14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

22η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1732: Γεννιέται στην Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια (Αποικιακή Βιρτζίνια) ο George Washington. Ο George Washington γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1731, αλλά όταν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο τέθηκε σε ισχύ στην Βρετανική Αυτοκρατορία το 1752, η ημερομηνία γέννησής του μεταφέρθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732. Ο George Washington ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797), ενώ κατά την Αμερικανική Επανάσταση διετέλεσε διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού. Υπήρξε και ένας εκ των ιδρυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας και καθόρισε τη θέση του Προέδρου.


1788: Γεννιέται ο Arthur Schopenhauer στην Πρωσία. Ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ιδεαλιστής, συνεχιστής, κατά τα λεγόμενα του, του Καντ και λάτρης του ‘θείου’, όπως τον αποκαλούσε, Πλάτωνα. Γνωστός, κυρίως, από το βιβλίο του ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση, ο Schopenhauer (Σοπενχάουερ) ίδρυσε μία νέα φιλοσοφία, επίκεντρο της οποίας ήταν η βούληση, ως μεταφυσική αρχή κατανόησης του κόσμου αλλά και του ίδιου του ατόμου. Μερικά από τα έργα τού, που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Περί μεταφυσικής, τέχνης και έρωτος, Περί γυναικών, Δοκίμιο για τις γυναίκες, Αφορισμοί,  Για την πρακτική σοφία της ζωής, Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, Περί θανάτου, Η τέχνη του να είσαι προσβλητικός.


1848: Αρχίζει η Γαλλική Επανάσταση του 1848. Ξεσπά η λεγόμενη «Φεβρουριανή Επανάσταση» στη Γαλλία ή επανάσταση του Φεβρουαρίου (révolution de Février), θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Επανάσταση του 1848 στη Γαλλία, ήταν μία επανάσταση, που συμπεριλαμβανόταν στο κύμα των επαναστάσεων του 1848 στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τα επαναστατικά γεγονότα τερμάτισαν την Ιουλιανή Μοναρχία (1830 – 1848) και οδήγησαν στη δημιουργία της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η επανάσταση του Φλεβάρη, καθιέρωσε την αρχή του «δικαιώματος στην εργασία» (droit au travail), και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση δημιούργησε τα «Εθνικά Εργαστήρια» για ανέργους. Το 1848, από την αρχή της δεύτερης δημοκρατικής κυβέρνησης της Γαλλίας (Β’ Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852)), οι βασιλόφρονες και οι βοναπαρτιστές εξέλεξαν πρόεδρο της δημοκρατίας τον πρίγκιπα Λουδοβίκο Ναπολεόντα (ανιψιό του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη), για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Η θητεία του ήταν τετραετής χωρίς δυνατότητα επανεκλογής. Λίγο πριν την παρέλευση της τετραετίας το 1852, ο Λουδοβίκος Ναπολέων ζήτησε από το νομοθετικό σώμα να τροποποιηθεί το άρθρο περί της θητείας του προκειμένου να μπορέσει να επανεκλεγεί. Το αίτημά του απορρίφθηκε και εκείνος ως απάντηση προχώρησε στη διάλυση της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης στις 2 Δεκεμβρίου 1851.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ