9.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

14η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1820: Γεννιέται στο Τορίνο, ο πρώτος βασιλιάς της ενοποιημένης Ιταλίας, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄. Πριν του δοθεί ο τίτλος του βασιλιά της Ιταλίας, κατείχε τον τίτλο του βασιλιά του Πεδεμοντίου, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας από το 1849 έως το 1861. Στις 18 Φεβρουαρίου 1861 έλαβε τον τίτλο του βασιλιά της Ιταλίας και παρέμεινε στο θρόνο ως το θάνατό τού, το 1878. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μαζί με τον Καβούρ, για την ενοποίηση της Ιταλίας, ενώ ήταν ο ίδιος καθολικό σύμβολο της ενοποίησης. Άγαλμά τού βρίσκεται στην Piazza Vennezia, το οποίο είναι γνωστό ως «Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ (Monumento nazionale a Vittorio Emanuele II) ή “Βωμός της Πατρίδας” (Altare della Patria) ή “Βιτοριάνο” (Vittoriano). Κάτω ακριβώς από το άγαλμα βρίσκεται το «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» και καίει μονίμως μία φλόγα σε ένα βωμό, εξ’ ου και μία εκ των ονομασιών του μνημείου.


1826: Συντελείται, η πρώτη κατά τους ιστορικούς του εργατικού κινήματος, νεοελληνική απεργία. Η απεργία έλαβε χώρα από τους υπαλλήλους του Τυπογραφείου της Διοίκησης (Εθνικό Τυπογραφείο της εποχής), λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Πρωταγωνιστής αυτής της απεργίας ήταν ο, κατά κάποιον τρόπο «εργοδότης», κληρικός και σημαντικό πρόσωπο της εποχής, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης (Έλληνας διδάσκαλος του Γένους, διαφωτιστής και αγωνιστής της Επανάστασης).


1939: Γεννιέται στην Αθήνα ο Σταύρος Ξαρχάκος. Είναι Έλληνας συνθέτης, ενώ έχει ασχοληθεί και με την πολιτική. Ο Ξαρχάκος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού και είναι διεθνώς γνωστός. Έχει σπουδάσει στο Ωδείο Αθηνών, ενώ στο Παρίσι συνέχισε τις σπουδές του και συνέχισε στη Νέα Υόρκη στο Julliard School of Music. Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Επιπλέον, το έργο τού εκτείνεται και στην αρχαία τραγωδία, σε δράματα και σε διεθνή μπαλέτα, συνθέτοντας τη μουσική τούς. Έχει συνεργαστεί με το στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο προσφέροντας διαχρονικά τραγούδια, που ακούγονται ως σήμερα, ενώ το 1965 συνεργάστηκε με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο προσφέροντας, εκ νέου, τραγούδια, που ακόμα ακούγονται. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε να συνθέτει κλασσική μουσική για μπαλέτα, κοντσέρτα και συμφωνικά.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ