοση και το 1875 κατατάχθηκε στις τάξεις του Βασιλικού Ναυτικού. Έλαβε μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Κρήτη κατά τον Ελληνοτουρικό Πόλεμο του 1897 και το 1908 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’, ενώ την επόμενη χρονιά έλαβε προαγωγή και έγινε Πλοίαρχος. Το 1911 ανέλαβε κυβερνήτης του θωρακισμένου καταδρομικού «Αβέρωφ» και με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου έγινε Υποναύαρχος. Τον Απρίλιο του 1912 ανέλαβε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ηγήθηκε του Στόλου του Αιγαίου, με το «Αβέρωφ» ως ναυαρχίδα. Ακολούθησαν οι σπουδαίες ναυτικές νίκες εναντίον των Οθωμανών και η απελευθέρωση σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου. Για τη συνδρομή του στην ελληνική πολεμική προσπάθεια προήχθη σε Αντιναύαρχο, ενώ αργότερα ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικών, επί Ζαϊμη και Σκουλούδη. Κατά τον Εθνικό Διχασμό συμμετείχε ενεργά στην κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ως μέλος της Τριανδρίας της. Το 1917 ανέλαβε ξανά υπουργός Ναυτικών και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Ναυάρχου. Κατά τη δεκαετία του 1920 υπήρξε 3 φορές αντιβασιλέας και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απεβίωσε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1935.


2000: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη με ποσοστό 43,79% και 158 έδρες. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 42,74% και 125 έδρες, το ΚΚΕ υπό την Αλέκα Παπαρήγα με 5,52% και 11 έδρες και ο Συνασπισμός του Νίκου Κωνσταντόπουλου με ποσοστό 3,2% και 6 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ