10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ παντός καιρού κ. Βασιλική Θάνου. Προτάθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπερψηφίστηκε...

Η παντός καιρού κ. Βασιλική Θάνου. Προτάθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπερψηφίστηκε από τους Χρυσαυγίτες

Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Η Βασιλική Θάνου θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την κ. Θάνου πρότεινε  ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Δημήτρη Κυριτσάκη -η θητεία του οποίου λήγει στις 23 Δεκεμβρίου- με μια επιστολή του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ποια είναι, όμως, η κυρία Θάνου; Η κ. Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είναι Ελληνίδα ανώτατη δικαστικός και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας που υπηρέτησε από τις 27 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2015, η πρώτη γυναίκα που κατείχε το αξίωμα στη χώρα. Ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την 1η Ιουλίου 2015 έως και τις 30 Ιουνίου 2017.Επιπλέον, μετά την συνταξιοδότησή της, ανέλαβε υπεύθυνη του πρωθυπουργικού νομικού γραφείου, θέση που προκάλεσε αρνητικά σχόλια στον πολιτικό κόσμο, αφού δεν υπήρξε ξανά παρόμοιο προηγούμενο. Η κ. Θάνου λοιπόν είναι μια προσωπικότητα «παντός καιρού», η οποία σαν από μηχανής θεός έρχεται τώρα για να σώσει τις Ανεξάρτητες (;) Διοικητικές αρχές.

Υπέρ του διορισμού ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων αλλά και…της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν λογικό πως θα ψήφιζαν υπέρ, η Ένωση Κεντρώων οδεύει προς διάλυση, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι το γεγονός πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ του διορισμού. Βέβαια, δεν είναι ούτε η πρώτη –ούτε και η τελευταία φορά, κατ’ εμέ- που βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να βολεύεται από ψήφους της Χ.Α. Όπως για παράδειγμα την εποχή που αναζητούσε τις πολύτιμες 200 ψήφους για να περάσει το νόμο τη απλής αναλογικής. Ήταν ενδεικτική η τότε δήλωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, όταν είχε ερωτηθεί αν θα μπορούσε ο νόμος να στηριχθεί στις ψήφους της ΧΑ, αναφέροντας: «Στη Βουλή δε υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη ΧΑ. Από κει και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε ψήφος από καμία μεριά». Προσπαθώντας βέβαια να κρατήσει τα προσχήματα, συμπλήρωσε: «Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη ΧΑ. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χ.Α».

Θα φέρω λοιπόν σε αντιπαράθεση ένα περιστατικό τον Δεκέμβριο του 2014 όπου ο Σταύρος Δήμας, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποποιήθηκε τις ψήφους της ΧΑ, λέγοντας «σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της ΧΑ». Θα έλεγα έτσι πως έχει δημιουργηθεί μια υπόγεια «φιλία» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ, με το κυβερνητικό κόμμα να θωπεύει την χρυσή αυγή αποσκοπώντας, εννοείται, στην παραμονή τους στην εξουσία και αδιαφορώντας εάν οι τρόποι που διαλέγουν για να το κάνουν είναι τόσο καταστροφικοί για τη Δημοκρατία, όσο τα υγρά όνειρα ενός χρυσαυγίτη. Σημειωτέον πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση!

Από την άλλη πλευρά, την ένσταση του αναφώνησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης αναφέροντας ότι παραβιάζεται ο «πυρήνας» της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και ξεκαθάρισε ότι «για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση». Επιπλέον, υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Θάνου όπου σε επιστολής της προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έλεγε πως:«Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής» ενώ υπογράμμισε πως η κ. Θάνου «έχει πάρει μια εξόχως πολιτική θέση. Είναι προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού».

Με την σειρά του και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ζήτημα μεροληψίας ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Θάνου είπε: «Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου;». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το θέμα με επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκέτε Βεστάγκερ. Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω επιλογή του κ. Τσίπρα.

Με την σειρά της η κ. Θάνου ανέφερε αρχικά: «Υπηρετώ επί 42 χρόνια τη Δικαιοσύνη. Κανείς δεν μου καταλόγισε δωροληψία ή άφησε υπόνοιες παρότι ήμουν στο μικροσκόπιο λόγω των θέσεων ευθύνης που κατείχα. Ίσα ίσα που έπαιρνα τα εύσημα για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που επεδείκνυα. Με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα διευθύνω και την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Ενώ, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Ίσως, τελικά, να μην είναι η κ. Θάνου από μηχανή θεός του κ. Τσίπρα αλλα αντιθετα αυτός σε εκείνη μιάς και την έκανε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργό για τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’15, επικεφαλής του νομικού γραφείου του γραφείο. Εκείνος την τοποθετεί τώρα στην Ανεξάρτητη (;) Αρχή Ανταγωνισμού. Και αυτή με την σειρά της δεν ενοχλήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα που ως πρωθυπουργός δεν κατάφερε να παραβιάσει το Σύνταγμα της χώρας και να παρατείνει την θητεία της στον Άρειο Πάγο πέραν των νομίμων ορίων ηλικίας, όπως αυτή απαιτούσε.

Θα μπορούσατε λοιπόν να πούμε ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμμα αντιδρούν για πολιτικούς λόγους, μα το θεμα είναι πως αντιδρά ακόμα και το ίδιο το δικαστικό σώμα! Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΕΔΕ επανέλαβε την πρότασή του για απαγόρευση σε εν ενεργεία ή διατελέσαντες δικαστικούς λειτουργούς για τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το σώμα, της συμμετοχής τους με οποιαδήποτε ιδιότητα στην κυβέρνηση και της τοποθέτησής τους σε πολιτικές θέσεις, αποκλείοντας «την οποιαδήποτε σκέψη για αθέμιτη διασταύρωση των τριών κρατικών λειτουργιών». Η πρότασή του ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Κοντογιάννη
Κατερίνα Κοντογιάννη
Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.