9.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

4η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγίωτη Κουλούρη,

1851: Γεννιέται στη Σκιάθο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ήταν Έλληνας συγγραφέας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη. Ο Παπαδιαμάντης έγραψε, κυρίως, διηγήματα, τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και τα περισσότερα έχουν ως κεντρικό θέμα το φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου, τις ρεματιές, τις χαράδρες, τα υψώματα, τη θαλασσινή διαμόρφωση, του νησιού, με τα αμέτρητα λιμανάκια, τις σπηλιές, τα νησάκια, τις αμμουδιές, τα ακρογιάλια. Όλα αυτά αποτελούν παιδικές μνήμες του Παπαδιαμάντη και είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σκέψης του κάνοντας τις αναμνήσεις τού διηγήματα, και τα εμπλουτίζει με τα θρησκευτικά βιώματά του και με τα βάσανα, τους καημούς και τις μικροχαρές των φτωχών του νησιού. Ψαράδες, αγρότες, ιερωμένοι, μετανάστες, πολύτεκνοι, εργένηδες, αναξιοπαθούσες χήρες, όμορφες ορφανές, αλλά και κακάσχημες μάγισσες και διάφορες αγύρτισσες, αποτελούν τους ήρωες των διηγημάτων τού.


1904: Γεννιέται στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας ο Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος), σύμφωνα με αυτοβιογραφικό του σημείωμα γεννήθηκε στις 4/3/1904, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες από επίσημα έγγραφα πιθανολογείται, πως είχε γεννηθεί το 1898. Ο πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Μέλλος, που καταγόταν από την Κεφαλονιά και η μητέρα του από τη Λέσβο. Βενέζης λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος από την πλευρά της μητέρας του. Ήταν Έλληνας λογοτέχνης, υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1957. Έγινε γνωστός με τα μυθιστορήματά του «Το νούμερο 31328» και «Γαλήνη». Τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του «Γαλήνη». Κατά την πολυετή παρουσία τού στα γράμματα, ασχολήθηκε, σχεδόν, με όλες τις μορφές γραπτού λόγου. Δημοσίευσε και εξέδωσε μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, χρονογραφήματα, βιογραφίες, οδοιπορικά, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και έγραψε και το θεατρικό έργο «Μπλοκ C». Υπήρξε Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Θεάτρου κατά την περίοδο 1950-1952 καθώς και Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου από το 1964-1967, συνεργάτης του ΕΙΡ (Εθνικού ιδρύματος Ραδιοφωνίας) από το 1954-1966 αλλά και Πρόεδρος του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης από το 1963-1966.


1968: Γεννιέται στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι Έλληνας πολιτικός, ο όγδοος κατά σειρά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (2016-σήμερα). Το Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2016, κερδίζοντας το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με διάκριση, ενώ βραβεύθηκε από το πανεπιστήμιο για τη διπλωματική εργασία, που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Stanford και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard. Έχει εργαστεί στις αγγλικές εταιρίες Chase Investment (Ιανουάριος – Μάρτιος 1992) και McKinsey (Απρίλιος – Μάϊος 1993) και σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (AlphaΕθνική), μέσω προγράμματος 6μηνου voucher του 1994. Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2015) και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2015). Από συγγραφικό έργο έχει να επιδείξει το βιβλίο με τίτλο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής», το οποίο δημοσιεύθηκε το 2006.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ