Του Γεωργίου-Ερμή Μπουγιούρη,
Απ΄ό,τι φαίνεται οι Ευρωεκλογές είναι που θα κρίνουν τα πάντα για το Ποτάμι αλλά και για τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη. Καιρό τώρα, ήδη και πριν την διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τις αποχωρήσεις βουλευτών του κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης έλεγε για την σημαντικότητα και την βαρύτητα των Ευρωεκλογών. Το ίδιο έπραξε και μια εβδομάδα πριν σε συνέντευξή του, για τα 5 χρόνια του Ποταμιού, όταν υποστήριξε πως: «Ο πήχης είναι ψηλά και έχει μπει ότι πρέπει να έχουμε δυο ευρωβουλευτές, όπως είχαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές» ή πως «Κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια να βρίσκουμε κάθε φορά το πιο καινούργιο μανιφέστο. Το πιο καινούργιο μανιφέστο για την Ευρώπη, είναι αυτή τη στιγμή η πρόταση του Προέδρου Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση όπου παρουσίασε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης, προτείνοντας όμως και κάποιες λύσεις εκ των οποίων πολλές είναι λύσεις που έχει προτείνει και το Ποτάμι τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει λόγος για μεγάλη συμμαχία στην Ευρώπη, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι και από την Ακροδεξιά. Οι λαϊκιστές, ένα μείγμα λαϊκισμού και ακροδεξιάς. Όλοι αυτοί σηκώνουν κεφάλι, απειλούν την Ευρώπη, απειλούν ουσιαστικά αυτό που χτίσαμε, τα τελευταία 20 χρόνια. Και θα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση. Αυτή τη στιγμή ο μόνος που φαίνεται να ενεργοποιείται σε μια σωστή κατεύθυνση, είναι όπως σας είπα, ο Πρόεδρος Μακρόν».
Μέσα σε μία εβδομάδα φαίνεται ήδη ο σκοπός της τήρησης όσων είπε ο κ. Θεοδωράκης. Με περιοδείες του, και του συνόλου των στελεχών του, σε όλη τη χώρα θα κλιμακώσει το Ποτάμι την προεκλογική δραστηριότητά του. Στόχος είναι, όπως επισημαίνεται, «να μεταφερθεί το μήνυμα του Ποταμιού σε κάθε άκρη της χώρας», με το ακριβές πρόγραμμα των περιοδειών να ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, οι ευρωεκλογές του Μαΐου αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τη Σεβαστουπόλεως. Στόχος είναι, μετά τις «περιπέτειες» της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής και της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας από τα «απόνερα» της συμφωνίας των Πρεσπών, να επιτευχθεί η επιστροφή του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.
Τον στόχο του κ. Θεοδωράκη έρχονται να στηρίξουν δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Κακλίκη, μιας και συνιστά, επί της ουσίας, μια «προσωποποίηση» των θέσεων περί συναίνεσης τις οποίες έχει εκφράσει το Ποτάμι όλο αυτό το διάστημα στον τομέα των εθνικών θεμάτων. Κυρίως δε, εν μέσω των αντιπαραθέσεων που έχουν πυροδοτηθεί στο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή κυρίως τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Ο κ. Κακλίκης συμπορεύεται με το Ποτάμι από τη γέννηση της παράταξης το 2014, ενώ είναι σύμβουλος του κ. Θεοδωράκη επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, διαμόρφωσε την πρόταση της παράταξης για σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, η οποία αντανακλά και τις πτυχές της πολιτικής του Ποταμιού στα εθνικά θέματα.
Το δεύτερο είναι η υποψηφιότητα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά στις ευρωεκλογές. Ήδη άπ΄την πρώτη του δήλωση, ο κ. Χειμωνάς είπε πως: «Η Ευρώπη του φασισμού, του λαϊκισμού και του Brexit δεν έχει ανάγκη τα ανθυποσελέμπριτις των ευρωψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τούτες τις ευρωεκλογές, το Ποτάμι αποτελεί τη μοναδική αυθεντικά φιλοευρωπαϊκή πρόταση για μια προοδευτική, δίκαιη και πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Είμαι περήφανος που θα αποτελέσω μέρος αυτής της προσπάθειας».
Το τι φυλάσσει το μέλλον για το Ποτάμι θα το μάθουμε αρκετά σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δώσει μάχη όχι μονάχα για τις θέσεις που επιδιώκει στην Ευρωβουλή αλλά πρόκειται και για μια μάχη επιβίωσης καθώς θα φανεί εάν η συγκεκριμένη παράταξη μπορεί να ξεπεράσει την «διάλυσή» της ή να αποδείξει πως πρόκειται για ένα σοβαρό κόμμα που «ήρθε για να μείνει».
Γεννήθηκε το 1998 στο Ρέθυμνο, Κρήτης. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αττικής του Think Tank ΚΕΑΣΜ και Γενικός Γραμματέας της νεολαίας Rotary Αθηνών. Επίσης ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.