Της Στεργιανής Μπιλιάλη,
Με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του checkpoint στου Ψυρρή ένιωσα την ανάγκη να συντάξω το παρών κείμενο αφού φαίνεται ότι η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όσο και αν θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται φιλελεύθερη, συγκαταβατική και ανεκτική στην ουσία παραμένει προσηλωμένη στον συντηρητισμό.
Παρά την κοινωνική πρόοδο και την ελευθέρια του αυτοπροσδιορισμού, τουλάχιστον στους τύπους, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας παραμένει προσκολλημένο σε μια ομοφοβική νοοτροπία που, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, λαμβάνει συνεχώς επιθετικότερη μορφή.
Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, τα checkpoints λειτουργούν ως μία πρωτοβουλία του ιδρύματος AHFEeurope και της Θετικής φωνής και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του HIV όχι μόνο με την θεραπεία αλλά και με την πρόληψη και την ενημέρωση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στην διάρκεια λειτουργίας του έχει διαγνώσει γύρω στο 30% των περιστατικών του HIV και ετησίως διενεργεί 100.000 ιατρικές εξετάσεις, δωρεάν με στόχο την καταπολέμηση της νόσου Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας οι δράστες της επίθεσης δεν στόχευαν αποκλειστικά στον εμπρησμό ενός τυχαίου κτηρίου. καθώς στοχευμένα εισέβαλαν στον πρώτο όροφο του κτηρίου και αφού προκάλεσαν την πυρκαγία απέσπασαν από την πρόσοψη την σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας (με τα ακρωνύμια ΛΟΑΤΚΙ).
Το παρόν κτήριο αποτελούσε έναν οργανισμό υγείας καθώς και μια πρωτοπόρα κίνηση κατά της ομοφοβίας, των διακρίσεων και των προκαταλήψεων. Οι φορείς τους ήταν υπέρμαχοι της εξάλειψης των στερεοτύπων κατά των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων οι οποίοι μεριμνούν για την επανένταξη τους στα κοινωνικά πλαίσια. Το checkpoint ήταν μια καινοτομία υγείας σε μια Ελλάδα που ήταν ανέκαθεν στερημένη ιατρικών υποδομών, προσηλωμένη στον σκοταδισμό και στην έλλειψη ενημέρωσης για τον HIV ή για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Σε μια περίοδο που ο HIV όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά αποτελεί ένα σοβαρό νόσημα το οποίο ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι παροχές του checkpoint είναι απαραίτητες και αποτελούν μια πραγματική κοινωνική αναγκαιότητα όσο και αν αυτό εξαγριώνει η χαλάει την αισθητική των ΄΄ομοφοβικών μας φίλων΄΄.
Αυτό που με λυπεί είναι ότι οι δράστες επέλεξαν να προβούν σε μία τέτοια βαρβαρότητα επειδή δεν μπορούν να συμβαδίσουν και να δεχτούν το δικαίωμα των συνανθρώπων τους να αυτοπροσδιορίζονται. Το φύλο, η θρησκεία, η κοινωνική θέση και ο σεξουαλικός προσδιορισμός αποτελούν διακρίσεις που ανήκουν στο παρελθόν. Παρόλα αυτά το περιστατικό αυτό μαρτυρά την ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να εκφράσουν μίσος και να συνεχίσουν να περιθωριοποιούν τους συνανθρώπους τους επειδή δεν εγκρίνουν το δικαίωμά του να επιλέξει ομόφυλο σύντροφο η ακόμα επειδή δεν εγκρίνει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Για να κλείσω το θέμα, ο εμπρησμός ήταν μια καθαρά ομοφοβική πράξη. Αγνοώντας την προσφορά και το κοινωνικό έργο του Checkpoint, μια συγκεκριμένη μερίδα συμπολιτών μας θεώρησαν ότι ήταν πρέπον να καταστρέψουν τον δίαυλο της καταπολέμησης ενός σοβαρού νοσήματος επειδή δεν συμμερίζονται ή δεν τίθενται υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, καταπατώντας έμμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την ισονομία. Για άλλη μια φορά η παιδεία και η ανοχή των Ελλήνων μας έβγαλε ασπροπρόσωπους εξαλείφοντας τον ομοφυλοφιλικό κίνδυνο…
Γεννημένη το 1999 στα Τρίκαλα, σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η κύρια ενασχόλησή της εντοπίζεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Στον ελεύθερο της χρόνο παρακολουθεί ταινίες στον κινηματογράφο και πραγματοποιεί ταξίδια, που τόσο αγαπάει.