12.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

2η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

747/748: Γεννιέται σε άγνωστη τοποθεσία του Φραγκικού Βασιλείου ο Κάρολος Α’, ευρύτερα γνωστός ως Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων, βασιλιάς των Λομβαρδών και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από το 768 υπήρξε συμβασιλέας της Φραγκίας έως και τον θάνατο του αδερφού του, Καρλομάνου Α’, το 771. Όντας ο μοναδικός κυβερνήτης του Βασιλείου των Φράγκων συνέχισε την επεκτατική πολιτική του πατέρα του και κινήθηκε προς την προστασία της παποσύνης, κατατροπώνοντας τους Λομβαρδούς, των οποίων έγινε και βασιλιάς το 774. Επιπλέον, πολέμησε εναντίον των μουσουλμάνων της Ιβηρικής Χερσονήσου και παράλληλα εκχριστιάνισε βίαια τους Σάξονες στα ανατολικά των συνόρων της επικράτειάς του. Ο Καρλομάγνος έφτασε στο απόγειο της ακμής του το 800, όταν και ο Πάπας Λέων Γ’ τον έχρισε την ημέρα των Χριστουγέννων «Αυτοκράτορα των Ρωμαίων», καθιστώντας τον ηγεμόνα της νεοσυσταθείσας Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους βασιλιάδες του πρώιμου Μεσαίωνα, καθώς κατάφερε να ενώσει υπό την εξουσία του το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα, επί των ημερών του άνθισε η Καρολίγγειος Αναγέννηση, μία περίοδος έντονης σχετικά πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Απεβίωσε το 814 στο Άαχεν.


 

1805: Γεννιέται στο Όντενσε της Δανίας ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δανός λογοτέχνης. Σε νεαρή ηλικία προσπάθησε να γραφτεί στη Βασιλική Σχολή Θεάτρου της Κοπεγχάγης, αλλά δεν έγινε δεκτός, ενώ λίγο αργότερα έχασε και την καλή του φωνή λόγω αρρώστιας, με τον ταλέντο του στην ποίηση να είναι το μόνο που μπορούσε πλέον να εκμεταλλευτεί. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν το 1827, ενώ ακολούθησαν και αρκετά γνωστά παραμύθια, όπως η Μικρή Γοργόνα, τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα, το Ασχημόπαπο κ.ά. Ο Άντερσεν γνώρισε παγκόσμια καταξίωση και απεβίωσε τον Αύγουστο του 1875 στην Κοπεγχάγη.


1982: Πόλεμος των Φόκλαντ. Με εντολή του Αργεντίνου δικτάτορα, στρατηγού Γκαλτιέρι, ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιτίθενται και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, τα οποία αποτελούσαν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, δίνοντας την αφορμή για την έναρξη μιας αξιοσημείωτης στρατιωτικής σύγκρουσης του 20ου αιώνα, που αποτέλεσε την κορύφωση της, κρατούσας από τον 19ο αιώνα, διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών για το ζήτημα της επικυριαρχίας στα νησιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασε και απέστειλε δυνάμεις με σκοπό την ανακατάληψη των νήσων, των οποίων ο πληθυσμός είχε κατά κύριο λόγο βρετανική εθνική συνείδηση. Η ναυτική, εναέρια και χερσαία σύγκρουση που ακολούθησε κατέληξε σε νίκη των Βρετανών μετά από 10 εβδομάδες επιχειρήσεων και επέσπευσε την κατάρρευση της αργεντίνικης χούντας, ενώ παράλληλα ισχυροποίησε πολιτικά τους Συντηρητικούς της Μάργκαρετ Θάτσερ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ