10.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

18η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1869: Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1937 – 1940), Arthur Neville Chamberlain. Ήταν συντηρητικός πολιτικός και εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας. Η εξωτερική πολιτική του Τσάμπερλεν τη δεκαετία του 1930 ήταν συνέχεια της πολιτικής του Στάνλεϊ Μπάλντουιν και έμεινε γνωστή ως Πολιτική Κατευνασμού (Appeasement Policy). Ως όρος, σήμαινε την πολιτική των Βρετανών να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος, που φαινόταν να έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το 1938, ο Chamberlain υπέγραψε τη Συμφωνία του Μονάχου με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Κύριος όρος της Συμφωνίας του Μονάχου ήταν να δώσει η Τσεχοσλοβακία τα ανατολικά εδάφη της Σουδητίας στη Γερμανία. Το σκεπτικό ήταν να αποφευχθεί, τυχόν, εισβολή στην υπόλοιπη χώρα. Συνέχισε να προσπαθεί να προσεγγίσει τον Χίτλερ, όπου του ήταν δυνατόν φυσικά, έχοντας ως στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενος πόλεμος. Έχει μείνει στην Ιστορία, η φράση τού “Peace for our time” («Ειρήνη στην εποχή μας»), με την οποία ανακοίνωσε την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου. Έξι μήνες αργότερα, η ναζιστική Γερμανία καταπατώντας τη Συμφωνία, εισέβαλε στην Πράγα προσαρτώντας ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία, διαψεύδοντας τον Chamberlain.


1913: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε απελευθερωθεί λίγο καιρό πριν, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας. Ο βασιλιάς περπατώντας στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Αλέξανδρο Σχοινά, του οποίου τα κίνητρα για την πράξη του, παραμένουν ασαφή ως σήμερα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Η επικρατούσα άποψη είναι πως ο Σχοινάς ήταν «τρελός ή διαταραγμένος», ενώ ιστορικοί, όπως ο Mark Mazower και ο Thomas Gallant, υποστηρίζουν, πως ήταν «ψυχικά και σωματικά άρρωστος». Άλλη εκδοχή είναι, πως ήταν αναρχικός, μία πιο σύγχρονη εκδοχή, είναι, πως ο Σχοινάς λειτούργησε ως όργανο γερμανικών συμφερόντων, που ήθελαν στον ελληνικό θρόνο αντί του αγγλόφιλου Γεωργίου. τον γερμανόφιλο γιο του βασιλιά, Κωνσταντίνο. Η τελευταία θεωρία υποστηρίζεται, λόγω της ανεξιχνίαστης αυτοκτονίας του Σχοινά, ενώ το 1938, ο ανακριτής της υπόθεσης Βασίλης Καντερές εκμυστηρεύθηκε, πως μετά από βασανιστήρια, ο Σχοινάς ήταν λογικός και κατηγόρησε τη γερμανική πλευρά.


1990: Συντελείται η μεγαλύτερη κλοπή στην αμερικανική ιστορία. Δεκατρία έργα τέχνης αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων εκλάπησαν από δύο ληστές, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο Isabella Stewart Gardner στη Βοστώνη. Οι μεταμφιεσμένοι ληστές, είπαν στους φύλακες, πως έχουν ένταλμα σύλληψής τους και αφού τους ακινητοποίησαν τους κλείδωσαν στο υπόγειο. Η ληστεία διήρκησε 81 λεπτά, παίρνοντας έργα των Rembrandt, Vermeer, Degas και Manet. Μάλιστα, έχει οριστεί το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ως εύρετρα, με το ποσό αυτό να είναι το μεγαλύτερο, που έχει ανακοινωθεί. Το μόνο ποσό, που ξεπερνάει τα 5 εκ. είναι τα 25 εκ. δολάρια, που έδινε η αμερικανική κυβέρνηση για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ