11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

14η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

83 π.Χ.: Γεννιέται στη Ρώμη ο Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός. Υπήρξε στρατηγός και υποστηρικτής του Ιουλίου Καίσαρα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που οδήγησαν στο πέρασμα της Ρώμης από τη Δημοκρατία στην Αυτοκρατορία. Διετέλεσε δήμαρχος, ταμίας και ύπατος στις αρχές του δεύτερου μισού του 1ου πρό Χριστού αιώνα. Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, σχημάτισε μαζί με τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο την Δεύτερη Τριανδρία, η οποία καταδίωξε και τιμώρησε τους δολοφόνους του Καίσαρα. Μετά τη νίκη της Β’ Τριανδρίας, υπό τη διοίκησή του τέθηκαν τα ανατολικά εδάφη της Res Publica, εξέλιξη η οποία τον έφερε σε επαφή με τη βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, από την οποία και γοητεύτηκε, με αποτέλεσμα να στραφεί κατά της Συγκλήτου και του Οκταβιανού. Στη σύγκρουση που ακολούθησε, ο Αντώνιος ηττήθηκε από τον ναύαρχο Αγρίππα στη ναυμαχία του Ακτίου (31. Π.Χ.) και υποχώρησε στην Αίγυπτο, όπου και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, μετά και την ανταρσία μεγάλου μέρους των αντρών του (30 π.Χ.).


1943: Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας. Ξεκινάει στα εδάφη του τότε γαλλικού Μαρόκο, η σύσκεψη της ηγεσίας των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόντες υπήρξαν τόσο οι Βρετανοί, υπό τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, όσο και οι Αμερικανοί, υπό τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, ενώ ο Ιωσήφ Στάλιν απουσίαζε, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του Στάλινγκραντ. Οι στρατηγοί Σαρλ ντε Γκολ και Ανρί Ζιρό έκαναν αισθητή και την παρουσία της Γαλλίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν κατά κύριο λόγο η χάραξη ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με το οποίο θα ανακουφιζόταν η πολεμική προσπάθεια της ΕΣΣΔ, καθώς και η ρύθμιση επιμέρους επιχειρησιακών ζητημάτων.


1953: Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ορκίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τίτο (1892 – 1980) ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Νάσερ, τον Νεχρού και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

 

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ