9.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

24η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

76: Γεννιέται στην Ιτάλικα της σημερινής Ισπανίας ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας (117-138) και φιλόσοφος. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε εκτενώς με την αρχαία ελληνική γραμματεία και αργότερα κατετάγη στον ρωμαϊκό στρατό, όπου υπηρέτησε ως χιλίαρχος και λεγάτος και συμμετείχε ενεργά στους πολέμους του Τραϊανού κατά των Δακών και κατά των Πάρθων. Με τον θάνατο του Τραϊανού και τη συμβολή της συζύγου αυτού, Πομπηίας Πλωτίνας, ο Αδριανός τον διαδέχθηκε στον ρωμαϊκό θρόνο. Η βασιλεία του υπήρξε ως επί το πλείστον ειρηνική παρά το ξέσπασμα του δεύτερου Ρωμαιοϊουδαικού Πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των ιουδαίων και τη θρησκευτική τους καταπίεση. Ασχολήθηκε εκτενώς με την οχύρωση των κτήσεων της αυτοκρατορίας, θωρακίζοντας τα σύνορα στον Δούναβη, στον Ρήνο και χτίζοντας κατασκευές όπως το περίφημο τείχος του στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, παρήγαγε σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, γράφοντας ποίηση και δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική. Πέθανε τον Ιούλιο του 138 και τον διαδέχτηκε ο Αντωνίνος Πίος.


1712: Γεννιέται στο Βερολίνο ο Φρειδερίκος Β’ της Πρωσίας, βασιλιάς του Βασιλείου της Πρωσίας, γνωστός και ως Φρειδερίκος ο Μέγας. Η παιδική του ηλικία υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή, καθώς ο πατέρας του, Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α’ τον ανέθρεψε με σιδηρά πειθαρχία πάνω στις αρχές της πρωσικής αριστοκρατίας. Στον θρόνο ανήλθε στην ηλικία των 28 ετών, το 1740 και υπήρξε ένας εκ των σπουδαιοτέρων Πρώσων ηγεμόνων. Αναμόρφωσε το πρωσικό στράτευμα και ενίσχυσε την πρωσική οικονομία, ενώ οι διπλωματικές και στρατιωτικές του ικανότητες οδήγησαν την Πρωσία στη νίκη κατά τους πολέμους της Σιλεσίας και κατά τον Επταετή Πόλεμο, καθιστώντας τη σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη. Ασχολήθηκε, επίσης, εκτενώς με τις τέχνες και προώθησε τις ιδέες του Διαφωτισμού. Για την προσφορά του στο πρωσικό βασίλειο ονομάστηκε Μέγας. Πέθανε στο Πότσνταμ τον Αύγουστο του 1786, όντας ο μονάρχης της δυναστείας Χόεντσολερν με τη μακροβιότερη περίοδο εξουσίας.


1943: Ολοκληρώνεται η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας, στο γαλλοκρατούμενο Μαρόκο. Οι συμμαχικές δυνάμεις αποφασίζουν, μεταξύ άλλων, πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία μέχρι την άνευ όρων παράδοση των χωρών του Άξονα, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύτηκε η δυνατότητα παράδοσης οποιασδήποτε χώρας του αντίπαλου στρατοπέδου ξεχωριστά σε κάποια συμμαχική δύναμη. Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενίσχυση των επιχειρήσεων στην Άπω Ανατολή από τη βρετανική πλευρά και οι Αμερικανοί συμφώνησαν στη διενέργεια της συμμαχικής εισβολής στη Σικελία.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ