10.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογία5G: Πώς θα αλλάξει το κινητό και τη ζωή σας το 2019;

5G: Πώς θα αλλάξει το κινητό και τη ζωή σας το 2019;


Της Ασπασίας Παπαδοπούλου,

Τι εστί 5G;

Το 5G είναι ένα σύνολο τεχνικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τη λειτουργία ενός ασύρματου δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοσυχνοτήτων και του τρόπου χειρισμού διαφόρων στοιχείων όπως τα τσιπ υπολογιστών, τα ραδιοσήματα κεραιών και η ανταλλαγή δεδομένων.

Έως και 1.000 φορές ταχύτερο από το 4G, η νέα τεχνολογία θα αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η μετάβαση στο 5G είναι ήδη σε εξέλιξη, με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015, με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Μέχρι το 2035, εκτιμάται ότι το 5G θα αντιστοιχεί σε 12,3 τρισεκατομμύρια δολάρια της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της IHS Markit. Η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο θα βελτιστοποιηθεί με αποτελεσματικότερη επεξεργασία.

Πόσο γρήγορο θα είναι το 5G;

Η ταχύτητα του 5G θα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε βίντεο υψηλής ποιότητας.Εντούτοις, μόνο η ταχύτητα έχει σημασία;

Η απάντηση είναι πως όχι. Υπάρχει ένα άλλο είδος ταχύτητας, μια χρονοκαθυστέρηση γνωστή ως λανθάνουσα κατάσταση, η οποία μπορεί να μειωθεί με το 5G.

Δώστε τώρα μια εντολή σε ένα smartphone – όπως την εκκίνηση ενός ιστού αναζήτησης- και η απάντηση δεν θα είναι άμεση. Υφίσταται μια χρονοκαθυστέρηση έως 50 εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου, εν μέρει επειδή τα σήματα οφείλουν να περάσουν μεταξύ διαφορετικών κέντρων του δικτύου. Το 5G, το οποίο χρησιμοποιεί τη νεότερη τεχνολογία δικτύωσης, σχεδιάστηκε για να μειώσει τη χρονοκαθυστέρηση σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Τι σημαίνει η μετάβαση στο 5G;

Η μετάβαση στο 5G σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για συσκευές, χαμηλότερο κόστος, υψηλότερη απόδοση και βελτιωμένη χωρητικότητα. Θα επηρεάσει τις σύγχρονες τεχνολογικές αλλαγές όπως οι έξυπνες πόλεις, η ρομποτική, τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα και θα προωθήσει την καινοτομία σε τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και η εκπαίδευση.

Συμπληρωματικά, όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, το 5G θα επιταχύνει την παγκόσμια αγορά και θα αλλάξει το ανταγωνιστικό τοπίο. Ειδικότερα, θα προωθήσει νέες καινοτομίες με την ικανότητά του να προσφέρει πρωτοφανή κέρδη παραγωγικότητας, ενώ θα είναι πρωτοπόρο σε νέα μοντέλα διανομής και κατανάλωσης.

Πολιτική και 5G

Η «μάχη» της κυβέρνησης του Trump με την Κίνα για την κατασκευή νέων ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς, έχει σκοπό την εγκαθίδρυση ενός απροσπέλαστου δικτύου από τις κινεζικές και άλλες κυβερνοεπιθέσεις. Μέχρι πρότινος, η διοίκηση του Trump εμποδίζει τις κινεζικές εταιρείες να αποτελέσουν μέρος του δικτύου, ωστόσο οι συγκεκριμένες προσπάθειες δεν επαρκούν.

Μεταξύ άλλων στη μάχη του 5G με την Κίνα, οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους για την καταπολέμηση του κινεζικού κολοσσού Huawei. Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν Πολωνούς αξιωματούχους, προκειμένου να εμποδίσουν την Huawei να χτίσει το δίκτυο επικοινωνιών 5G εντός της χώρας τους.

5G και υγειονομική περίθαλψη

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εν λόγω τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξουν τη ζωή μας. Το 5G έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν εκατομμύρια ασθενών και θα τροφοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παροχής της.

Οι φορητές συσκευές και η συνδεδεμένη υγειονομική περίθαλψη θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις ασθένειές τους, επιτρέποντας παράλληλα στους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, την αποτελεσματική διάγνωση των ασθενών από απόσταση. Αξίζει να σημειωθεί, πως το δίκτυο 5G έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στους χειρουργούς να επεμβαίνουν ρομποτικά σε ασθενείς από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό καθίσταται εφικτό λόγω των δυνατοτήτων χαμηλού λανθάνοντος χρόνου του 5G. Με το τρέχον δίκτυο, η λανθάνουσα κατάσταση είναι περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αδιαμφισβήτητα, είναι απίστευτα γρήγορο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια υστέρηση που καθιστά αδύνατη την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Με το 5G, αυτή η λανθάνουσα κατάσταση αναμένεται να μειωθεί σε 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Εφόσον έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε μέσω του δικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, η εγγύτητα δεν θα έχει πλέον σημασία. Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλά εμπόδια που είναι αναγκαίο να ξεπεραστούν, πριν ένας γιατρός στη Θεσσαλονίκη μπορέσει να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση σε έναν ασθενή στην Αθήνα.

Οι προκλήσεις

Εμπόδια, όπως το κόστος και η ρυθμιστική εποπτεία, είναι απαραίτητο να επιλυθούν πριν οι δυνατότητες της χαμηλής λανθάνουσας κατάστασης του 5G ανοίξουν το δρόμο σε έναν νέο κόσμο.

Σήμερα, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ψηφιακού κώδικα που θα μας επιτρέψει να συν-δημιουργήσουμε και να συνεργαστούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Η ανάπτυξη αυτού του κώδικα απαιτεί μια υπερ-προσπάθεια από τους παρόχους επικοινωνιών και τεχνολογίας ανά την υφήλιο και, επομένως, η καθολική αποδοχή του 5G θα βασιστεί τελικά στην ύπαρξη των υποδομών.

Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι των υπηρεσιών επικοινωνίας θα χρειαστεί να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές για να λειτουργήσει το 5G. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την επένδυση σε περισσότερες κεραίες, σταθμούς βάσεων και καλώδια οπτικών ινών, τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ πριν από την ευρεία υιοθέτηση του 5G.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι, χάρη της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από το 5G, οι πάροχοι θα βρουν έναν τρόπο για να χτίσουν τελικά τις απαραίτητες υποδομές, μολονότι θα χρειαστούν αρκετό χρόνο και χρήμα, για να τεθεί το δίκτυο 5G σε πλήρη λειτουργία.

Επιπροσθέτως, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς οφείλουν να παρακολουθήσουν τις προόδους και να διευκολύνουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επενδύσουν στην αναβάθμιση της τεχνολογίας.

Πρέπει να αγοράσω ένα smartphone που λειτουργεί με 5G μόλις κυκλοφορήσει;

Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε είναι ποικίλοι. Για παράδειγμα, ενώ η Verizon και η AT & T σχεδιάζουν αργότερα να προσθέσουν υπηρεσίες 5G βασισμένες σε χαμηλότερες συχνότητες που προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη, τα πρώτα 5G κινητά ενδέχεται να μην λειτουργούν με τα τμήματα των δικτύων τους. Η επίπτωση είναι, πως η προσέγγιση των σημάτων 5G για τα τηλέφωνα αυτά μπορεί να παραμείνει περιορισμένη. Προσωπικά, δεν θα αγοράσω ένα κινητό τηλέφωνο 5G, μέχρι το δίκτυο να καλύπτεται γεωγραφικά από όλες τις περιοχές, αυτό σημαίνει μετά το 2020.

Συμπεράσματα

Ανακεφαλαιώνοντας, εξαιτίας της ασύλληπτης ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία, μόνο η καλλιέργεια της βαθιάς κατανόησης αυτών των νέων δυνατοτήτων, θα μπορέσουν να προβλέψουν τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν .

Το 2020 είναι το έτος κατά το οποίο το 5G θα είναι εμπορικά βιώσιμο. Οι ανεπτυγμένες πόλεις θα είναι οι πρώτες που θα αποκτήσουν το 5G, καθώς οι αγροτικές περιοχές, δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξουν το δίκτυο και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την παγκόσμια διασύνδεση. Ωστόσο, ο ρυθμός της καινοτομίας είναι γρήγορος και η δέσμευση από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας για την επίτευξη του δικτύου είναι ενθαρρυντική.

Οι βαθιές επιπτώσεις που θα έχει το 5G ανά τον κόσμο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Πρόκειται για μια πλατφόρμα καινοτομίας που θα φέρει ένα κύμα νέων ευκαιριών και οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της γης. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι παλιές θα αναβαθμιστούν.

Επιπλέον, το 5G θα μας βοηθήσει να καθιερώσουμε μια πιο καθαρή, ασφαλής και βιώσιμη κοινωνία, που θα μπορέσει να την απολαύσει η σημερινή και η μελλοντική γενιά.

Οι κυβερνήσεις των κρατών, θα μπορούσαν να τονώσουν την αποτελεσματική ανάπτυξη του 5G παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες σε επίπεδο υπηρεσιών σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμα συμβόλαια αδειοδότησης. Σχεδόν όλοι οι τομείς, όπως η μεταποίηση, η ενέργεια και οι μεταφορές, επωφελούνται από το 5G. Ως εκ τούτου, πρέπει να υποδεχτούμε και να διευκολύνουμε τις επενδύσεις του 5G.

Ακολούθως, οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής οφείλουν να συμπεριλάβουν το 5G στα μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Προϋπόθεση είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων στις υποδομές, χωρίς να βλάπτουν τα κίνητρα της αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η τόνωση μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς, με απόρροια την εκμετάλλευση της καινοτομίας για όλη την ανθρωπότητα.


Ασπασία Παπαδοπούλου

Ελληνοπολωνή, απόφοιτη του Tμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Aυτήν την περίοδο κάνει μεταπτυχιακό στην Ενέργεια, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μιλάει 4 γλώσσες και έχει ταξιδέψει σε πάνω από 20 χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, έχει ζήσει στο Βέλγιο και στην Πολωνία. Παίζει σκάκι, λατρεύει τις προκλήσεις, τα ταξίδια, και διαβάζει καθημερινά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά άρθρα, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ