19.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαH επιτυχία του Σισιλιανού ώς τροφή για σκέψη

H επιτυχία του Σισιλιανού ώς τροφή για σκέψη


Του Γιώργου Κίτη,

Κατά τον Μοντεσκιέ, η διάκριση των εξουσιών αποτελεί βασική αρχή σε ένα κράτος δικαίου. Υπάρχει η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία. Στην Ελλάδα, οι πρώτες δύο (δηλαδή η κυβέρνηση και η Βουλή) ιδίως τα τελευταία χρόνια κατηγορούνται συχνά για ανικανότητα κι έλλειψη οράματος. Οι δικαστές όμως συνεχίζουν -ορθώς- να απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τον σεβασμό που αξίζει στον αμερόληπτο ρόλο τους και στο σπουδαίο για τη δημοκρατία λειτούργημά τους. Σπουδαία είναι άλλωστε και η καταξίωση του Έλληνα δικαστή σε διεθνές κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διάκριση για τον ίδιο, αλλά και διαφήμιση για τη χώρα αποτέλεσε η εκλογή ως προέδρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Λίνου -Αλέξανδρου Σισιλιανού. Ο καθηγητής, που ως το 2011 δίδασκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην προεδρία του ΕΔΔΑ. Η θητεία του ως προέδρου του ΕΔΔΑ θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2019.

Ο Σισιλιανός είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνούς Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με βαθμό «λίαν καλώς» και Διδακτορικού Διπλώματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης –μεταξύ άλλων- μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης και  του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο διακεκριμένος καθηγητής έχει χρηματίσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γεννηθείς το 1960, ο Σισιλιανός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Στο ΕΔΔΑ είχε διαπρέψει και ο Χρήστος Ροζάκης, επίσης καθηγητής του ΕΚΠΑ , ο οποίος διετέλεσε μέλος, αλλά και αντιπρόεδρός του.

Και στην κορυφή της ιεραρχίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντούσαμε μέχρι πριν 4 χρόνια Έλληνα. Ο Βασίλειος Σκουρής είναι Έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και είναι Πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης  από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.Το Δ.Ε.Ε (στο οποίο υπηρέτησε ο Σκουρής) πρόσκειται αμέσως στην Ευρωπαική Ένωση, σε αντίθεση με το ΕΔΔΑ (υπό την προεδρία του Σισιλιανού), το οποίο είναι υπεύθυνο για εκδίκαση των προσφυγών κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η τελευταία συνήφθη όχι από την Ε.Ε., αλλά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι διεθνές όργανο.

Οι Έλληνες δικαστές διαπρέπουν λοιπόν στο εξωτερικό, όπως και πολλοί Έλληνες σε άλλους τομείς. Απαραίτητα προσόντα του δικαστή είναι φυσικά η υπομονή, η ψυχραιμία, η συναισθηματική σταθερότητα και η νηφαλιότητα. Τα στοιχεία εκείνα όμως που έκαναν τους παραπάνω τρεις να ξεχωρίσουν είναι η σκληρή δουλειά, οι σπουδές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, αλλά και η αγάπη για αυτό που κάνουν. Αποτελούν την ένδειξη ότι ο καθένας μπορεί να καταφέρει σε οποιονδήποτε κλάδο ανεξαρτήτως της αφετηρίας του, ακόμα και στην εποχή που διανύουμε.

Η επιτυχία του Σισιλιανού μας κάνει σίγουρα περήφανους, αλλά οφείλει να αποτελέσει τροφή για σκέψη και για τους νέους, ότι δηλαδή –όπως συνηθίζω να λέω- τα πάντα μπορούν να αλλάξουν αρκεί μόνο να ασχοληθείς με αυτά! Δεν αρκεί απλά να παρατηρείς γεγονότα και ευκαιρίες να περνάνε, πρέπει να λάβεις δράση!Μόνο έτσι θα αλλάξει το μέλλον το δικό σου, της χώρας σου! Αποτελεί ευτυχία να εντοπίσει κανείς το πεδίο που αγαπάει και να μεγαλουργήσει πάνω σε αυτό, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που η ζωή και η τύχη προσφέρουν απλόχερα – και καθημερινά. Takeaction!

Ευχόμαστε ολόψυχα στον κ. Σισιλιανό καλή επιτυχία στην εκπλήρωση των βαρυσήμαντων καθηκόντων του!


Γιώργος Κίτης

Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Από το 2017 σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών, παρακολουθώντας ταυτόχρονα εκδηλώσεις και συνέδρια του πολιτικού και νομικού χώρου. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικές προσομοιώσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων θεσμών και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ELSA). Από τον Απρίλιο του 2019 αποτελεί μέλος του τμήματος επικοινωνίας στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ