17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

27η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

272: Γεννιέται στη Ναϊσσό της σημερινής Σερβίας ο Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος, Ρωμαίος στρατιωτικός και αυτοκράτορας κατά την περίοδο 324-337. Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού πλάι στον πατέρα του, Κωνστάντιο Χλωρό, τον οποίο και διαδέχθηκε ως ένας εκ των δύο αυγούστων του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας το 306. Στη συνέχεια στράφηκε κατά του συγκυβερνήτη του, Μαξεντίου, τον οποίο και νίκησε το 312, κοντά στη Ρώμη. Η πορεία του προς τη μονοκρατορία έληξε το 324, όταν και κατάφερε να επικρατήσει, μετά από μία σειρά συγκρούσεων, εις βάρος του αυτοκράτορα του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας, Λικινίου. Αξιωσημείωτο είναι το θρησκευτικό, διοικητικό και οικονομικό του έργο, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο για το μέλλον της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος αντιλήφθηκε τα οφέλη που είχε να προσφέρει η επικράτηση του χριστιανισμού στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας και φρόντισε να συμβάλει σε αυτή, τόσο με το διάταγμα των Μεδιολάνων (313), όσο και με τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325). Επιπλέον, ισχυροποίησε τις εξουσίες του αυτοκράτορα και προχώρησε στην, όπως αποδείχτηκε, καθοριστικής σημασίας μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποίησε και το νόμισμα της αυτοκρατορίας, καθιστώντας το το πιο σταθερό και ισχυρό διεθνώς. Για το έργο του έμεινε γνωστός ως Μέγας Κωνσταντίνος και αν και παγανιστής, βαφτίστηκε χριστιανός προς το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε τον Μάιο του 337 στη Νικομήδεια.


1900: Ιδρύεται στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου από 18 αθλητές η Μπάγερν Μονάχου, ο πιο πετυχημένος μέχρι σήμερα, ποδοσφαιρικός σύλλογος της Γερμανίας.


1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ. Λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Χίτλερ ως καγκελάριος της Γερμανίας, λαμβάνει χώρα εμπρησμός του κτηρίου του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο Ναζί κατηγόρησαν τον κομμουνιστή Μαρίνο φαν Ντερ Λούμπε ως υπεύθυνο για τη φωτιά και χρησιμοποίησαν το περιστατικό ως αφορμή για να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των κομμουνιστών, υποστηρίζοντας πως εκείνοι συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, αναστάλθηκαν πολλές πολιτικές ελευθερίες, γεγονός που ισχυροποίησε το ναζιστικό καθεστώς.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ