Της Τάνιας Βράνου,
Πόσο σημαντικό είναι το ασφαλές σεξ; Ένα σεξ που δεν θα επιφέρει κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και που δεν θα κινδυνέψουμε να κολλήσουμε κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο πιο ευρέως διαδεδομένος τρόπος για τη προστασία μας είναι η χρήση προφυλακτικού. Πόσοι όμως χρησιμοποιούμε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής; Πόσοι χρησιμοποιούμε σωστά το προφυλακτικό; Γιατί επιλέγουμε να κάνουμε «ελεύθερο σεξ» όταν είμαστε σε μια σχέση; Τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ή μήπως είμαστε λίγο «του δε βαριέσαι»; Μας καλύπτουν εφόρου ζωής οι εξετάσεις που κάνουμε εμείς κι ο σύντροφός μας; Κι αν αφού επιβληθούμε σε εξετάσεις, ο σύντροφός μας εν αγνοία μας ή αν εμείς εν αγνοία του συντρόφου μας έχουμε έρθει σε επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με ένα τρίτο πρόσωπο; Είναι σωστά ενημερωμένοι οι νέοι για τη προφύλαξη; Μήπως οι νέοι είναι λίγο επιπόλαιοι με το θέμα της προφύλαξής; Γιατί οι άντρες είναι πιο αρνητικοί στη χρήση προφυλακτικού;
Όλα αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο εφόσον η σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων πλέον είναι έντονη αλλά η ενημέρωση για μια ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά είναι ελλιπής και η παραπληροφόρηση μεγάλη. Έχουμε την απαίτηση από τους εφήβους να είναι προσεχτικοί και ενημερωμένοι τη στιγμή που οι ενήλικες δεν παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία μας παρά μόνο μένουμε και επιμένουμε σε διάφορες πληροφορίες που ακούμε χωρίς να τις εξετάζουμε, χωρίς να ενημερωνόμαστε, χωρίς να μιλάμε για το σεξ. Έχουμε την απαίτηση από το σύντροφο-παρτενερ μας να φροντίσει για τη δική μας υγεία ενώ εμείς δεν νοιαζόμαστε γι αυτό.
Στην Ελλάδα το 10% των περιπτώσεων HIV αφορά εφήβους και νέους 15-24 ετών, ενώ περισσότερο από το 50% των ανθρώπων με HIV παγκοσμίως είναι γυναίκες. Στην Ευρώπη 1 στις 3 διαγνώσεις του ιού αφορά γυναίκες. Ξέρουμε ότι πολλοί άντρες για τους δικούς τους λόγους δυσανασχετούν με τη χρήση προφυλακτικού, κυρίως όταν έχουν μακροχρόνια σχέση επειδή έχουν εμπιστοσύνη στη σύντροφό τους ή ακόμη και σε κάποια περιστασιακή σχέση επειδή είναι αρκετά γοητευμένοι με τη παρτενέρ τους. Το αμελούν περισσότερο απ τις γυναίκες αψηφώντας τους κινδύνους. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωριμότητας, η αν είναι θέμα νοοτροπίας σίγουρα φταίει και η έλλειψη γνώσης, ξέρω όμως ότι τα μεταδιδόμενα νοσήματα δεν αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ούτε κάνουν διακρίσεις ανάλογα με το φύλο και τη προσωπικότητα του καθενός, αφορούν κάθε άνθρωπο που είναι σεξουαλικά ενεργός.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος να φροντίζει για τη δική του ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο χρησιμοποιώ προφυλακτικό, σημαίνει χρησιμοποιώ σωστά το προφυλακτικό. Σημαίνει έχω σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δεν είμαι «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» κι «ότι βρέξει ας κατεβάσει». Κι αν οι άντρες φέρονται επιπόλαια δεν χρειάζεται να υποκύπτουμε σε συναισθηματικούς εκβιασμούς βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας. «Οι εποχές έχουν αλλάξει, το ίδιο και οι γυναίκες, δεν φοβόμαστε να κάνουμε το πρώτο βήμα, γιατί να φοβόμαστε να κάνουμε το πρώτο βήμα και στη προφύλαξή μας..;!»(από το βίντεο «κάνε το πρώτο βήμα» του κέντρου ζωής)