17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

4η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1788: Γεννιέται, σύμφωνα με κάποιες πηγές στην Αρτοτίνα Φωκίδας και σύμφωνα με άλλες, στην Άνω Μουσουνίτσα ο Αθανάσιος Γραμματικός, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμό του, Αθανάσιος Διάκος, Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην ηλικία των 17 ετών έγινε μοναχός και αργότερα διάκονος. Ως κλέφτης έδρασε στη Ρούμελη και κατά το διάστημα 1814-1816 έδρασε ως αρματολός στο στράτευμα του Αλή Πασά. Το 1818 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και το 1821 πήρε μέρος στον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στις 4 Απριλίου του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης κατέλαβε τη Λιβαδειά και συμμετείχε στη μάχη της Αλαμάνας, όπου υπερασπίστηκε τη θέση του με μια δύναμη 50 αντρών μέχρις εσχάτων. Τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τσάμηδες του Ομέρ Βρυώνη και στις 24 Απριλίου εκτελέστηκε με ανασκολοπισμό στη Λαμία, με απόφαση του Κιοσέ Μεχμέτ. Ο χώρος της ταφής του ανακαλύφθηκε το 1881.


 

1809: Γεννιέται στο Κουπβρέ, χωριό κοντά στο Παρίσι, ο Λουί Μπράιγ, Γάλλος εκπαιδευτικός και εφευρέτης. Τυφλώθηκε ολικά λόγω ατυχήματος στην ηλικία των 5, αρίστευσε ωστόσο στις σπουδές του και έλαβε υποτροφία από το Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών Παιδιών. Κατά τη φοίτησή του σε αυτό, ανέπτυξε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο έμεινε γνωστό ως γραφή Μπράιγ, το οποίο και παρουσίασε το 1824. Αργότερα άρχισε να διδάσκει στο Ινστιτούτο και απεβίωσε το 1852 από φυματίωση.


 

1885: Επεισόδιο Νίκολσον. Ο Άγγλος επιτετραμμένος στην Αθήνα, Άρθουρ Νίκολσον, κατά τη διάρκεια βόλτας που έκανε στον Λυκαβηττό με τη σύζυγό του, δέχεται χτύπημα με μπαστούνι από τον ψυχολογικά ασταθή χωροφύλακα, Λουκά Καλπούζο, όταν ο δεύτερος του αρνείται την πρόσβαση σε χώρο που φύλαττε η Χωροφυλακή, με σκοπό την περαιτέρω πευκοφύτευση του λόφου από τον Δήμο Αθηναίων. Ο Νίκολσον είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική του ιδιότητα για να περάσει, αλλά ο Καλπούζος τον τράβηξε από το ρούχο του και τον χτύπησε στον ώμο. Το περιστατικό εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο Νίκολσον μετέβη στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Χαρίλαου Τρικούπη, απαιτώντας την απόλυση του χωροφύλακα. Ο Τρικούπης διέταξε την απόλυσή του και ο Νίκολσον φάνηκε ικανοποιημένος. Ωστόσο, όταν διάβασε την ημερησία διαταγή, στην οποία καταλογίζονταν ευθύνες και στον ίδιο, απαίτησε τη δημόσια συγγνώμη της Χωροφυλακής, αίτημα που έγινε εκ νέου δεκτό από τον Τρικούπη, με αποτέλεσμα στις 7 Ιανουαρίου να γίνει παρουσίαση όπλων από 100 άντρες της Χωροφυλακής ενώπιον του Βρετανού προξένου, Μέρλιν, στην Πλατεία Συντάγματος, την ώρα που η μπάντα έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας. Η εξευτελιστική εξέλιξη του επεισοδίου είχε ως αποτέλεσμα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τρικούπη από την αντιπολίτευση και σημαντικό πολιτικό κόστος.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ