Της Μαριάννας Τζανέτου,
11/03: Κλειστό παρέμεινε το Χρηματιστήριό Αθηνών τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
12/03: Με θετικό πρόσημο έκλεισε το χρηματιστήριο, το οποίο προσπαθεί να ξεπεράσει τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και να επανακτήσει τις 700 μονάδες. Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 696,56 μονάδες (την Παρασκευή) στις 703,91 μονάδες (+1,06%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 697,25 μονάδες και το υψηλότερο στις 704,49 μονάδες. Η δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και η απόφαση του Eurogroup είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία πιέσεων στην ελληνική αγορά. Στην πρώτη μετά-μνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα, οκτώ μήνες μετά από την έξοδο της από το πρόγραμμα, σημείωσε τους κινδύνους που προκύπτουν από το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και τις προεκλογικές υποσχέσεις. Παράλληλα η εκκρεμότητα που παραμένει σχετικά με το διαδοχικό καθεστώς του νόμου Κατσέλη, δεν επέτρεψε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εκκρεμότητα αυτή κρίνεται να ολοκληρωθεί έως το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου. Η ελληνική αγορά κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις και να διατηρηθεί σε θετικά εδάφη.
13/03: Η αγορά κατάφερε να φθάσει τις 710 μονάδες αναιρώντας το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης της προηγούμενης εβδομάδας. Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 703,91 στις 710,19 μονάδες (+0,89%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 702,9 μονάδες και το υψηλότερο στις 710,19 μονάδες. Επιφυλακτικοί ήταν σήμερα οι επενδυτές στο ξεκίνημα της ημέρας διατηρώντας μια σταθερότητα στην αγορά. Γεγονός το οποίο οφείλεται στο γενικό επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς το σύνολο των επενδυτών αναμένει τις εξελίξεις του Brexit. Η σταθερότητα στην ελληνική αγορά άλλαξε τις τελευταίες ώρες, όπου οι επενδυτές στήριξαν τον τραπεζικό τομέα αλλά και άλλους τίτλους. Το παραπάνω γεγονός είχε ως συνέπεια το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό της ημέρας.
14/03: Με θετικό πρόσημο έκλεισε πάλι το χρηματιστήριο, το οποίο και σήμερα κρατούσε κινήσεις ματ για το τέλος. Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 710,19 στις 719,90 μονάδες (+1,37%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 709,17 μονάδες και το υψηλότερο στις 723,52 μονάδες. Οι επενδυτές φαίνεται στην αρχή της ημέρας να ήταν διστακτικοί απέναντι στην αγορά. Φαινόμενο το οποίο άλλαξε με την είδηση σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ από το ελληνικό δημόσιο. Σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δήλωσε ότι χρειάζεται να ξεκινήσει εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις όσον αφορά την ενεργοποίηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και SMPs. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο παρείχε στην αγορά η αυριανή λήξη των παραγώγων του Μαρτίου αλλά και της αναδιάρθρωσης του δείκτη FTSE, κατά την οποία θα γίνει διαγραφή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap. Επιπλέον οι μετοχές των Attica Bank, ΙΑΣΩ και Υγεία διαγράφονται από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap. Η Τράπεζα Αττικής διαγράφεται λόγω κεφαλαιοποίησης, το Υγεία λόγω διασποράς και το ΙΑΣΩ λόγω εμπορευσιμότητας. Επίσης η μετοχή της Πειραιώς διαγράφεται και από τον FTSE Αll World. Τα παραπάνω γεγονότα προστάτευσαν αποτελεσματικά την πορεία της αγοράς.
15/03: Σε αύξουσα πορεία κινήθηκε για ακόμη μια φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τις 720 μονάδες. Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 719,90 στις 722,12 μονάδες (+0,31%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 718,60 μονάδες και το υψηλότερο στις 727,27 μονάδες. Η ελληνική αγορά κατάφερε να ξεπεράσει τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και να επιστρέψει σε μια ανοδική πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη αισιόδοξα που υπάρχει σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, με εκθέσεις όπως της Bank of America, Merrill lynch, ήταν αρκετές για να δώσουν έναυσμα στην ελληνική αγορά. Επιπλέον σημαντικό ρόλο για το θετικό πρόσημο παίζει η ευνοϊκή πορεία του Brexit αλλά και των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.