Της Γιώτα Κοσκινά,
Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια οι δημοσκοπήσεις έχουν μια πολύ σημαντική παρουσία στα δημόσια πράγματα της χώρας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες χιλιάδες πολιτικές έρευνες για λογαριασμό πολιτικών φορέων, επικοινωνιακών μέσων ή άλλων ενδιαφερομένων. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια της πολύπλευρης κρίσης που σαρώνει την ελληνική κοινωνία με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων, οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει τις μεγάλες μεταβολές που παρατηρούνται σε πολιτικό επίπεδο.
Μία αποτύπωση της κοινής γνώμης (δημοσκόπηση) τέσσερις ημέρες πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς διαβούλευση και ψήφιση, διεξήχθη από την εταιρεία Pulse με εντολέα το τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ τηλεφωνικά με τη χρήση ηλεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν εκτός από τις γνωστές ερωτήσεις περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου, περιείχε και ερωτήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το περιβόητο «διαζύγιο» μεταξύ των δύο –τέως- κυβερνητικών εταίρων.
Στην ερώτηση για το πώς θα χαρακτήριζαν με τα όσα έχουν ακούσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 62% του δείγματος την χαρακτήρισε μάλλον κακή έως σίγουρα κακή και ένα 11% απάντησε ότι δεν ξέρει. Πιο συγκεκριμένα, και με βάση την εκλογική συμπεριφορά στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) φαίνεται ότι μόλις το 40% του δείγματος που ψήφισε το κυβερνών κόμμα έχει αρνητική εικόνα για τη Συμφωνία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, το οποίο ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 79%.
Σε επόμενη ερώτηση για το κατά πόσο προετοιμασμένο ήταν το πολιτικό «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων το 72% απάντησαν σίγουρα ναι και μάλλον ναι, σχεδόν τρεις δηλαδή στους τέσσερις πολίτες. Μόλις το 14% αντέτεινε πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα δεν ήταν προετοιμασμένη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (στις Εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015) πιστεύουν ότι το πολιτικό αυτό «διαζύγιο» ήταν προμελετημένο.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η αξιωματική αντιπολίτευση αποσπά το 33%, ενώ η Κουμουνδούρου ακολουθεί με 22,5%. Αμφότερα τα δύο κόμματα έχουν χάσει μισή μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Δεκεμβρίου, δηλαδή φαίνεται να έχουν υποστεί την ίδια φθορά κατά την κορύφωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει για ακόμη μία φορά η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 8%, ενισχύοντας την θέση της κατά μία μονάδα. Έπονται το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 6%.
Κανένα άλλο κόμμα δε φαίνεται να μπαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, χαρτογραφώντας μία πεντακομματική πλέον Βουλή. Πιο κοντά στο πολυπόθητο όριο -3%- βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων με 2%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και Το Ποτάμι μετρήθηκαν στο 1%.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διατηρεί καθαρό πλεονέκτημα 37 μονάδων στην παράσταση νίκης, καθώς το 59% προβλέπει πως η Πειραιώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Φαίνεται λοιπόν, ότι η κοινή γνώμη τη δεδομένη χρονική στιγμή που διεξήχθη η εν λόγω έρευνα διατεινόταν σε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από το φλέγον ζήτημα της Συμφωνίας, αλλά και γύρω από τη πολυσυζητημένη διάσπαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι δε δίστασαν να αψηφήσουν τη γνώμη των πολιτών και να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με 153 ψήφους.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.