15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚρατική μέριμνα, αυτή η γάγγραινα...

Κρατική μέριμνα, αυτή η γάγγραινα…


Του Άγγελου Μαρίνου,

Αναλογιστείτε το εξής. Μία καλή κυρία, μεσήλικας, δουλευταρού,  αγαπημένη από το κράτος, καθότι είναι υποχρεωμανής και πληρώνει ολάκερους τους φόρους της (το κορόιδο), δουλεύει  ας πούμε ως γυμνάστρια, ας πούμε ως personal trainer. Η καλή κυρία κάνει αυτή τη δουλεία εδώ και 15 χρόνια. Η καλή κυρία μένει σε ένα σπίτι, όχι μικρό και όχι μεγάλο, το οποίο συντηρεί μόνη της. Κουτσά στραβά κάθε χρόνο, μετατρέπει ότι βρει σε παξιμάδι για να μην αφήνει τίποτα απλήρωτο. Η καλή κυρία πιέζεται οικονομικά τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, ωστόσο συνεχίζει να κάνει αυτό που πάντα έκανε,  ήτοι να βρίσκει τρόπους να στέκεται πάνω από τις υποχρεώσεις της, δουλεύοντας παραπάνω ώρες την εβδομάδα. Η καλή κυρία χρειάστηκε επίσης να μειώσει αρκετά τα έξοδα της για να τα καταφέρει, ωστόσο, λόγω των παραπάνω ωρών εργασίας εμφανίζονται κάποια επιπλέον έξοδα, καθότι το σώμα της αρχίζει να αντιδρά στην πέραν του φυσιολογικού εκγύμναση που αναγκάζεται να υποστεί. Όμως, λόγω της τυπικότατης συμπεριφοράς της, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει να στέκεται και τα καταφέρνει.

Αναλογιστείτε το εξής. Μια άλλη κύρια, ίδιας περίπου ηλικίας με την προηγούμενη, στο ίδιο επάγγελμα με την προηγούμενη, καταβάλλει επίσης τις υποχρεώσεις της στο κράτος, ωστόσο είναι μικρότερες, καθώς και δουλεύει λιγότερες ώρες, και όπως τυχαίνει, έχει συμπληρωματικά έσοδα τα οποία είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να αποκρύψει από την εφορία, καθώς της φαίνεται της κυρίας (ίσως και δικαίως) ότι το σύνολο των φόρων της θα ήταν πολύ μεγάλο. Η καλή κυρία μένει και συντηρεί ένα σπίτι, λίγο μεγαλύτερο από της προηγούμενης. Η καλή κυρία δεν ήταν στο παρελθόν δα και καμία μανιακή δανειολήπτης, ωστόσο ακόμα αποπληρώνει κάποια καταναλωτικά δάνεια. Η καλή κυρία μείωσε ελαφρώς κάποια έξοδα της, ωστόσο όχι όσο χρειαζόταν ώστε να μπορεί να καλύψει όλες της τις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί στην αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού της δανείου. Η καλή κυρία κάνει κάποιες προσπάθειες, ειλικρινείς για τα δεδομένα της, ωστόσο υπό  απουσία πραγματικής διάθεσης τις διακόπτει, καθότι καταλαβαίνει ότι θα έπρεπε να ανατρέψει  πολλά πράγματα στη καθημερινότητά της για να ισορροπήσει το οικονομικό της προφίλ στη τράπεζα, μία εξέλιξη που διόλου την ενδιαφέρει να βιώσει. Ως αποτέλεσμα, εντός ενός φορολογικού έτους, έστω ότι αυτό ήταν το 2017, να έχει καθυστερήσει στις μισές τις δόσεις, και τα πράγματα να συνεχίζουν ομοίως και το 2018.

Τώρα, γιατί τα αναλογιστήκατε όλα αυτά; Ιδού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που σας παρέθεσα, ποια από τις δύο κυρίες εγκρίνεται να λάβει κρατική βοήθεια, καθώς και κατανόηση από τον τραπεζικό τομέα για το στεγαστικό της δάνειο, στα πλαίσια του παλαιού και νέου νόμου Κατσέλη;  Μα φυσικά η δεύτερη, η πρώτη δεν έχει καθυστερήσει ούτε μία πληρωμή. Η πρώτη τα πάει μια χαρά, από πού και ως που χρήζει βοήθειας;

Όπως ελπίζω να αντιλαμβάνεστε, αυτή η λογική της κρατικής βοήθειας ως μέσο οικονομικής εξυγίανσης, ως ένα οικονομικό νοσοκομείο, κάπου σφάλλει και είναι πηγαία άδικη. Προφανώς πιστεύω όλοι μας συμφωνούμε, ότι εάν υπάρχει μία κυρία άξια βοήθειας εκ των δύο, αυτή είναι η πρώτη. Ωστόσο, με βάση αυτά που το κράτος μας, και το κάθε κράτος, είναι ικανό να μεριμνήσει, η πρώτη κυρία δεν έχει παρά ελάχιστες ελπίδες να λάβει την οποιαδήποτε βοήθεια. Και αυτό το κατάφερε η ίδια. Ας ήταν λίγο ανέμελη, λίγο εγωίστρια στο παρελθόν, ας είχε πάρει και αυτή καταναλωτικά δάνεια και ας είχε και αυτή αποκρύψει εισοδήματα. Ποιος της φταίει που η ίδια είχε τόσο αγνές και καλές προθέσεις προς το κράτος της, ποιος της φταίει που τα κόκκαλά της πονάνε από τις παραπάνω ώρες εκγύμνασης και δεν μπορεί να αγοράσει ασφάλεια, λόγω της οικονομικής πίεσης, ποιος της φταίει που δεν φοροδιέφευγε όλα αυτά τα χρόνια, ποιος της φταίει που αυτή τα κατάφερε να μη χρήζει βοήθειας επειδή το ήθελε, και η κυρία νούμερο δύο δεν τα κατάφερε επειδή δεν το ήθελε.

Καταλαβαίνω αγαπητοί συμπολίτες, είναι οι πολιτικές ανάγκες που μας ανάγκασαν να διαθέσουμε καθ’ αυτόν τον βιαστικό και άδικο τρόπο τη κρατική μέριμνα. Είναι οι θεσμοί, που δε θα μας δώσουν τη δόση, και οι τράπεζες που δεν μπορούν να ανοιχτούν στο παιχνίδι τους με τέτοια σάπια στα λογιστικά τους. Είναι βέβαια και οι τόσοι και τόσες όπου δικαιούνται τη πρώτη τους κατοικία, ως οικογενειάρχες άνθρωποι, ως άτυχοι παραπληγικοί, ανάπηροι και κάθε λογής –παθείς. Είναι για το καλό του κράτους, που η καλή κυρία δεν θα δει τον δικό της βίο να βελτιώνεται, και μαζί με όλους τους δικαίως δικαιούχους, θα βοηθηθεί η δεύτερη κυρία.

Αυτή είναι η πρόνοιά σας; Αυτό είναι το κοινωνικό σας ενδιαφέρον εκπεφρασμένο σε συλλογικό επίπεδο; Αυτός είναι ο τρόπος να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας σύμφωνα με εσάς; Να ξεχνάμε τον πραγματικό οικονομικό παράγοντα, τη καλή κυρία για χάρη ενός ακόμα σκοπού που θα περάσει;. Εάν ναι, μην απορείτε που η πίστη σε αυτό το μοντέλο φθείρει και χάνεται. Όταν σε μία χώρα, ένα σύστημα, ένα παιχνίδι, ο αγνός χάνει από τον μη αγνό, ο τυπικός χάνει από τον ελευθέρας συνείδησης, ο καλός αυτοευνουχίζεται ως αποτέλεσμα της καλοσύνης του και ο ανήθικος θριαμβεύει μέσα από τους καρπούς της ίδιας του της ανεξέλεγκτης ύπαρξης,  αυτό δεν είναι καλό παιχνίδι, δεν είναι καλό σύστημα, δεν είναι καλή χώρα. Ιδίως δε, όταν όλα αυτά συνέβησαν σαν αποτέλεσμα κυβερνητικής διαπραγμάτευσης. Άσχετα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, καθότι καμία κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει κατά τον δικό μου βίο τέτοια λογική,  κάπου κάποιος θα περίμενε τη δικαίωση αυτής της καημένης καλής κυρίας. Κάποιος θα περίμενε ότι θα γυρνούσε ο τροχός και για αυτήν. Γιατί αγαπητοί μου συμπολίτες, αυτούς τους ανθρώπους που θα λάβουν τη βοήθεια, είτε δίκαια είτε άδικα, στο τέλος της ημέρας δεν τους έσωσε ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το έθνος, ούτε το ενδιαφέρον μας, ούτε η πρόνοιά μας. Τους έσωσε η καλή κύρια. Ίσως περισσότεροι να διεκπεραιώναμε τις υποχρεώσεις μας με ζήλο, εάν κάποιος δικαίωνε αυτή τη καλή κύρια.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ