Του Δημήτρη Τόλια,
Οι περιφερειακές εκλογές στο «κράτος» της Αττικής, μιας περιφέρειας με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελούν τη σημαντικότερη αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι σημαντικές διακυβεύσεις των εκλογών, τα γεγονότα σε Μάνδρα και Μάτι, τα θεσμικά ζητήματα και οι ιδιαίτερα γνωστές στην πολιτική σκηνή προσωπικότητες που διεκδικούν την περιφέρεια συνθέτουν ένα πολιτικό σκηνικό που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Έχοντας εκπονήσει μια έρευνα για ακαδημαϊκούς σκοπούς για τις εκλογές του Μάιου που μας έρχονται, θα παρουσιάσω παρακάτω σύντομα τους υποψηφίους, τις διακυβεύσεις και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα.
Οι βασικοί διεκδικητές, με βάση και τις δημοσκοπήσεις είναι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Πατούλης και ο Γιάννης Σγουρός. Ακόμη, έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο θα διεκδικήσουν και ο Γιάννης Πρωτούλης από το ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαδάκης με τη στήριξη του «Πράσινου Κινήματος», ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής, η Μαριάννα Τσίχλη από την Λαϊκή Ενότητα και ο Κώστας Τουλγαρίδης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στους τρεις βασικούς διεκδικητές.
Η Ρένα Δούρου με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην περιφέρεια με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θέτει ως βασικό στόχο την ολοκλήρωση των έργων που η δική της αρχή ξεκίνησε. Έργα τα οποία όπως αναφέρει ο συνδυασμός δεν διακοσμούν εκλογικά την «βιτρίνα», αλλά είναι έργα ουσίας, έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών, όπως τα έργα αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά, η υδροδότηση νησιών όπως η Αίγινα ή αναβαθμίσεις όπως αυτή του Φαληρικού Δέλτα ή αυτή στο Πεδίον του Άρεως. Υποστηρίζει πως η διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ήταν αρκετά ικανοποιητική (Logistics), ενώ επισημαίνει την μέριμνα που δόθηκε στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες (κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, συσσίτια, δημόσια νοσοκομεία). Ακόμη, η Δούρου προτείνει αλλαγές στο υπάρχον αυτοδιοικητικό μοντέλο, υποστηρίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αποκέντρωση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας με πλήρη σαφήνεια προκειμένου να αποφεύγονται συγχύσεις σε κρίσιμες στιγμές όπως στο Μάτι το καλοκαίρι του ’18.
Η κριτική που δέχεται η περιφερειάρχης είναι έντονη και στηρίζεται στις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Όλοι οι υποψήφιοι υποδεικνύουν την Δούρου ως βασική υπεύθυνη των γεγονότων. Ακόμη, σκληρή κριτική ασκούν οι Πατούλης και Σγουρός για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Γιώργος Πατούλης, για πολλά χρόνια Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, διεκδικεί την περιφέρεια με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή» έχοντας την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πατούλης αναδεικνύει το έργο του τόσο στον Δήμο Αμαρουσίου, όσο και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ως πειστήριο για επιτυχή διαχείριση της περιφέρειας. Προβάλλει την προσωπικότητα του και τις καλές σχέσεις που διαθέτει με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προσέλκυση εποικοδομητικών επενδύσεων στην Αττική, προτείνει αλλαγές στο υπάρχον μοντέλο της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας τα Ευρωπαϊκά μοντέλα αποκεντρωμένης διοίκησης ενώ τέλος υποστηρίζει την εξεύρεση «θαρραλέας» όπως αναφέρει λύσης στο ζήτημα των απορριμμάτων.
Η κριτική που δέχεται βασίζεται κυρίως στην «ευκαιριακή» του υποψηφιότητα για την περιφέρεια. Είναι γεγονός πως ο Πατούλης αρχικά είχε δηλώσει πως θα έθετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο η προτίμηση του κόμματός του στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη προσανατόλισε το βλέμμα του στην περιφέρεια της Αττικής. Τόσο η Δούρου όσο και ο Σγουρός κατηγορούν τον Πατούλη πως επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την περιφέρεια ως «σκαλοπάτι» στην πολιτική του καριέρα, ενώ επίσης θεωρούν πως το μέχρι στιγμής έργο του δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και απλώς ερμηνεύεται προεκλογικά ως τέτοιο.
Ο Γιάννης Σγουρός, διετέλεσε ως πρώτος περιφερειάρχης Αττικής από το 2010 έως το 2014. Θέτει για 3η συνεχή φορά υποψηφιότητα με σκοπό να πάρει άτυπη ρεβάνς για την ήττα του από τη Δούρου το 2014. Ο συνδυασμός του ονομάζεται «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» και θα έχει την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Ο Σγουρός αναδεικνύει το έργο του στην περιφέρεια καθώς ήταν εκείνος που διεκπεραίωσε την μετάβαση από το σύστημα του «Καποδίστρια» σε αυτό του «Καλλικράτη», ενώνοντας 4 νομαρχίες σε 1 περιφέρεια. Τονίζει την οικονομική διαχείριση της αρχής του και τα αποθέματα τα οποία είχε αφήσει στα ταμεία της περιφέρειας ενώ υποστηρίζει την συνέχιση του σχεδίου των δύο εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που είχε ξεκινήσει από το 2003. Τέλος, επισημαίνει την πολυετή παραμονή του στις υπηρεσίες της περιφέρειας δίχως να την χρησιμοποιεί εποφθαλμιώντας υψηλότερες θέσεις.
Οι υπόλοιποι συνδυασμοί κατηγορούν τον Σγουρό για αδράνεια στα χρόνια της διοίκησής του, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπόνησε έργα και ότι δεν έλαβε μέριμνα για κοινωνικές πολιτικές. Θεωρούν πως ο Σγουρός δοκιμάστηκε και σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία του 2014, απέτυχε ήδη μια φορά.
Συνοψίζοντας, είναι φανερό πως οι διακυβεύσεις των εκλογών είναι κυρίως το ζήτημα των απορριμμάτων, τα έργα στην περιφέρεια, η οικονομική διαχείριση, η κοινωνική μέριμνα και το αυτοδιοικητικό μοντέλο. Όσον αφορά τις προσωπικότητες, η εμπειρία και τα πεπραγμένα του κάθε υποψήφιου προβάλλονται είτε θετικά, είτε αρνητικά, ενώ μέρος του πολιτικού λόγου αποτελεί η σχέση υποψηφίου-κόμματος.
Σίγουρα, το πολιτικό κόστος των γεγονότων σε Μάνδρα και Μάτι θα ρίξουν το ποσοστό της Δούρου, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ιδιαίτερα σε περιοχές που συμπεριφέρονται πιο «αριστερά» όπως ο Πειραιάς και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το φαβορί για επικράτηση στον πρώτο γύρο είναι ο Γ. Πατούλης, ωστόσο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.
Ένα ερώτημα επομένως είναι αν στον δεύτερο γύρο μια ενδεχόμενη συσπείρωση της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στο πρόσωπο είτε του Σγουρού είτε της Δούρου θα μπορέσει να προκαλέσει νέα δυναμική, ικανή να κερδίσει τις εκλογές σε μια περιφέρεια που η δεξιά ψήφος κυμαίνεται αρκετά χαμηλά, (περίπου 35% το 2014 και 47% -στο δεύτερο γύρο- το 2010).
Όπως και να έχει οι εκλογές στο «κράτος» της Αττικής θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την εκλογική συμπεριφορά και ενόψει των βουλευτικών εκλογών λίγους μήνες αργότερα.
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.