11.9 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΠήλινος Στρατός: Όταν η τέχνη συναντά την ιστορία

Πήλινος Στρατός: Όταν η τέχνη συναντά την ιστορία


Της Αναστασίας Παπαδά,

Αδιαμφισβήτητα, η Κίνα έχει έναν από τους αρχαιότερους και πιο εντυπωσιακούς πολιτισμούς του κόσμου. Το Σινικό Τείχος αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλα τα μέρη της υφηλίου προκειμένου να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και το μεγαλείο του. Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο της Κίνας, το οποίο είναι εξίσου γνωστό, είναι ο Πήλινος Στρατός, ο οποίος αποτελεί επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο Πήλινος Στρατός, ο οποίος αποτελείται συνολικά από περίπου 8.000 φιγούρες, μεταξύ των οποίων στρατιώτες, άλογα και άρματα, ανακαλύφθηκε το 1974 ανατολικά της πόλης Σιάν, 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, από αγρότες οι οποίοι ήθελαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή. Αυτό που αντίκρισαν ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Εν συνεχεία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις λάκκους, ο κύριος εκ των οποίων περιέχει τον ανακαλυφθέντα στρατό, και έχει διαστάσεις 230 x 62 μέτρα και 4 έως 6 μέτρα βάθος. Περιέχει περίπου 6.000 στρατιώτες πεζικού, άρματα και άλογα. Ο λάκκος χωρίζεται από 10 διαδρόμους κατασκευασμένους από τούβλα. Ο δεύτερος διάδρομος, ο οποίος είναι ελαφρά μικρότερος και σε σχήμα R, περιέχει 1.400 φιγούρες. Ο τρίτος διάδρομος περιέχει διοικητές και μοιάζει με μια θέση εντολών μέσα στο πεδίο, σε μια προσπάθεια να αναδημιουργηθεί ακριβώς ένας πραγματικός στρατός. Ο σκοπός του Πήλινου Στρατού ήταν πιθανόν να λειτουργήσει ως φύλακας για τον τάφο ή να υπηρετήσει τον ηγέτη του στην μετά θάνατον ζωή. Ποιος είναι όμως ο Αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ, για τον οποίο οι Κινέζοι έφτιαξαν αυτό το μαυσωλείο;

Ο Γινγκ Ζενγκ ανέβηκε στο θρόνο το 246 π.Χ. σε ηλικία 13 ετών. Μέσα σε διάστημα εννέα ετών, από το 230 έως το 221 π.Χ. ο Γινγκ Ζενγκ κατέκτησε τις έξι αντίπαλες πολιτείες στα ανατολικά και ίδρυσε την πρώτη ενωμένη αυτοκρατορία. Επίσης, ήταν ο μοναδικός αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν (221-206 π.Χ.). Ήταν αυτός που κατάφερε να λήξει  αιώνες συνεχιζόμενου πολέμου και καθιέρωσε κανόνες διακυβέρνησης, νομοθεσία και διοίκηση που θα χαρακτήριζαν την Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια. Αφού ίδρυσε μια κεντρική κυβέρνηση για να ελέγξει τη νέα αυτοκρατορία, κατήργησε το κληρονομικό δικαίωμα τίτλων και αξιωμάτων που οδήγησαν σε μεγάλη διαφθορά και δημιούργησε μια αυστηρή ιεραρχία βασισμένη στην αξία και τα επίτευγματα. Επιπλέον, τύπωσε νόμισμα και καθιέρωσε μονάδες μέτρησης βάρους και μήκους που θα εφαρμόζονταν σε όλη την αυτοκρατορία, ενώ εξασφάλισε την αμεροληψία και την ομοιομορφία όσον αφορά τις συναλλαγές και το εμπόριο.

Έπειτα από την ένωση, ο Γινγκ Ζένγκ έλαβε τον τίτλο Χουάνγκντι, ένας τίτλος ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα και αντιπροσώπευε την εξουσία του σε όλο τον Ουρανό και τη Γη. Είχε εδραιώσει την επικράτεια, την οποία οι πρόγονοί του προσπαθούσαν να προσαρτήσουν για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, και είχε σκοπό η οικογένειά του να κυβερνήσει την αυτοκρατορία Τσιν για 10.000 γενιές. Έτσι, αυτός είναι γνωστός ως ο πρώτος (Shi) αυτοκράτορας (Huangdi) των Τσιν, ή Qin Shihuangdi. Η δυναστεία του διήρκεσε, όμως, μόλις 15 χρόνια.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν διατεθειμένος να αποκτήσει αθανασία με κάθε τρόπο. Οι επιστήμονες έλαβαν το καθήκον να ανακαλύψουν ελιξίρια που επέκτειναν τη ζωή, ενώ νεαροί απεσταλμένοι στέλνονταν στην Ανατολική Θάλασσα αναζητώντας τους περίφημους Πενγκλάι, τη γη των αθανάτων. Σε περίπτωση που αποτύγχανε να παρατείνει τη ζωή του αφύσικα, είχε ως εναλλακτική λύση αυτό που εφάρμοζαν από παλιά οι αυτοκράτορες, δηλαδή να έχτιζε ένα τεράστιο μαυσωλείο. Η κατασκευή του Μαυσωλείου είχε ξεκινήσει ήδη από το 246 π.Χ. όταν ο Τσιν Σι Χουάνγκ ανέλαβε την εξουσία. Στην τοποθεσία αυτή εγκαθιδρύθηκε μια διοικητική περιοχή με 30.000 οικογένειες, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν εκεί και στις οποίες ανατέθηκε το καθήκον να χτίσουν τον μεγαλύτερο τάφο που έχει δει ποτέ στην ιστορία η Κίνα και όλοι οι υπόλοιποι πολιτισμοί. Τελικά, επειδή ο αυτοκράτορας έβλεπε ότι ο χρόνος κυλούσε αργά, έστειλε εργάτες τους οποίους εξανάγκασε να τελειώσουν το έργο.

Ο Πήλινος Στρατός έχει και μια ελληνική πτυχή. Το 2016, αρχαιολόγοι και ιστορικοί υποστήριξαν ότι είναι πιθανό, λόγω της τόσο λεπτομερούς και ζωντανής αναπαράστασης των στρατιωτικών φιγούρων, οι Κινέζοι να επηρεάστηκαν  από την άφιξη στην Κίνα αρχαίων ελληνικών γλυπτών, ενώ εικάζεται ότι μπορεί  να πήγαν μέχρι εκεί Έλληνες γλύπτες, προκειμένου να διδάξουν τα σχέδιά τους στους Κινέζους.

Χωρίς αμφιβολία, ο Τσιν Σινγκ Χουάνγκ κατάφερε να αφήσει ένα αξιοθαύμαστο μνημείο και συνεπώς μια τεράστια κληρονομία όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο Πήλινος Στρατός αποτελεί, αν όχι το πιο σημαντικό, ένα από τα πιο σημαντικά ταφικά μνημεία του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τον διακαή πόθο του αυτοκράτορα για υστεροφημία.


Πηγές

  • Chen Shen, The Warrior Emperor and China’s Terracotta Army, Royal Ontario Museum: 2010
  • Mark Cartwright, “Terracotta Army”, Ancient History Encyclopedia, 6 Nov 2017
  • John Roach, “Emperor Qin’s Tomb”, National Geographic
  • The British Museum, The First Emperor, China’s Terracotta Army, Resources for Teachers
  • Maev Kennedy, “Ancient Greeks ‘may have inspired China’s Terracotta Army’ ”, The Guardian, 12 Oct 2016

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.