13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018… (Μέρος Α)

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018… (Μέρος Α)

Της Γιώτα Κοσκινά,

Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε οριστικά το 2018, με ότι αυτό μας επιφύλασσε, θα προσπαθήσουμε μέσα από το παρόν άρθρο να ξαναθυμηθούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη και τη πολιτική σκηνή -στην Ελλάδα- το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η αρχή της χρονιάς, μας βρήκε συζητώντας τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και τις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας-κληρονομώντας το πρόβλημα από τη προηγούμενη χρονιά-. Η πάγια θέση της συγκυβέρνησης ήταν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ωστόσο το Γενάρη του 2018 και μετά από τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης συνειδητοποιούμε ότι οι κατασχέσεις είναι προ των πυλών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, ανακύπτοντας μείζονα προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες. Το συγκεκριμένο βέβαια πρόβλημα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει σοβαρά και το επόμενο έτος, καθώς στο «σφυρί» θα βγουν πάνω από 30.000 ακίνητα.

Λίγες ημέρες αργότερα και πριν καλά-καλά τελειώσει ο Γενάρης, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και άλλο καθώς πλησιάζει η 19 Ιανουαρίου, ημέρα συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, των Σκοπίων και του ΟΗΕ για τη περίφημη –μετέπειτα- Συμφωνία των Πρεσπών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι αντίθετη με μία συμφωνία που να ενέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ ο έτερος της συγκυβέρνησης, Πάνος Καμένος μιλάει για κόκκινες γραμμές από πλευράς του και τάσσεται ανοιχτά και δημόσια με τη λογική της αντιπολίτευσης. Στο άκουσμα μιας συμφωνίας που θα ενέχει τον όρο «Μακεδονία» ξεκίνησαν μία σειρά από μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια σε μία τέτοια συμφωνία. Στις 21 Ιανουαρίου διεξήχθη η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε η Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου και πολλές ακόμη μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. Επίσημη επιστολή εστάλη από 22 Μητροπολίτες προς το Πρωθυπουργό, προκειμένου να τεθούν και από την Εκκλησία όρια στη συγκεκριμένη συμφωνία –πριν αυτή ολοκληρωθεί-.

Εν μέσω αυτής την θύελλας και του πολιτικού αναβρασμού που υπήρχε το πρώτο αυτό δίμηνο και με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων στα σκαριά, ένα σκάνδαλο –ονόματι NOVARTIS– ξεσπά και ταράζει ακόμη περισσότερο τη κοινή γνώμη. Ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται η φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS και πρωτοκλασάτα ονόματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κατηγορία του χρηματισμού. Η δικογραφία στις 6 Φεβρουαρίου έφτασε στη Βουλή, ενώ μερικές μέρες αργότερα συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, η οποία πήρε τεράστιες διαστάσεις, καθώς η έρευνα συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αγωγή κακοδικίας που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ.

Εν μέσω αυτής της ταραχώδους περιόδου και των τριγμών που υπήρχαν στη συγκυβέρνηση για τη πορεία της συμφωνίας με τη γείτονα χώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να προβεί σε ένα ανασχηματισμό. Νέος Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, ο Δημήτρης Βίτσας. Τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης. Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στη θέση του Κώστα Ζουράρι ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη. Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος και υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Κωνσταντίνος Στρατής. Μεγάλη αίσθηση και συζήτηση είχε προκαλέσει η υπουργοποίηση (ως αναπληρωτή βέβαια) του Φώτη Κουβέλη και μάλιστα στο υπουργείο ευθύνης του Πάνου Καμένου.

Τη πρώτη Μαρτίου, ημέρα ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης και ανάληψης των νέων τους καθηκόντων συμβαίνει ένα περιστατικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο και απασχόλησε τη χώρα για τους επόμενους πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, o υπολοχαγός Μηχανικού από το Κιλκίς, Άγγελος Μητρετώδης και o 25χρονος, σκαπανέας Μηχανικού, Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα της ταξιαρχίας του τουρκικού στρατού. Το κατηγορητήριο που τους απαγγέλθηκε ήταν:  για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό. Για αρκετές μέρες δεν υπήρξαν νέα για την υγεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ επικοινωνιακά καλλιεργείτο ο φόβος για τον διπλωματικό τρόπο με τον οποίο χειριζόταν η κυβέρνηση τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Έλληνες στρατιωτικούς. Η απόφαση των τουρκικών αρχών ήταν να προφυλακισθούν και να οδηγηθούν στις φυλακές της Αδριανούπολης οι δύο στρατιωτικοί έως ότου εκδικασθεί και τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Τέλος, στις 16 Ιουνίου είχαμε την υπογραφή της Συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της γείτονος, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες, στο χωριό Ψαράδες. Συμφωνήθηκε το επίσημο όνομα να είναι  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes. Το σύντομο όνομα συμφωνήθηκε να είναι «Βόρεια Μακεδονία», με επίσημη γλώσσα την μακεδονική και η  ιθαγένεια να είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2018, κάποια από τα οποία θα επανέλθουν στο προσκήνιο και το επόμενο έτος…

Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.