18.6 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές...

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές…


Του Πελοπίδα Κουλούρη,

Γεγονός αποτελεί, πως οι ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν το Μάιο, αποτελούν τις κρισιμότερες για το μέλλον της Ευρώπης. Ίσως, βέβαια, να είναι οι κρισιμότερες μέχρι τις επόμενες του 2024, αλλά όπως και να έχει, η φετινή εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει ορόσημο για τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε έχει έρθει αντιμέτωπη την τελευταία πενταετία, με σωρεία προβλημάτων (Brexit, αυξημένες προσφυγικές ροές, άνοδος ακροδεξιών κομμάτων). Το μείζον ζήτημα, εν προκειμένω, είναι το Brexit, το οποίο, δεν φαίνεται να αποφεύγεται με καταληκτική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., την 29η Μαρτίου. Ίσως, ζητηθεί παράταση, αλλά αυτή δε μπορεί να δοθεί μετά την 30η Ιουνίου, ημερομηνία, κατά την οποία θα συγκροτηθεί το νέο σώμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ΚΑΠΑ Research, προχώρησε σε μία δημοσκόπηση την Κυριακή 10/2 για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», προκειμένου να καταγραφεί η πρόθεση ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων, τρεισήμισι μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αν αναλογιστεί κανείς, πως αφενός η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μικρή, και άρα το πολωτικό κλίμα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και αφετέρου φαίνεται, πως τα μικρά κόμματα θα αποσπάσουν ψήφους, σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία είναι, ιδιαιτέρως, σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης.

Το ερώτημα, που ετέθη ήταν: «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;». Το πρώτο και σημαντικό συμπέρασμα είναι, πως ο δικομματισμός αναγεννιέται, αν και όχι με τα ποσοστά του παρελθόντος, ενώ η διαφορά μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α (20,2%) και Ν.Δ. (24,3%) είναι η μικρότερη (4,1%), που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία. Το δεύτερο στοιχείο είναι, πως η Χ.Α.(8,1%), το ΚΙΝ.ΑΛ. (5,5%) και το ΚΚΕ (5%) εδραιώνουν τη θέση τους μεταξύ 5% και 8%, ενώ λόγω του ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «πιο χαλαρή» σε σχέση με τις βουλευτικές, βλέπουμε, πως και κόμματα, που κινούνται κοντά ή κάτω από 3%, είναι στις επιλογές των ψηφοφόρων. Μάλιστα, στη δημοσκόπηση φαίνεται η πρόθεση των ψηφοφόρων να δώσουν την ψήφο τους σε αντισυστημικά κόμματα, που κινούνται είτε στο χώρο της Δεξιάς είτε της Αριστεράς και το ποσοστό αυτών των κομμάτων να αγγίζει, περίπου το 30% μαζί με τους αναποφάσιστους.

Εκτός, όμως, από το τι θα ψήφιζαν στην κάλπη, οι πολίτες απάντησαν και σε ορισμένα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Στο ερώτημα σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις διεθνείς αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων, φαίνεται πως η κυβέρνηση κερδίζει έδαφος καθώς το ποσοστό των πολιτών, που βλέπει θετικά τις δύο αυτές κινήσεις είναι στο 64% και 51% αντιστοίχως. Από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρο, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, μιας και το 63% απάντησε, πως βλέπει αρνητικά τη συμφωνία αυτή, και το 50% απάντησε πως ήταν αρνητικό το γεγονός, ότι ψηφίστηκε με μόλις 153 ψήφους.

Το επόμενο ερώτημα αφορά τις τέσσερις αυτές κινήσεις της κυβέρνησης και κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκαν είτε κερδισμένοι είτε χαμένοι από αυτές. Το 62% των ερωτηθέντων απάντησε, πως ο πρωθυπουργός βγήκε «χαμένος & μάλλον χαμένος» με το 41% να απαντά «χαμένος» και το 21% «μάλλον χαμένος» από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρονται στο παραπάνω διάγραμμα, το 33% απάντησε «κερδισμένος & μάλλον κερδισμένος», με το 22% να απαντά «κερδισμένος» και το 11% «μάλλον κερδισμένος». Τέλος, όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ένα 5% απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν ξέρει αν είναι κερδισμένος ή χαμένος.

Το τελευταίο ερώτημα αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το αν επωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις. Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε «χαμένος & μάλλον χαμένος», με το 43% να δηλώνει, πως βγήκε «χαμένος» και το 17% «μάλλον χαμένος». Το ποσοστό, που θεωρεί, ότι ο Μητσοτάκης επωφελήθηκε, είναι στο 37% με το 18% να απαντά, ότι είναι «κερδισμένος» και το 19% «μάλλον κερδισμένος». Η απάντηση ΔΓ/ΔΑ για το αν ο Μητσοτάκης είναι ζημιωμένος ή μη, φθάνει το 3%.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά μεταξύ του «μάλλον χαμένος»  (21%) και «μάλλον κερδισμένος» (11%) είναι στο 10%, κάτι, που δείχνει, ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν, πως παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις αγορές, η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ο τρόπος, με τον οποίο ψηφίστηκε – 153 ψήφοι εκ των οποίων οι 8 προήλθαν από βουλευτές άλλων κομμάτων – θα επηρεάσει τα ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στο ίδιο πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διαφορά είναι μόλις 2% υπερισχύοντας το «μάλλον κερδισμένος». Αυτό δείχνει, πως ο Μητσοτάκης θα καταφέρει μία εκλογική νίκη, λόγω των λανθασμένων χειρισμών του πρωθυπουργού με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στα άλλα δύο πεδία – αύξηση κατώτατου μισθού και έξοδος στις αγορές – η κυβέρνηση κερδίζει έδαφος. Πάντως, και οι δύο, σχεδόν, με το ίδιο ποσοστό θεωρούνται ως «χαμένοι», ενώ εκεί που υπερισχύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο πεδίο «μάλλον κερδισμένος».

Εκτός όμως, από τα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. & ΣΥ.ΡΙΖ.Α) και τα άλλα τρία, που φαίνεται, πως εδραιώνουν τη θέση τούς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τάση των ψηφοφόρων να στηρίξουν τα κόμματα, που είτε είναι κοντά ή κάτω από το 3%. Σχεδόν, το ⅓ των ψηφοφόρων, το 29,8% για την ακρίβεια, απάντησαν ότι είτε θα ψηφίσουν είτε σκέφτονται να ψηφίσουν ένα εκ των «αντισυστημικών» κομμάτων. Το ίδιο ποσοστό, περίπου, συγκέντρωσαν τα μικρά κόμματα και στις ευρωεκλογές του 2014. Πάντως, τα κόμματα αυτά, που βρίσκονται εκτός ή οριακά εντός Βουλής, είναι ιδεολογικά μοιρασμένα, αφού αθροιστικά το 7%, περίπου, βρίσκεται κοντά στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το 8% στη Ν.Δ. και το 6% στο χώρο του Κέντρου.

Ο δικομματισμός, αποτέλεσε για 40 χρόνια, σχεδόν, το κύριο συστατικό στοιχείο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλα ποσοστά. Από το 2012 και μετά, ο κλασσικός δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έπαψε να υφίσταται και τη θέση του ΠΑΣΟΚ πήρε ο, ως τότε, αντιμνημονιακός, ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτός ο νέος και πιο “light” δικομματισμός φαίνεται να εδραιώνεται χωρίς όμως να αγγίζει τα επίπεδα του παρελθόντος, καθώς οι πολίτες είτε στρέφονται σε μικρότερα κόμματα, ειδικά στις ευρωεκλογές, που η ψήφος είναι πιο «χαλαρή», είτε αποφασίζουν να μη συμμετάσχουν καν στην εκλογική διαδικασία. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σε αυτήν, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψήφος των αναποφάσιστων, όπου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KAΠΑ Research, φθάνουν στο 11,2%. Τέλος, διαπιστώνεται, πως τα μικρότερα κόμματα στηρίζονται από τους πιο απαισιόδοξους και οικονομικά ανίσχυρους, όντας απογοητευμένοι από τα μεγάλα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.