12.1 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

24η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1818: Ψάλλεται για πρώτη φορά το διάσημο χριστουγεννιάτικο άσμα, «Άγια Νύχτα», στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας. Τους στίχους είχε γράψει δύο χρόνια αργότερα ο Γιόζεφ Μορ και τη μελωδία του συνέθεσε ο Φραντς Γκρούμπερ, ο οποίος και συνόδευσε το τραγούδι με την κιθάρα του.

 

 


1843: Το έθιμο του στολισμού χριστουγεννιάτικου δέντρου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα, στο αρχοντικό του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Ελλάδα, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στους προτεσταντικούς πληθυσμούς της Γερμανίας, οι οποίοι το διέδωσαν και στους υπόλοιπους ομοεθνείς τους. Σύντομα εξαπλώθηκε και στον αγγλοσαξονικό κόσμο, ενώ στην Ελλάδα το εισήγαγαν οι Βαυαροί, με τον Όθωνα να στολίζει δέντρο από το 1834. Η εξάπλωση και διάδοση του εθίμου, ωστόσο, άργησε στη χώρα μας. Αρχικά εμφανίστηκαν δέντρα σε λίγα αστικά σπίτια τη δεκαετία του ’30 και αργότερα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται ευρέως αποδεκτά.


1845: Γεννιέται στην Κοπεγχάγη ο πρίγκιπας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος Σλέσβιχ – Χόλσταϊν – Σόντερμπουργκ – Γκλίξμπουργκ, μετέπειτα γνωστός ως Γεώργιος Α’, Βασιλιάς των Ελλήνων. Το αξίωμα έλαβε από τη Β’ Εθνοσυνέλευση, μετά την έξωση του Όθωνα. Στην απόφαση συναίνεσαν και οι Μεγάλες Δυνάμεις και ο Γεώργιος ανακηρύχθηκε βασιλιάς στις 13 Μαρτίου 1863. Παρέμεινε στον θρόνο μέχρι τη δολοφονία του, στις 5 Μαρτίου 1913. Ο Γεώργιος χαρακτηριζόταν από ισχυρό πολιτικό αισθητήριο και σύνεση στον τρόπο σκέψης του. Προσαρμόστηκε γρήγορα στην ελληνική πραγματικότητα και υπήρξε ευρέως αποδεκτός από τον ελληνικό λαό.


1865: Ιδρύεται η πρώτη Κου Κλουξ Κλαν στο Πουλάσκι του Τενεσί. Ιδρυτικά της μέλη υπήρξαν έξι βετεράνοι του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες του Νότου. Το βαρύ, για τους συντηρητικούς πολίτες του Νότου, κλίμα που είχε αναπτυχθεί μετά και την ήττα τους στον πόλεμο συνετέλεσε σε έναν βαθμό στη ριζοσπαστικοποίησή τους. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση εξαπλώθηκε γοργά και έδρασε μέχρι το 1870. Συστατικά στοιχεία της ιδεολογίας της ήταν ο φυλετισμός, ο αντισημιτισμός και η ομοφοβία και στην περίοδο δράσης της τα μέλη της προέβησαν συχνά σε τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό την καταπίεση των διάφορων πλην των λευκών, φυλετικών ομάδων.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ