14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠροστασία α' κατοικίας αλλά με ημερομηνία λήξης

Προστασία α’ κατοικίας αλλά με ημερομηνία λήξης


Της Μαρίας Αναγνωστάκη,

Οριοθετημένη και με διάρκεια ενός έτους, δηλαδή έως την 1η Μαρτίου 2019, θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη. Ο χρονικός ορίζοντας αντιτίθεται με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες υποστήριζαν ότι το διάδοχο  πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είχε μόνιμο χαρακτήρα.

Συμμετοχή στη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, αναμένεται να λάβουν δάνεια ύψους 12,8 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 252.000 νοικοκυριά, ενώ το νέο πλαίσιο πρόκειται να καλύψει ακόμη και επαγγελματίες που έχουν δανειστεί για επιχειρηματικούς σκοπούς, βάζοντας ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

O νέος νόμος Κατσέλη, όπως και χαρακτηρίζεται, θα παρέχει προστασία στους δανειολήπτες με δυο υποχρεωτικά κριτήρια: το ύψος του συνολικού δανεισμού τους και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που συνιστά την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, για υπαγωγή στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, τα βασικά κριτήρια θα είναι ύψος δανεισμού του οφειλέτη έως 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να ισχύουν και  εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία .

Η ρύθμιση της οφειλής του δανειολήπτη θα περιλαμβάνει «κούρεμα», επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 έτη, επιτόκιο euribor τριμήνου συν περιθώριο 2% και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

Κομβικό σημείο των νέων ρυθμίσεων θα είναι το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Αντίθετα, με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα προσδιορίζει με ακρίβεια μαζί με τον συνολικό δανεισμό του δανειολήπτη, το δικαίωμα υποβολής ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας, η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι αυτή που θα καθορίζει το «κούρεμα» του δανείου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με το παλαιό σύστημα καταφεύγοντας δηλαδή στα δικαστήρια, θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους και όσοι δανειολήπτες δεν οδηγηθούν σε κάποια συμφωνία ρύθμισης με τις τράπεζες με βάση τη διαδικασία του επικείμενου νέου νόμου.


Μαρία Αναγνωστάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και κατοικεί στο Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι απόφοιτος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάζεται σε λογιστικό γραφείο. Το ενδιαφέρον της κεντρίζουν τα φορολογικά και τραπεζικά ζητήματα. Στο OffLine Post αρθρογραφεί στην κατηγορία Οικονομικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ