9.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ θεσμοθέτηση ημέρας εθνικής μνήμης που φέρνει τον Ερντογάν ενώπιον παροξυσμού

Η θεσμοθέτηση ημέρας εθνικής μνήμης που φέρνει τον Ερντογάν ενώπιον παροξυσμού


Της Χρύσας Στεργίου,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις αρχές του Φεβρουαρίου μπροστά σε μελή της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα ορίσει την 24η Απριλίου «ημέρα εθνικής μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων» του 1915. Ανέφερε πως έχει συνομιλήσει ήδη με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του. Διευκρίνισε όμως ότι: “Διαφωνούμε ως προς την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία και ως προς την γενοκτονία. Έχουμε ωστόσο και σημεία συμφωνίας, όπως η αναγκαιότητα για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Με αυτό το δεδομένο, ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος”

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου έφεραν μια σειρά από αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «Αρχάριο στην πολιτική»  τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον κάλεσε να μάθει καλύτερα την ιστορία της χώρας του. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του που παραχώρησε στο κανάλι A-Haber . Ανέφερε ότι: “Είπα στον Μακρόν: είσαι ακόμη αρχάριος στην πολιτική, μάθε πρώτα την ιστορία της χώρας σου”.

Turkey’s President Tayyip Erdogan talks to media after the Eid al-Fitr prayers in Istanbul, Turkey, June 25, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Μετά από αυτό ο Ερντογάν έκανε μια επίδειξη γνώσεων για τις σφαγές στις οποίες συμμετείχαν οι Γάλλοι. Αυτές δεν θα μπορούσε να μην είναι άλλες από τις σφαγές στην Αλγερία την Ινδοκίνα και την γενοκτονία στην Ρουάντα. Επιπλέον, ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσής του τον «κατάλογο» αυτόν. Ο Ερντογάν τέλος, μέσω της συνέντευξής του έστειλε δυο μηνύματα στον Γάλλο ομόλογό του . Το πρώτο ήταν : «Μακρόν, κατ’ αρχάς, ακύρωσέ το (σ.σ. την ημέρα μνήμης). Δεν υπάρχει γενοκτονία στην ιστορία μας» και συνέχισε  με το δεύτερο που του είπε να χρησιμοποιεί «με περίσκεψη τη λέξη αυτή».

Η ιστορία αναφέρει πως 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σκοτώθηκαν συστηματικά από τον τότε στρατό της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, με εντολή του Κεμάλ. Ο λόγος για αυτήν την γενοκτονία ήταν για να γίνει μαζική εκκαθάριση της οθωμανικής αυτοκρατορίας από μειονότητες όπως αυτή των Αρμενίων. μάλιστα λέγεται ότι ο Χίτλερ είχε ως πρότυπο τον Κεμάλ γιατί με αυτές τις ριζικές αλλαγές που έκανε στον πληθυσμό του επίλυε οποιοδήποτε δημογραφικό ζήτημα που θα μπορούσε να του δημιουργηθεί στο μέλλον. Μια ανάλογη πολιτική, όχι σφαγής, αλλά φυλάκισης, χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Ερντογάν λέγοντας πως οι Κούρδοι είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους τρομοκράτες.  Κατά αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να επιλύσει το αιώνιο πρόβλημα της Τουρκιάς που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά αυτό του κουρδικού ζητήματος. Τέλος, ο Ερντογάν δεν θέλει να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες που έχουν διαπράξει οι απόγονοί του και ο λόγος δεν είναι άλλος ότι εάν αναγνωριστούν οι γενοκτονίες, εγείρονται και θέματα αποζημιώσεων, οι οποίες φυσικά δε συμφέρουν το κράτος. 

Χρύσα Στεργίου
Είναι γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αιδηψό. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Λόγω του πάθους της για τα διεθνή ζητήματα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ακαδημαϊκά συνέδρια και επέλεξε να αρθρογραφεί στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ