10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

28η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1854: Ξεκινάει ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Λόγω της ήττας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Ναυμαχία της Σινώπης (30 Νοεμβρίου 1853) από την Ρωσία, και της καταστροφής πολεμικών πλοίων των Οθωμανών, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, εκμεταλλευόμενες αυτό το γεγονός και το ότι ο Τσάρος δεν απάντησε στο τελεσίγραφο, που του είχε επιδοθεί για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, μαζί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και με το Βασίλειο της Σαρδηνίας, αποφάσισαν να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ρωσία. Η κύρια αιτία για την έναρξη αυτού του πολέμου ήταν, πως αρκετά χρόνια πριν, είχε ξεκινήσει ένας μακρόχρονος ανταγωνισμός συμφερόντων μεταξύ των κύριων ευρωπαϊκών δυνάμεων, σχετικά με την επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


1939: Μετά από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία (17 Ιουλίου 1936 – 1 Απριλίου 1939), οι εθνικιστές με ηγέτη το στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, καταλαμβάνουν τη Μαδρίτη και λήγει ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Ο αιματηρός, αυτός, εμφύλιος, διεξήχθη μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών και των Δημοκρατικών, των υπερασπιστών της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, αριστερών, σοσιαλιστών, αναρχικών και κομμουνιστών. Ο Πρόεδρος της Β΄ Ισπανικής Δημοκρατίας (1931 – 1939) Μανουέλ Αθάνια ηγήθηκε των δημοκρατικών δυνάμεων. Τελικά, οι εθνικιστικές-φασιστικές δυνάμεις, του Φράνκο, επικράτησαν, ενώ η Χιτλερική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία υποστήριζαν ανοιχτά το Φράνκο. Από την άλλη, οι δημοκρατικές δυνάμεις εφοδιάζονταν με όπλα και εθελοντές, που προέρχονταν από τη Σοβιετική Ένωση και την Κομμουνιστική Διεθνή. Συμμετείχαν, περίπου, και 250 Έλληνες εθελοντές. Η Γερμανία και η Ιταλία προσέφεραν επί μονίμου βάσεως, το καλύτερο πολεμικό υλικό της εποχής και μέρος της ελίτ των στρατιωτικών τούς σωμάτων, όπως η γερμανική «Λεγεώνα Κόνδωρ» και τα «Ιταλικά Εθελοντικά Σώματα», τα οποία έπαιρναν πρωτοβουλίες και ενεργούσαν αυτόνομα στην πρώτη γραμμή του πυρός.


1969: Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, βραβευμένος με Νόμπελ, προχωράει σε μία δήλωση στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, στην οποία υποστηρίζει πως αντιτίθεται στη Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Ο Σεφέρης αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ανοιχτά κατά της Χούντας. Γι’ αυτό το λόγο, μαγνητοφωνεί μία δήλωση, στην οποία προειδοποιεί το καθεστώς, πως οδηγεί τη χώρα σε εθνική τραγωδία. Η κασέτα φθάνει στο Λονδίνο την ίδια μέρα, παράνομα, και μεταδίδεται από την ελληνική υπηρεσία του BBC, ενώ αναμετάδοση αυτής κάνει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παρισιού και η Deutsche Welle.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ