10.8 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

9η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1792: Συνθήκη του Ιασίου. Υπογράφεται στο Ιάσιο η συνθήκη με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος του 1787-1792. Τη συνθήκη υπέγραψαν ο πρίγκιπας Μπεζμπορόντκο και ο Μέγας Βεζύρης, Γιουσούφ Πασά, ως αντιπρόσωποι της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης και του σουλτάνου Σελίμ Γ’ αντίστοιχα. Η Ρωσία απέσπασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κάποια βορειοδυτικά της εδάφη, ορίζοντας ως νέο σύνορο των δύο κρατών τον ποταμό Δνείστερο και εξασφάλισε την ελεύθερη ναυσιπλοϊα των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ανάπτυξη της ρωσικής ναυτικής δύναμης.


1908: Γεννιέται στο Παρίσι η Σιμόν Λισί Ερνεστίν Μαρί Μπερτράν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη, όπου γνώρισε τον Γάλλο υπαρξιστή φιλόσοφο και συγγραφέα, Ζαν Πολ Σαρτρ, του οποίου και υπήρξε ελεύθερη σύντροφος για το υπόλοιπο της ζωής της.  Υπήρξε καθηγήτρια φιλοσοφίας της μέσης εκπαίδευσης (1931-1943) και το 1949 εξέδωσε το πιο γνωστό της έργο, Το δεύτερο φύλο, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο που υπήρξε «Βίβλος» για το φεμινιστικό κίνημα, το οποίο και την έκανε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πονήματα επηρεασμένα από τις ιδέες του Υπαρξισμού. Πέθανε από πνευμονία τον Απρίλιο του 1986.


1913: Γεννιέται στη Γιόρμπα Λίντα της Καλιφόρνια ο Ρίτσαρντ Μίλχους Νίξον, Αμερικανός νομικός και πολιτικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ. Υπήρξε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί θητείας Αϊζενχάουερ, καθώς και 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1969-1974), θέση από την οποία ήταν και ο πρώτος που έμελλε να παραιτηθεί, λόγω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ώστε να αποφύγει την καθαίρεση. Επί προεδρίας του, οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα του Μάο. Πέθανε το 1994 στη Νέα Υόρκη, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.


1916: Λήγει η Εκστρατεία της Καλλίπολης. Έπειτα από 10 μήνες φονικών μαχών, οι δυνάμεις της Αντάντ αποσύρονται από τη χερσόνησο της Καλλίπολης και η Οθωμανική Αυτοκρατορία σημειώνει τη μοναδική ευρείας έκτασης και σημασίας νίκη της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι στόχευαν στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και των Στενών για να χτυπήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να δημιουργήσουν μία δίοδο εφοδιασμού προς τη Ρωσία. Οι συμμαχικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση με τις ναυτικές τους δυνάμεις και μετά την αποτυχία αυτού του εγχειρήματος ξεκίνησαν αμφίβια εισβολή, αποβιβάζοντας στρατεύματα στη χερσόνησο. Στην εκστρατεία πήραν μέρος σχεδόν 500.000 άντρες των δυνάμεων της Αντάντ, καθώς και σχεδόν 320.000 Οθωμανοί με γερμανική υποστήριξη. Στο τέλος της εκστρατείας, οι δύο πλευρές μετρούσαν συνολικά πάνω από 500.000 απώλειες (νεκρούς στη μάχη, τραυματίες, νεκρούς από αρρώστιες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους). Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στις μάχες είχαν ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια και τη ζύμωση των εθνικών συνειδήσεων στα κράτη τους, με τη θέσπιση της Ημέρας ANZAC, ενώ η οθωμανική νίκη και η συμβολή του Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα ηγέτη του τουρκικού εθνικού κινήματος, σε αυτή, συνεισέφερε και στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του κλίματος του μελλοντικού τουρκικού αγώνα ανεξαρτησίας.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ