Της Στεργιανής Μπιλιάλη,
Ένα νέο ορίζοντα επιχειρηματικότητας άνοιξαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο 2nd Youth Summit του Economist στην Αθήνα. Ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες, στο συνέδριο αυτό περί νέων επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, με γνώμονα την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη η κα. Διαμαντοπούλου παρουσίασε τη λίστα με τα 21 επαγγέλματα που θα κατακτήσουν την κορυφή στο μέλλον. Στην ομιλία της έκανε λόγο για τις νέες δυνατότητες που εμφανίζονται διαρκώς, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου με έμφαση στην εκπαίδευση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα επαγγέλματα αυτά, προερχόμενα από αποτελέσματα ερευνών σε μεγάλα αστικά κέντρα, δε μπορούν να μεταφραστούν με ακρίβεια ως προς το περιεχόμενό τους.
Αυτή είναι η λίστα με τα 21 επαγγέλματα του μέλλοντος:
Τα επαγγέλματα της δεκαετίας
- Αναλυτής κβαντικής μηχανικής μάθησης
- Ειδικός στην πληροφορική αιχμής
- Τεχνικός ιατροφαρμακευτικών συστημάτων ΤΝ
- Στέλεχος γενετικής ποικιλομορφίας
- Αναλυτής «κυβερνοπόλεων»
- Ερευνητής δεδομένων
- Διευθύνων σύμβουλος για θέματα εμπιστοσύνης
- Υπεύθυνος «χαρτοφυλακίου» γονιδιωματικής
- Βroker προσωπικών δεδομένων
- Ειδικός «διασύνδεσης» ανθρώπων – ρομπότ
- Ελεγκτής λεωφόρων
- Συντηρητής «προσωπικής μνήμης»
- Διαχειριστής ανάπτυξης επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης
- Υπεύθυνος δεοντολογίας και ηθικής σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης
- Σύμβουλος «δέσμευσης» σε θέματα υγιεινής και ευεξίας
- Σύμβουλος οικονομικής διαχείρισης
- Δημιουργός «ταξιδιών» εικονικής πραγματικότητας
- Δημιουργός ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την προπαρασκευή συνεδρίων
- Συνοδός – βοηθός σε ειδικές ομάδες πολιτών
- Δημιουργός ιστοσελίδων
- Σύμβουλος δημιουργίας προσωπικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης
Στο συνέδριο επίσης έγινε λόγος για την ελληνική επιχειρηματικότητα του σήμερα. Παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς οι δείκτες επιχειρηματικότητας στην χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά νούμερα. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε εν μέρει να δικαιολογηθεί, καθώς από τις αρχές του 2009 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή ύφεση. Ωστόσο, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες, χωρίς να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δίνοντας στην χώρα μια από τις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις καινοτομίες, την επιχειρηματικότητα και την χρήση τεχνολογιών στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε μία στρεβλή επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη δημιουργία δομών στην αγορά εργασίας για την προσαρμοστικότητα των νέων σε αυτή. Ενώ οι κκ. Κεραμέως και Διαμαντοπούλου αναφέρθηκαν στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, τονίζοντας μάλιστα πως η πρόοδος των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παρεμποδίζεται από τα δεσμά του κράτους.
Αδιαμφισβήτητα, στο συνέδριο αυτό με την παρουσία σημαντικών πολιτικών προσώπων τέθηκαν τα θεμέλια επαναπροσδιορισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη να της δώσουμε νέα ώθηση, προσανατολίζοντάς την στις νέες ανάγκες της αγοράς με άξονα τα νέα τεχνολογικά μέσα. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης ως τώρα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ακινησία, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο δίνοντας θετικά ερεθίσματα στους Έλληνες επιχειρηματίες. Ας ελπίσουμε ότι μέσα από πρωτοβουλίες όπως το 2nd Youth Summit του Economist θα δοθεί το κίνητρο για την άνθηση καινοτομιών στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Γεννημένη το 1999 στα Τρίκαλα, σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η κύρια ενασχόλησή της εντοπίζεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Στον ελεύθερο της χρόνο παρακολουθεί ταινίες στον κινηματογράφο και πραγματοποιεί ταξίδια, που τόσο αγαπάει.