Της Χρύσας Στεργίου,
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, αυξάνοντας συνεχώς το διπλωματικό θερμόμετρο ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθηνά. Το αύριο είναι αβέβαιο αφού η Τουρκία είναι θηρίο σε κλουβί που βρυχάται σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς και στους συμμάχους της.
Μέσα σε αυτό το θερμό κύμα δηλώσεων από την γείτονα χώρα, ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και νυν Υπουργός Άμυνας της Τουρκιάς, Χουλουσί Ακάρ, προέβη σε ένα κρεσέντο λόγιων επιθέσεων προς την Λευκωσία και την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu που αναμεταδίδει την δήλωση του Ακάρ «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η αναφορά του ακόμα και για τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», δόγμα που δεν αφήνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στην θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ρωτηθεί και να συμφωνήσει η Άγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτόν των δηλώσεων μέσα από μια συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουες Μίτσελ, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα να μην παρεμποδίζει λεκτικά αλλά και στρατιωτικά τις γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ποιο συγκεκριμένα είπε: «Ο κατάλληλος τρόπος για τη στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, συμπεριλαμβανομένων ειδικά και των Τούρκων. Επίσης δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».
Μάλιστα, αναφέρει πως δεν πρέπει να αποτελεί κατευθυντήριος δρόμος η «μειοψηφία του ενός» αλλά μόνο το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της .
Στο πλαίσιο αυτό, υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018 είχαμε την 5τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Στην συνάντηση αυτή γίνεται η επίσημη εμφάνιση θα λέγαμε του “Άξονα Δημοκρατίας στη Μεσόγειο”, όπως ονομάζεται η νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πολιτική, με ευρεία συνεργασία για στρατιωτικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και πολιτικούς σκοπούς, η οποία επεκτείνεται στον χώρο του κυβερνοχώρου.
Η νέα πολιτική αυτή των ΗΠΑ στην Μεσόγειο απέφερε και την αντίδραση της Μόσχας. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα πριν από λίγο καιρό , δίνοντας το μήνυμα ότι το Κρεμλίνο δεν θα αφήσει σε καμιά περίπτωση την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Όμως αυτές οι εξελίξεις δεν θα άφηναν τους Τούρκους χωρίς αντίδραση. Ο τούρκικος τύπος προκαταβάλλει και προβλέπει ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο θα θυμώσουν την Τουρκία. Η γενικότερη ατμόσφαιρα μας κάνει να αναμένουμε και άλλες σκληρές δηλώσεις από τον Ερντογάν και Ακάρ σχετικά με τις «μονομερείς» ενέργειες της Ελλάδας με την Κύπρο σε ΑΟΖ και Αιγαίο.
Αυτό το μπαράζ εξελίξεων με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο μας προμηνύουν ένα παιχνίδι δηλώσεων για σκληρά νεύρα. Σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, θα υποστεί μεγάλες κυρώσεις που ενδέχεται να της κοστίσουν περισσότερα από τον περαιτέρω κατακερματισμό της οικονομίας της.