19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΛίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018… (Μέρος Β’)

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018… (Μέρος Β’)

Της Γιώτα Κοσκινά,

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2018 και εισέλθουμε σε ένα άκρως εκλογικό έτος, ξαναθυμόμαστε τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις, που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του έτους.

Αρχίζοντας από τον Ιούλιο, μήνα διακοπών, αδειών, αλλά και φυσικά ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό μήνα, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από μία τεράστια εθνική τραγωδία. Στις 23 Ιουλίου ξέσπασε φωτιά στο Νέο Βουτζά,  φτάνοντας μέχρι το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Στο πέρασμά της άφησε μόνο στάχτη και 100 νεκρούς. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν εκείνη τη μέρα, η Ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια στα δημόσια κτίρια και οι εικόνες με τις καμένες εκτάσεις και τον ανθρώπινο πόνο έκαναν το γύρω του κόσμου.

Εν μέσω αυτού του ζοφερού κλίματος που ζούσε η χώρα, ένα χαρμόσυνο γεγονός ανήμερα της γιορτής της Παναγίας ήρθε από την Αδριανούπολη. Μετά από 167 ημέρες προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης. Αυτή τη φορά όμως, ο δικαστής απάντησε θετικά, δίνοντάς τους το «πράσινο» φως για αποχώρηση από τη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης, χωρίς, μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Έπειτα από αυτό το ταραχώδες και θλιβερό καλοκαίρι –με εξαίρεση το τελευταίο γεγονός- η ελληνική συγκυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε μία ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος.

Στο υπουργικό συμβούλιο συμπεριελήφθησαν 13 καινούρια πρόσωπα, τοποθετήθηκαν επιπλέον 6 γυναίκες σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα.

Σαφής είναι και η συνεχιζόμενη στήριξη που επιδεικνύεται προς νεότερα πρόσωπα, καθώς είτε αναβαθμίστηκαν – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αλέξη Χαρίτση που ως υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αλλά και τον Μιχάλη Καλογήρου που έγινε υπουργός Δικαιοσύνης – είτε επελέγησαν πρώτη φορά, για να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μεταξύ των νέων προσώπων ήταν μεταξύ άλλων και ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής, ο βουλευτής Ξάνθης και πλέον υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης.

Παράλληλα, επιλογές που έγιναν στον ανασχηματισμό συνιστούν και ένα ευρύτερο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και της Μυρσίνης Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού), η οποία είχε διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2004. Στην κυβέρνηση εντάχθηκε για πρώτη φορά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερές καταβολές Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ επανήλθε και ο Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).

Στοιχείο ανοίγματος και προς ένα «κοινωνικό κεντροδεξιό» ακροατήριο αποτέλεσε η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη).

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου και δεδομένου της αναταραχής που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός σπάει κάθε ρεκόρ φύλαξης, καθώς ανεβάζει 3.600 αστυνομικούς προκειμένου να μιλήσει, όπως είθισται στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ένα μήνα αργότερα και ενώ το υπουργείο εξωτερικών διαχειριζόταν ακόμα το κρίσιμο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υποβάλλεται στο πρωθυπουργό η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, υπουργού εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να αντέδρασε με την παραίτησή του στις επιθέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου ως προς τη σύναψη της ισχύουσας συμφωνίας, ενώ η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κυβερνητικού εκπροσώπου, “το τρένο προχωρά, όποιος δε θέλει ή δυσφορεί, κατεβαίνει”, άνοιξε και επίσημα την πόρτα της συγκυβέρνησης. Μετά από αυτή τη κίνηση του κ. Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος το κομβικό υπουργείο Εξωτερικών και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα του δεύτερου εξαμήνου του 2018. Κάποια από αυτά θα μας απασχολήσουν και την επόμενη χρονιά. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι το 2019 θα μας απασχολήσει περισσότερο για τις εκλογικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα και τις ενδεχομένως, πολιτικές αλλαγές που θα φέρουν.

Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.