9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΥπερπληθυσμός και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Υπερπληθυσμός και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Της Σαμπίν Καμχή,

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι έφθασε τα 7,6 δισ. άτομα από τον Μάιο του 2018. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο πληθυσμός αυξάνεται περίπου κατά 1 δισεκατομμύριο ανά δεκαετία. Ο υπερπληθυσμός είναι ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο οποίος επιδεινώνει τους παράγοντες που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην απώλεια οικοτόπων, και στην κατανάλωση φυσικών πόρων όπως το γλυκό νερό και τα ορυκτά καύσιμα σε ταχύτητες ταχύτερες από τον ρυθμό αναγέννησης τους.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συνδέονται με ή επιδεινώνονται από τον υπερπληθυσμό και την υπερκατανάλωση είναι η απώλεια γλυκού νερού. Σύμφωνα με το UN-Water, το 75% του πλανήτη μας καλύπτεται με νερό. Το 97,5% αυτού είναι ωκεανοί και το 2,5% είναι το γλυκό νερό. Το 70% του γλυκού νερού αποτελείται κυρίως από παγετώνες και το υπόλοιπο 30% από επιφανειακά νερά, όπως ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα. Οι περισσότεροι πόροι γλυκού νερού είναι είτε απρόσιτοι είτε πολύ μολυσμένοι, αφήνοντας λιγότερο από το 1% του συνόλου του γλυκού νερού στη Γη, προσβάσιμο για άμεση ανθρώπινη χρήση. Σύμφωνα με την Global Outlook for Water Resources, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας μέχρι το έτος 2025. Το γλυκό νερό είναι ο πιο θεμελιώδης πόρος χωρίς υποκατάστατα για τις περισσότερες χρήσεις, όμως το καταναλώνουμε τουλάχιστον 10 φορές ταχύτερα από ό, τι ανανεώνεται σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων κατά συνέπεια του υπερπληθυσμού θα οδηγήσει σε πολλές επιπτώσεις. Η εντατικότερη γεωργία και η αύξηση της καλλιεργήσιμης γής θα γίνει μέσω της αποψίλωσης των δασών για τη δημιουργία περισσότερων γεωργικών εκτάσεων. Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 80% περίπου της αποδάσωσης σε όλο τον κόσμο. Η εντατική γεωργία χαρακτηρίζεται επίσης από την χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Τέτοιες πρακτικές μπορούν να συσχετιστούν με τη διάβρωση και την εξάντληση του εδάφους. Σύμφωνα με το World Wildlife Fund, η γεωργική απορροή των υπερβολικών λιπασμάτων είναι μία από τις κύριες αιτίες του ευτροφισμού, ο οποίος μειώνει το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό και έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Μια ακόμη συνέπεια είναι η εξάντληση των φυσικών πόρων, κυρίως των ορυκτών καυσίμων. Kράτη θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε διαθέσιμη πηγή ενέργειας και οι διαμάχες μεταξύ τους είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Παγκόσμιος πληθυσμός από το US Census Bureau, και η χρήση ορυκτών καυσίμων (κόκκινο) από τον Vaclav Smil από την Energy Transitions: Ιστορία, Απαιτήσεις, Προοπτικές

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Σαφώς, οι πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια, η βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, και η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων θα μας βοηθήσουν να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της πληθυσμιακής αύξησης. Επίσης, οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, την εκπαίδευση, και την ισότητα των φύλων θα συμβάλουν στη μείωση της πίεσης στον πλανήτη. Πάρτε χρόνο για να κατανοήσετε τα θέματα, και υποστηρίξτε κυβερνήσεις που θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ