11.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

19η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1933: Γεννιέται στο Νιουάρκ του Νιου Τζέρσεϊ, ένας σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας, ο Φίλιπ Ροθ. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι με καταγωγή από τη Γαλικία, ενώ ο ίδιος σπούδασε αγγλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Μπάκνελ και του Σικάγο. Λίγο αργότερα δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπως και σε εκείνα του Πρίνστον και της Πενσυλβάνια. Εισήλθε στα γράμματα στην ηλικία των 26 ετών και έλαβε Βραβείο Πούλιντζερ για το βιβλίο του «Αμερικανικό Ειδύλλιο» (εκδόσεις Πόλις, 1999). Γνωστά του έργα είναι ακόμη τα βιβλία «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Ανθρώπινη Κηλίδα» και «Η συνωμοσία κατά της Αμερικής». Απεβίωσε έπειτα από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στις 22 Μαϊου 2018.


1964: Λαμβάνει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, με τον Γεώργιο Παπανδρέου να προτείνει για πρόεδρο του σώματος τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Εκείνος δεν ψηφίζεται από 33 βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι αρνούνται να του παράσχουν ψήφο. Εκλέγεται, ωστόσο, κατά την δεύτερη διενεργηθείσα ψηφοφορία. Όπως ελέχθη εκ των υστέρων, βασικοί υπεύθυνοι για την προσωρινή «ανταρσία» θεωρήθηκαν ο εξ αριστερών του κόμματος Ηλίας Τσιριμώκος, που έπειτα από ένα χρόνο θα συμπρωταγωνιστούσε με τον Νόβα στην αποστασία του ’65 και ο προερχόμενος από την ΕΠΕΚ Σάββας Παπαπολίτης. Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως για πολλούς να μην έλεγε πολλά, έδειχνε όμως την ήδη τεταμένη εσωκομματική κατάσταση και την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.


2004: Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη γράφεται στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είχε εισέλθει στην πολιτική το 1981, όταν επιλέχθηκε στην λίστα από τον Γεώργιο Ράλλη και εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας και έκτοτε εκλεγόταν αδιάκοπα Βουλευτής Α’ Αθηνών έως και το 2009, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική. Χρημάτισε μεταξύ άλλων Υπουργός Πολιτισμού στις Κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Μητσοτάκη και Υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του τελευταίου. Από το 2010 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


2013: Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου σε μία συνεδρίαση-θρίλερ αποφασίζει με 36 ψήφους κατά (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) και 19 αποχές (ΔΗΣΥ) την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, λόγω της τραπεζικής κρίσης, που υπήρξε απόρροια του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Δέκα ημέρες αργότερα επιβλήθηκαν capital controls, που διήρκεσαν ως τις αρχές Απριλίου 2015, η Λαϊκή Τράπεζα χρεοκόπησε και οι καταθέσεις άνω των 100.000 «κουρεύτηκαν» κατά 45,5%.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ