8.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠέρα από ένα δίκτυο - Η ατζέντα γράφει πράξη

Πέρα από ένα δίκτυο – Η ατζέντα γράφει πράξη


Του Βασίλη Κουτσούμπα,

Και τώρα που έγινε η πρόσκληση, τι;

Αρκετές είναι οι φορές στη ζωή μας που έχουμε τη θέληση και την επιθυμία να δράσουμε, να αξιοποιήσουμε μια δημιουργική μας αναλαμπή και να ακολουθήσουμε ένα κάλεσμα παράγοντας κάποιο έργο. Συχνά, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακατάλληλες συνθήκες, εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες οι οποίοι μας εμποδίζουν και ενίοτε οι δεύτεροι είναι οι πιο ανάλγητοι. Όταν έχεις μια έμφυτη τάση και όρεξη να προσφέρεις, όταν νιώθεις την ανάγκη να αξιοποιήσεις το πάθος σου και να προσπαθήσεις να του δώσεις μορφή, ειδικά στα πλαίσια της προσφοράς προς τον τόπο σου και της νεανικής ενεργοποίησης αλλά βρίσκεσαι σε ένα τέλμα ιδεών ή σε μια απόγνωση άγνοιας για το σημείο έναρξης, πώς αρχίζεις εκείνη την προσπάθεια που θα κάνει τη διαφορά;

Έχουμε ζήσει σε μια εποχή όπου έχουμε συνηθίσει να ακούμε λόγια, υποσχέσεις για κάτι καλύτερο και έχει γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια για την καλλιέργεια ενός κλίματος εφησυχασμού μέσα στο οποίο έχουμε ξεχάσει ότι αν δεν δράσουμε εμείς οι ίδιοι, αυτές οι υποσχέσεις θα μείνουν κενές σε μια σελίδα λέξεις. Φτάνει όμως με τα λόγια. Στοίχημα μας, σε καιρούς που οι πράξεις βρίσκονται σε επιτακτικότερο στάδιο από ποτέ, είναι να επιδιώξουμε πράγματα απτά και μετρήσιμα, πρωτοβουλίες που το αντίκτυπο τους το βλέπουμε, το βιώνουμε και αποτελεί την καθημερινότητα μας.

Αν ανοίξει κανείς τα μάτια του θα δει πως υπάρχουν πολλές πτυχές της ζωής μας, της καθημερινότητας μας που χρειάζονται βελτίωση. Ξεφεύγοντας από το μικρόκοσμό μας οι ανάγκες είναι πολλές. Η ενασχόληση απαιτεί μια ομάδα, άτομα που να μοιράζονται το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους με εμάς και που είναι διατεθειμένα να αφοσιωθούν σε κάτι μεγαλύτερο από αυτά. Δίκτυα νέων, νεανικές πρωτοβουλίες, σωματεία και πολιτισμικοί σύλλογοι μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης ουσιαστικής και παραγωγικής συνεργασίας. Συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, με τη βοήθεια ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων ή με την αφοσίωση σε ένα σκοπό μέσου κάποιου ιδρύματος. Κλειδί σε τέτοιου είδους ενέργειες είναι ο εθελοντισμός, η προσφορά μέσω της οργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα που σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού φαντάζουν, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία, ανούσια.

Για να ασχοληθεί όμως κάποιος με θέματα που εκπίπτουν του μικρόκοσμού του πρέπει να έχει καλλιεργηθεί στη συμμετοχή, στην κινητοποίηση και την προσφορά. Εκεί έγκειται η σημασία της πολιτικής ενεργοποίησης των νέων, πολιτικής, μιας έννοιας που έχει ενοχοποιηθεί και αντιμετωπίζεται με καχυποψία όπου και αν βρεθεί, γεγονός δικαιολογημένο, όταν έχει συνδεθεί με εικόνες που αηδιάζουν αλλά και καταστάσεις που αποθαρρύνουν και έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Όταν όμως μιλάμε για πολιτική ενεργοποίηση νέων, μιλάμε για την ενημέρωσή τους, για τη δυναμική της άποψής τους να αλλάξουν τα πράγματα και πιο πρακτικά (;), για προσομοιώσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με σκοπό την τριβή με θέματα που απασχολούν τον τόπο τους, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους αλλά και τη διενέργεια δημοσίου διαλόγου, συζητήσεων μεταξύ νέων και τοπικών αρχών για τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων στις οποίες οι νέοι έχουν ουσιαστική συμμετοχή. Παράλληλα, η ενασχόληση με την τεχνολογία και ημερίδες σχετικές με την αξιοποίηση της τόσο στα πλαίσια μιας πόλης όσο και στη ζωή του καθενός ξεχωριστά συνδράμουν στην βελτίωση της καθημερινότητας μας. Σημαντικός είναι επίσης και ο χαρακτήρας μιας πόλης. Ο χαρακτήρας μιας πόλης είναι η επωνυμίας της, η ειδοποιός διαφορά της από τις υπόλοιπες και αυτό που την ξεχωρίζει. Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης αυτός είναι και ένας από τους στόχους. Η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της δυναμικής μιας κοινωνίας.

Όλα, όμως, αρχίζουν από μια ομάδα, από συναντήσεις σε σπίτια και σε καφετέριες, από βιντεοκλήσεις που διαρκούν ώρες, ατελείωτες συζητήσεις στο τηλέφωνο, διαφωνίες και γέλια, στιγμές πλήξης αλλά και έμπνευσης, μέλη μιας ομάδας που γίνονται φίλοι και από σκέψεις που έγιναν ιδέες, ιδέες που θα γίνουν πράξεις.

Η πρόσκληση έγινε, στην ατζέντα γράψαμε πράξη και η συνέχεια έπεται…


Βασίλης Κουτσούμπας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Είναι δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και συν-ιδρυτής του Δικτύου Νέων Βοιωτίας. Μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη δικτύωση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των νέων μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες προσομοιώσεις πολιτικού και νομικού περιεχομένου ενώ μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Μεγαλύτερη αδυναμία του, η τζάζ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ